Borsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulPiyasalarda olumlu fiyatlamaya konu olan Moody’s’in kredi not artırımı geldi. Bu artışı ekonomik programın sonuçlarından biri olarak görmek gerekir. 11 yıl sonra ve ilk defa iki kademe birden gelen artışın piyasalara olumlu yansımaları beklenebilir. Moody’s, S&P ve Fitch gibi en önemli reyting şirketlerine göre Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Ancak bu trend devam ederse Türkiye bu açığı hızla kapatabilir.
#Borsa İstanbulSavaşın etkileri de riskler de sürüyor. Unutmamak lazım hisselerdeki geri çekilmeler orta ve uzun dönemli portföy oluşumu için aynı zamanda bir fırsat da verebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta da Paris’te dış finans çevreleriyle görüştü. Önümüzdeki hafta ise yine bir Körfez Ülkeleri ziyareti olacağını açıkladı. Gelecek olası bir yatırım haberi sert düşmüş borsada olumlu fiyatlamaya konu olabilir.
#Mehmet ŞimşekPerşembe günü gelen sert satışlara ilişkin o güne özel piyasa bozucu bir gündem veya haber akışı yoktu. Bir gerekçe bulmak gerekirse; borsayı taşıyacak yeni beklenti olmaması, elde edilen ciddi kârların realize edilmesi, kimilerinin söylediği gibi siyasi gelişmeler ve seçim tarihiyle ilgili söylemler, yeni alım fırsatı yaratmak gibi birçok sebep sayılabilir. Bir de eski borsacıların “Büyük para haklıdır” sözünü buraya eklemek yerinde olacak.
#BorsaBorsa İstanbul’da yılın ilk yarısına ait bilançoların genelde iyi gelmesi zaten düşük seyreden fiyat kazanç oranlarını daha da aşağıya çekti. 5 Ağustos ile biten haftada, yabancıların tutarı büyük olmasa da uzun süredir ilk defa alım yapmış olmaları ayrıca kayda değer bir durum. Yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 88 milyon dolar, tahvil bonoda ise 6.8 milyon dolar alım gerçekleştirdiler.
#BorsaAlmanya Federal İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ilk ‘Göç Paketi’ yasa tasarısı kabinede kabul edildi. Buna göre; 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle legal olarak 5 yıldan fazla çeşitli statülerde Almanya’da bulunanlar ikâmet izni alabilecek. Buna iltica başvurusu yaptıktan sonra netice alamadığı halde bekleyenler de dahil olacak.
#AlmanyaGeçen hafta ABD Borsaları’nda satış hâkimdi. Avrupa ve diğer borsalarda da benzer durum yaşandı. Dış piyasalarda ABD dolarında ufak bir değerlenme görülse de Euro’da hafif bir zayıflama oldu. Altının ons fiyatında düşüş ivme kazandı ve 1800 doların altına çekildi. Petrolde de zayıf görünüm sürüyor. Ekonomideki yavaşlama sinyalleri verilere duyarlılığı arttırdı.
#Borsa2 Nisan haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 2.5 milyar dolar azaldı. Ocak ayında 235 milyar dolar olan bankalardaki döviz mevduatı da 221 miyar dolar seviyesine geriledi. Diğer yandan Borsa İstanbul’da mart ayında yabancı yatırımcıların net hisse satışı da 1.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
#YAZAR2016 yılındaki zorluklar şirketlerin birleşme ve satın alma işlemlerine de yansıdı. 2016 yılında bir önceki yıla göre toplam birleşme ve satın alma sayısı büyük ölçüde değişmezken, toplam işlem büyüklüğü ise 2015’e göre yüzde 53 düşerek 7.7 milyar dolara geriledi. Bu rakam küresel kriz yılı 2009’dan sonraki en düşük işlem hacmi olarak tarihe geçti.
#GazetehaberleriYabancıların 2012 yılı Mart’ta İMKB’de yarattıkları 13.1 milyar dolarlık işlem hacminin yüzde 86.1’i, 20 şirketin hissesinde gerçekleşti. Yabancıların İMKB’de en fazla işlem gerçekleştirdikleri 20 şirketin hisse senetlerindeki toplam 11.3 milyar dolarlık işlem, 1 milyar 811.2 milyon dolar net alımla sonuçlandı.
Yabancıların İMKB’de yaptıkları işlemlerin hacmi 2012 yılı Şubat ayında 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 18.5 oranında azalarak 10 milyar 866 milyon dolar oldu. 2011 yılı Şubat’ta 747.8 milyon dolar net satımla sonuçlanan yabancı işlemleri, 2012 yılı Şubat’ta 282.7 milyon dolarlık net alım olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları artıracağı beklentisi, bankacılık sektöründe kredi büyümesine yönelik tedbirlerin sıkılaştırılacağı haberleri ile Rekabet Kurumu’nun bankaların maaş promosyonlarıyla ilgili soruşturmasına ilişkin tedirginliğin etkisi ve ABD gemilerinin Akdeniz’de Libya açıklarına yanaşmasının ardından Ortadoğu’da tırmanan gerginlikle borsa yüzde 4.2 düştü.
Yabancıların Borsa'daki işlemleri Aralık ayında net 162.3 milyon dolar alımla, yılın tümünde ise 3.8 milyar dolarlık net satışla sonuçlandı. Yabancıların 2008’deki işlem hacmi önceki yıla göre yüzde 1.95 azalışla 141.3 milyar dolara düştü.Özellikle Aralık ayında işlem hacminin 3.7 milyar dolara kadar düştüğü dikkati çekti.
Yabancı yatırımcılar Haziran ayında İMKB’de net 117 milyon dolarla alıcı olurken, yılın ilk altı ayındaki toplam yabancı işlemleri 1 milyar 103.8 milyon dolarlık net satışla sonuçlandı. Yabancılar geçen yılın aynı döneminde 4 milyar dolara yakın net alım yapmışlardı.
Yabancı yatırımcılar Haziran ayında İMKB'de net 117 milyon dolarla alıcı olurken, yılın ilk altı ayındaki toplam yabancı işlemleri 1 milyar 103.8 milyon dolarlık net satışla sonu?landı. Yabancılar ge?en yılın aynı döneminde 4 milyar dolara yakın net alım yapmışlardı.