Dünya Meteoroloji Örgütü, Afrika'nın güneydoğu kıyılarını etkileyen Freddy Kasırgası'nın "36 gün ile tarihin en uzun süren kasırgası" olduğunu ilan etti. Daha önceki rekor, 1994'te Orta Pasifik'te yaklaşık 30 gün süren John Kasırgası'na aitti.
#Freddy KasırgasıSıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken başkent Ankara’da da vatandaşlar beyaz örtüye hasret kaldı. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, başkent Ankara’da bu ay şehir merkezine lapa lapa kar yağmasının son derece sürpriz olacağını belirtti.
#TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası BaşkanıYeni yıla mevsim normallerinin üzerinde sıcak hava ile girdik ancak önümüzdeki günlerde soğuk ve yağışlı havanın ülkemizi etkisi altına alması bekleniyor. 10 Ocak'ı 11'ine bağlayan geceye dikkat çeken Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "Eğer model beklendiği gibi çalışırsa yurt genelinde kar yağışı göreceğiz" dedi. Peki ya sonrası? Kışın geri kalanında hangi bölgeyi nasıl bir hava durumu bekliyor?
#Hava DurumuLibya’da Daniel Fırtınası’nın tetiklediği sel ve baraj felaketinde ölü sayısı 11 bini geçerken 10 bin kişinin de kayıp olduğu tahmin ediliyor. İki başlı yönetimin hakim olduğu ülkedeki siyasi krizin de afetin boyutunu büyüttüğü değerlendiriliyor.
#LibyaMeteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun'un hayatı, atama kararının ardından gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yeni atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne Volkan Mutlu Coşkun getirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi ( İTÜ ) Meteoroloji Mühendisliği bölümünden derece ile mezun olan Volkan Mutlu Coşkun, Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nda (WMO) , Türkiye Daimi Temsilcisi ve WMO 6. Bölge Birliği (Avrupa Bölgesi) Yönetim Grubu Üyesi olarak uluslararası kuruluşlarda ülkemizi temsil etti. Peki, Volkan Mutlu Coşkun kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Meteoroloji Genel Müdürü olan Volkan Mutlu Coşkun'un hayatı ve biyografisi hakkında bilgiler.
#Volkan Mutlu CoşkunOrmanlar yanıyor, aşırı sıcaklar ve hava olayları insanlığı çaresiz bırakıyor. Gıda krizi, susuzluk, göçler ve başka bir dünya bekliyor bizi. “Bunları 19’uncu yüzyılın başından beri biliyoruz” diyen fütürist Ufuk Tarhan, geçmişiyle birlikte bir iklim krizi tablosu serdi önümüze, gelecekte değişecek hayatımızı anlattı!
#Necla BAYRAKTARKavurucu sıcaklardan ne yapacağımızı şaşırdığımız şu günlerde uzmanlardan ‘Daha da kötüsü olacak’ yorumları geliyor. Prof. Dr. Levent Kurnaz da “Her geçen sene biz atmosfere kömür, petrol yakıp saldıkça atmosfer ısınacak. Bunlar daha oldukça iyi günlerimiz” dedi.
#Levent KurnazBoğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, sıcak hava dalgalarının tıpkı sel ve taşkın gibi doğal afet olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek acil çağrı yaptı. Prof. Dr. Kurnaz, "Sıcaklığın yüksek olması iklim krizi demek. Dün yaşadıklarımız, önce yaşadıklarımız, iklim krizinin zorlamasıyla sıcaklıkların çıldırmasıydı. Türkiye'nin pek çok yerinde rekor kırdık" dedi. Kurnaz, "Her geçen sene biz atmosfere kömür, petrol yakıp daldıkça atmosfer ısınacak. Bunlar daha oldukça iyi günlerimiz. En kısa vadede yetkililerin toplanıp bu sıcak hava dalgalarını bir afet kabul ediyor olmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Levent KurnazBoğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, sıcak hava dalgalarının tıpkı sel ve taşkın gibi doğal afet olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek acil çağrı yaptı. Prof. Dr. Kurnaz, "Sıcaklığın yüksek olması iklim krizi demek. Dün yaşadıklarımız, önce yaşadıklarımız, iklim krizinin zorlamasıyla sıcaklıkların çıldırmasıydı. Türkiye'nin pek çok yerinde rekor kırdık" dedi. Kurnaz, "Her geçen sene biz atmosfere kömür, petrol yakıp daldıkça atmosfer ısınacak. Bunlar daha oldukça iyi günlerimiz. En kısa vadede yetkililerin toplanıp bu sıcak hava dalgalarını bir afet kabul ediyor olmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#Sıcak Hava DalgasıAvrupa'yı günlerdir etkisi altına alan sıcak dalgalarının ilkine Kerberos, ikincisine ise Kharoon adı verildi. Bu isimlerin Yunan mitolojisindeki iki karaktere ait olduğunu biliyoruz ama neden seçildiklerini biliyor muyuz? Kharoon ve Kerberos isimleri bize ne anlatıyor? Daha da önemlisi bazı bilim insanları bu isimlendirmeye neden karşı çıkıyor? Tüm cevaplar haberimizde...
#Kerberosİspanya’daki ekonomik krizden bir zamanlar siesta ve öğlen tembelliğini sorumlu tutan Almanlar, şimdi aşırı sıcaklarla birlikte siestanın faydalı olup olmayacağını konuşuyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, İspanya’da siesta, Türkiye’de şekerleme olarak bilinen öğle saatlerindeki kısa süreli uyku halinin, doğru yapılırsa sağlık üzerinde olumlu etki yaratacağını söylüyor.
#SiestaGeçtiğimiz haftalarda hava sıcaklıkları tarihi rekorlar kırdı. Temmuz ayının 120 bin yılın sıcağı olabileceğini söyleyen iklim bilimciler, daha da kavurucu sıcak dalgalarıyla karşı karşıya olduğumuzu belirtiyor. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır da bunu destekliyor ve "2024'te çok daha sıcak bir temmuz geçirebiliriz" diyor. Peki bu tablo dünyayı ve ülkemizi nasıl etkileyecek?
#Yüksek SıcaklarUçağın içinde fenalaşan yolcular, baygınlık geçiren turistler ve peş peşe kırılan sıcaklık rekorları... Dünya kavuran sıcaklarla mücadele etmeye çalışıyor, uzmanlar dünyanın bilinmeyen bir bölgeye girdiğini belirterek önümüzdeki yılların daha kötü olacağını söylüyor.
#Dünya Meteoroloji ÖrgütüDünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD, Akdeniz, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya’da sıcaklık rekorları görülebileceğini duyururken İspanya’da hava sıcaklığı 44.8 dereceye ulaştı, İtalya’da da sıcaklığın 46 dereceye ulaşması bekleniyor.
#Dünya Meteoroloji ÖrgütüLa Nina sıcaklarının ardından, Temmuz ayı ile birlikte ülke genelinde artan sıcaklıklarla birlikte El Nino sıcakları konuşulmaya başlandı. Geçtiğimiz aylarda ABD'li yetkililer, Dünya’da küresel ısınmaya neden olan El Nino hava olayının başladığını açıklayarak, 2024'ün muhtemelen Dünya’nın en sıcak yılı olacağını belirtmişti. Bir açıklama da Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yapıldı. Peki, El Nino nedir, ne demek? El Nino'nun Türkiye'ye etkisi nelerdir? İşte, El Nino sıcakları hakkında merak edilenler...
#El NinoABD Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri'nden (NCEP) bilim insanları, dünyanın ortalama sıcaklığının 3 Temmuz'da 17.01 C'ye ulaşarak kayıtların tutulduğu 1979 yılından itibaren ‘en sıcak gün’ rekorunun kırıldığını belirtti. Öte yandan İngiltere, 1884’ten itibaren ülkede en sıcak Haziran ayının bu yıl yaşandığını belirtirken Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 7 yıl sonra tropik Pasifik’in ilk defa El Nino’nun etkisi altına girdiğini ve bunun da ‘yıkıcı hava durumlarına’ zemin hazırladığını belirtti.
#NCEPSon günlerde her ortamda ‘Bu sene yaz gelmeyecek galiba’ tartışması yapılıyor. Haziran ayının serin ve yağışlı başlaması, bu yazın nasıl geçeceği sorularını beraberinde getiriyor. Peki yaz aylarında ve sonrasında Türkiye'yi nasıl bir hava durumu bekliyor? Uzmanlar yanıtladı…
#Hava DurumuDünya Meteoroloji Kurumu (WMO), Mocha Kasırgası’nın yarın öğlen Bangladeş ile Myanmar'ın kıyı bölgelerini etkisi altına alacağını duyurdu. Birleşmiş Milletlerin (BM) yardım ajansları ve uluslararası yardım kuruluşları, bölgede bulunan ve yüzbinlerce Rohingya’lıya ev sahipliği yapan mülteci kampında hazırlıklara başladı.
#Mocha Kasırgası