Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “2023’te çeşitli nedenlerle yaralanan 11 bin 284 yaban hayvanını tedavi edip tekrar doğal yaşam alanlarına bıraktık. İlki 2010 yılında tesis edilen Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sayımızın artırılması için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
#EkonomianasayfaBir türü kurtarmak için atılan küçücük bir adım birçok canlının hayatını etkileyebiliyor. İşte Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları (YHGS) böyle yerler. Çimento fabrikası yapımını durduran dağceylanlarından avını koruyan vaşağa birçok örnek var karşımızda.
#Yaban Hayatı Geliştirme SahalarıTarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce, 3 milyon 211 bin hektar alanda koruma faaliyetleri yürütülüyor. 45 milli park, 247 tabiat parkı, 115 tabiat anıtı, 30 tabiatı koruma alanı, 81 yaban hayatı geliştirme sahası, 14 Ramsar alanı, 56 ulusal ve 11 mahalli öneme haiz sulak alan olmak üzere toplam 599 alan özel statülerle koruma altında bulunuyor.
#Tarım Ve Orman Bakanlığı- Aladağ, Karataş, Kozan ve Yumurtalık ilçelerindeki yaban hayatı geliştirme sahaları ve tabiat anıtlarıyla doğa turizminde önemli yere sahip Adana'da, Belemedik'in de tabiat parkı ilan edilmesiyle ziyaretçi sayısının artacağı öngörülüyor - Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Boz: "Mevcut doğa turizmindeki 100 bin ziyaretçi sayımız, yeni parkla en az yüzde 50 artacak"
Yaban hayvanların yaşamsal ihtiyaçlarını sağlamak, türlerin göç ve yayılma alanlarını korumak ve artan popülasyonu barındırmak amacıyla "Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahaları" kurulacak. Çevre ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan "Yaban Hayatı Koruma ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ile İlgili Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Geçen yıl Cudi Dağı’na bırakılan ceylanlar bu yıl yavru vermeye başladı. Yeni doğanlarla birlikte bölgedeki ceylan sayısı 50’den 65’e yükseldi. Sadece ceylanlar da değil, birçok canlı türünü çoğaltıp daha önce yaşadığı yerlere bırakmak doğayı korumanın en önemli araçlarından biri...
#GazetehaberleriDoğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Yedigöller Milli Parkı, Abant Tabiat Parkı, Gölcük Tabiat Parkı, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları, sulak alanlarda ticari amaçlı, profesyonel film, fotoğraf ve video çekimi ücreti bedellerini belirledi. Haber ve tanıtım içeren film ve çekimlerden ücret alınmazken, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile protokol anlaşması yapan amatör fotoğrafçılık dernekleri, kulüpleri ve federasyon üyelerinin üyeliklerini belgelemeleri şartıyla ücret alınmamasına karar verildi. Klip, film ve profesyonel video ve fotoğraf çekimleri için ise açık mekanlarda yapılacak bir günlük çekimler için 910 TL, kapalı mekanlarda bin 815 TL, fotoğraf çekimleri için ise 89 TL alınmasına karar verildi. Ufuk ÇİLESİZOĞLU/DHA
#HtvhaberKaz Dağları’nda altın sondajı gibi bazı olaylar, toplumda büyük yankı yaratıyor ama Türkiye’de yatırımla çevrenin çatıştığı tek nokta burası değil. Ülkenin çeşitli noktalarında irili ufaklı fırtınalar kopuyor. Çevre örgütlerinin, bölge halkının çevreye zarar vereceği için karşı çıktığı, çoğu dava sürecinde olan, kimi sesini duyuran kimi sessiz bir mücadeleye konu olan, birkaçı 20 yıl geriye giden olaylardan sadece bazılarını seçtik.