Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem BölgesiBatı Nil virüsü, SARS ve Ebola’nın da yer aldığı, insanlardaki hastalıkların yaklaşık üçte ikisi, hayvanlardan insanlara bulaşabilen türde hastalıklar. Bu nedenle de insanları ne gibi tehlikelerin beklediğini saptamanın en etkili yolu hayvanları izlemekten geçiyor.
Sel felaketinin ardından Karadeniz'de bu kez de salgın hastalık alarmı verildi. Giresun'da 1 kişi fare dışkısının suya karışması ile insana bulaşan Weil hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Uzmanlar, kaynağı bilinmeyen suların içilmemesi ve sel suyu bulaşması olası sebzelerin yenmemesi konusunda uyardı.
ABD, İngiltere ve Güney Afrika'da koronavirüs nedeniyle hastaneye yatan kişilerin çoğunun hastaneye yatış sebeplerinin Kovid-19'dan farklı olduğu ortaya çıktı. Hastaneye yattıklarında koronavirüs olduğunu öğrenen 'Tesadüfi Kovid' hastaları hastalığı hafif semptomlarla atlatsa bile uzmanlar bu konuda çok rahat davranılmaması gerektiğini belirtiyor.
#KoronavirüsYaşlılık yolculuğuna çıkanların -ki hepimiz zamanı gelince çıkıyoruz, çıkacağız- yapabileceği en iyi şey, “yaşlanmanın kaçınılmazlığını, önlenemezliğini, tersine çevrilemezliğini” daha yolun başında kabul edip sürece uyum sağlamak ama bu arada bazı püf noktalarını bilip onları mümkün olduğunca erken yaşlarda hayata geçirmektir.
#YAZAR