Bilim insanları DSÖ'ye yazdıkları bir mektup ile 'Maymun Çiçeği' hastalığının adının değiştirilmesini istedi. Kuruluş şikayetleri değerlendirmeye alarak bu konuda bir çalışma başlattıklarını duyurdu. Hastalığın yeni adının ne olacağı şimdiden büyük bir merak konusu oldu...
#Maymun ÇiçeğiŞimdiye dek yaklaşık üç bin kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs İtalya, İran ve Yunanistan dahil olmak üzere 60’a yakın ülkeye yayılıp kapımıza dayandı. Virüsle neredeyse aynı hızla yayılan endişe dalgası toplumlarda paniğe sebep oluyor. Peki virüsün yayılmaya başladığı yerde, Çin’de yaşayanlar hayatlarındaki bu yeni gerçekle nasıl baş ediyor? Beş yıldır Pekin’de yaşayan gazeteci Sıdal Utkucu’yla Çin’in kapalı kapılar ardındaki dünyasını ve dikkat edilmesi gerekenleri konuştuk.
#TürkÇin'deki yarasa tüketimi dolayısıyla ortaya çıktığı düşünülen ve dünyada yayılmaya başlayan Wuhan virüsü ya da Corona virüsü gündemde yer almaya devam ediyor. Üst solunum yolu hastalığı ile benzerlik gösteren Corona virüsü hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, Corona virüsü belirtilerini internet üzerinden sorguluyor. Peki, Wuhan virüsü olarak da bilinen Corona virüsü belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında ayrıntılar...
#Wuhan VirüsüDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT ve LB.1 gibi Covid-19 virüsü varyant gruplarının dünya çapına baskın hale geldiğini doğrulayarak tehlikeye dikkat çekti. İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkeler ise yeni varyantlar yüzünden vaka sayılarında artış tespit ettiklerini açıkladı.
#Covidİlk olarak Çin'in Wuhan kentinde görülen ve kısa sürede küresel bir pandemiye sebep olarak milyonlarca hayata mal olan koronavirüsün kökenine dair tartışmalar sürerken ABD'den flaş bir hamle geldi.
#Koronavirüsİlk olarak Çin'in Wuhan kentinde görülen ve kısa sürede küresel bir pandemiye sebep olarak milyonlarca hayata mal olan koronavirüsün kökenine dair tartışmalar sürerken ortaya çıkan rapor dünyanın gündemine adeta bomba gibi düştü.
#KoronavirüsBundan üç yıl önce bir anda dünyanın odak noktası haline gelen koronavirüs, şimdilerde normalleşmiş olsa da halen hayatımızın bir parçası. Bu virüsle ilgili bilimsel çalışmalar da halen devam ediyor. Öyle ki bilim insanları şimdiye kadar görülen en uzun süre koronavirüs enfeksiyonunu taşıyan hastayı aramak için kolları sıvamış durumda. Peki neden? İşte ayrıntılar...
#Sağlıkİlk olarak Çin'in Wuhan kentinde görülen ve kısa sürede küresel bir pandemiye sebep olarak milyonlarca hayata mal olan koronavirüsün kökenine dair tartışmalar sürerken Çinli üst düzey bilim insanın açıklamaları spot ışıklarının bir kez daha Wuhan'a çevrilmesine neden oldu.
#Koronavirüs3 yıldır koronavirüs ile mücadele eden dünya ABD'den gelen haberi konuşuyor. ABD'de 56 yaşındaki bir adamın bilinen tüm Kovid-19 varyantlarına karşı bağışıklığı olduğu belirlendi. uzmanlar tarafından 'süper kan' olarak tanımlanan bu durum dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaparken uzmanlar kaç kişinin bu şanslı azınlığın üyesi olduğunu açıkladı.
#Koronavirüs2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya ABD'den gelen haber ile sarsıldı. Bir dönem Çin'de çalışan ABD'li bilim insanı 'koronavirüs gerçeği'ni açıkladı. İşte dünyanın gündemine bomba gibi düşen o sözler...
#Koronavirüs2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 dünya genelinde vaka sayılarında artışa neden olurken aşılar ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
#KoronavirüsDünyanın en dışa kapalı ülkelerinden biri olan Kuzey Kore'den itiraf gibi bir adım geldi. Pandeminin başından beri ülkede koronavirüs (Kovid-19) vakası görülmediğini iddia eden Kuzey Kore ilk vakayı açıkladı. Devletin resmi haber ajansı ulusal acil durum ilan edildiğini duyurdu.
#Kuzey KoreRusya'nın hala en sıkı korunan bölgelerinden birinde kurulu Vektör adıyla da bilinen Devlet Viroloji Araştırma Merkezi Ukrayna savaşının başlaması ile yeniden gündeme geldi. ABD, Putin'in Ukrayna Hükümetini devirmek için bu tesiste üretilen biyolojik silahlar kullanabileceğini iddia ederken, Rusya tesisin sadece aşı araştırmaları için kullanıldığını öne sürüyor. Öte yandan tesis uzun yıllardır hep tartışmalı haberlerle medyanın gündeminde...
#RUSYAKoronavirüs ile mücadele devam ederken İngiltere'de oldukça ilginç bir çalışmaya imza atıldı. Gönüllü olan 34 kişiye Kovid-19 bulaştırıldı. Aşısız olan gönüllüleri inceleyen ekip evde edilen bulguların daha iyi tedavi ve yeni aşıların geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacağı görüşünde.
#KoronavirüsTüm dünya iki yıldır koronavirüs salgınının nasıl başladığını ve virüsün insanlara bulaşmaya nasıl başladığını aydınlatmaya çalışıyor. Yeni ortaya çıkarılan e-postalar ve yazışmalar bilim insanlarının Kovid'in Wuhan laboratuvarından sızdırıldığını düşündüklerini ancak bu fikirlerini jet hızıyla kendi kendilerine sansürlediklerini gösteriyor...
#WuhanLiverpool Üniversitesi'nden Profesör Julian Hiscox koronavirüs için 'endemik'ten başka bir sonuç beklemediklerini belirterek, "2022'de hayat neredeyse pandemi öncesi gibi olacak" dedi. Londra Üniversitesi'nden virolog Elisabetta Groppelli ise aynı görüşü destekleyerek, "Endemiklik bu virüsün kodlarına yazılıydı" dedi.
#KoronavirüsDünya son birkaç gündür yeni bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'endişe verici' olarak ilan ettiği varyant, ülkelerin de bir takım önlemler almasına sebep oldu. Peki Omicron adıyla bilinen bu varyant, pandeminin seyrini nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı...
#OmicronKoronavirüs salgınını aşılar ve ilaçlar yoluyla ortadan kaldırmak için çalışan dünya bir yandan da virüsün kökenini ve nasıl yayıldığını bulmanın peşinde. Çin Komünist Partisi'nin eski üyesi bir 'muhbir' bu konuyla ilgili açıklamalarıyla gündeme bomba gibi düştü ve herkesin merak ettiği sorulara akılalmaz iddialarla cevap verdi.
#Koronavirüs