İnsan kaynakları danışmanlığı şirketi Willis Towers Watson, 149 şirketle görüşerek yüksek enflasyon ve kur dalgalanmalarının maaşlara nasıl yansıyacağını inceledi. Yıl başında yapılan araştırmada yüzde 12 zam öngören şirketler, Ağustos ayında yüzde 14, Eylül ayında ise yüzde 18 civarında bir ücret artışı öngördüklerini raporladılar. Araştırma gösteriyor ki enflasyon verilerindeki değişimler paralel revizyonları beraberinde getiriyor. Enflasyon rakamları açıklandıkça bu verilerin biraz daha yükselebileceğini düşünülüyor. Yine araştırmaya göre şirketlerin bir kısmı yeni yılı beklemeden çalışanlarını yüksek enflasyondan korumak için ücret zammı yaptılar bile.
#Zam OranıTürkiye’nin de dahil olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2008 global ekonomik krizinden 10 yıl sonra ‘2018 İstihdam Görünümü’ araştırmasını yayınladı. Rapora göre OECD ülkelerinin çoğunda istihdam oranları kriz öncesi döneme göre daha yüksek ve işsizlik azalmış durumda. Ancak, ücret artış oranları halen düşük seviyede. Türkiye’de ise tam tersi bir görüntü söz konusu. Zam oranları genellikle yüksek enflasyona göre ayarlanırken işsizlik kriz öncesi döneme göre daha fazla.
#İstihdamDünyada ve Türkiye’de pek çok şirket her yıl kendi bünyelerinde yetiştirmek için yeni mezunlar istihdam ediyor. Danışmanlık şirketi Willis Towers Watson, Türkiye dahil 18 ülkenin katılımıyla firmaların yeni mezunlara verdikleri ücretleri karşılaştıran bir rapor yayınladı. Araştırmaya göre Türkiye’de deneyimsiz üniversite mezunları aylık brüt ortalama 778,5 dolar yani 3.700 TL civarında ücretle kariyerlerine başlıyorlar.
#Yeni Ücret MaaşıABD’de halka açık şirketlerin bu yıl yürürlüğe giren bir yasa kapsamında CEO’ların ve çalışanların aldıkları ortalama ücretleri açıklamaları ücret eşitsizliği konusunu yeniden gündeme taşıdı. Paylaşılan rakamlara göre, bazı şirketlerde çalışanların CEO’larının şu anki maaşına ulaşabilmeleri için bin yıldan fazla çalışmaları gerekiyor.
#Ücret Eşitsizliği3 yıl içinde makinelerle yapılan işlerin oranının yüzde 15’ten yüzde 25’e çıkması bekleniyor. Peki o zaman bu işleri yapan kişilere ne olacak? Dünyada 10 binden fazla müşteriye hizmet veren danışmanlık şirketi Willis Towers Watson İK ve Yan Haklar Danışmanlığı Dünya Başkanı Julie Gebauer, kişilerin iletişim, ilişki yönetimi, networking, problem çözme gibi yetkinlikler kazanması gerekeceğini söylüyor. Gebauer’e göre günümüzde en önemli kriter çeviklik.
#Willis Towers Watson45 yaş altı tüm çalışanların, işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil olmasını içeren kanun tasarısı TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Çalışanların maaşlarından her ay kesinti yapılarak, bireysel emeklilik sistemine aktarılacak. İşverenler, emeklilik şirketi seçiminden günlük giriş-çıkışları takip etmeye tüm süreci yönetmekten sorumlu olacaklar. Bu da İK departmanlarının sorumluluğunu ve iş yükünü ciddi derecede arttıracak.
#Bireysel Emeklilik SistemiWillis Towers Watson Türkiye’nin araştırmasına göre asgari ücret artışını domino etkisiyle tüm çalışan gruplarına yansıtan şirketlerin oranı sadece yüzde 4. Domino etkisi ‘teknik ve iş destek’ ile ‘üretim ve mavi yaka’ çalışanlarla sınırlı kaldı.
#Asgari ÜcretWillis Towers Watson’ın gerçekleştirdiği EMEA Performans Yönetimi Araştırması, çoğu şirketin performans yönetimi anlamında halen geleneksel yöntemleri kullanmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Avrupa dışındaki ve Türkiye’nin de dahil olduğu bölgede şirketlerin yalnızca yüzde 36’sı etkili bir performans yönetimi sürecine sahip. Performans yönetiminde odak, geçmişin ölçülmesinin yanı sıra potansiyelin ve yeteneğin geliştirilmesine doğru kayıyor.
#Performans