Demans, günümüzde yaşlılığın en ürkütücü hastalıkları arasında yer alıyor. Erken teşhis edilmesi halinde tedavi şansı da bir o kadar yüksek oluyor. Bilim insanları bu hastalıkla mücadelede çığır açacak ve demansı erken dönemde tespit edebilecek bir araştırmaya imza attı.
#DemansKabuk değiştirmeye devam eden Koronavirüs son olarak XBB.1.5 varyantı ile karşımıza çıktı. ABD'nin ardından İngiltere'de de artan vakalar sonrası İngiliz profesör en çok etkilenen yaş grubunu açıkladı.
#XBB.1.5Omicron'un BA.4 ve BA.5 olarak adlandırılan alt varyantları nedeni ile vaka sayılarında ciddi bir artış yaşayan İngiltere'de 19 Temmuz günü koronavirüs kaynaklı ölümlerde rekor kırılırken bir haftada yüzde 68'lik bir artış yaşandı. Uzmanlar ani artışın arkasındaki nedeni öğrenmek için harekete geçti.
#KoronavirüsBirleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, maymun çiçeği virüsü ile enfekte olan kişilerin 21 gün boyunca evcil hayvanlar ile temas kurmamasını tavsiye etti. DSÖ 20 ülkede yaklaşık 200 vaka olduğunu açıklarken toplu aşılamaya gerek olmadığını belirterek "Vaka incelemesi, temaslı takibi, evde izolasyon en iyi seçenekler olacaktır" açıklamasında bulundu.
#Maymun ÇiçeğiRusya'nın Ukrayna'ya savaş ilan etmesinin üzerinden 54 gün geçti. Savaş bir yandan cephede sürerken bir yandan da Batı dünyası ağır yaptırımlarla Rusya'yı işgalden vazgeçirmeye ve eylemleri için cezalandırmaya çalışıyor. Peki bu yaptırımlar Batı'nın istediği gibi Rusya'yı Sovyetler dönemine geri döndürebilecek mi? İşte detaylı bir analiz.
#RUSYAOmikron varyantının ortaya çıkması ile koronavirüsün semptomları büyük oranda hafiflemiş olsa da uzmanlar gelecek varyantların da hafif olacağının garantisi olmadığını belirtiyor. Hükümetlerin ihtiyatlı davranmaya devam etmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar "Bunu yapmayan bir yaklaşım, potansiyel olarak ciddi sonuçları olan bir kumar olur." uyarısında bulundu.
#Koronavirüsİngiltere’de bilim insanları, negatif çıkan Corona Virüs (Covid-19) testlerinin yanlış olabileceğini ifade etti. Bu şekilde hasta olmadığını düşünen ancak virüsü taşıyan kişilerin hastalığı daha hızlı yayabileceği belirtildi.
#İngiltereKKTC’deki Doğu Akdeniz Üniversitesi, ilk kurulan devlet üniversitesi. Bu yıl 40’ncı yılını kutluyor. Bugüne kadar aralarında milletvekili, iş insanı, sanatçı binlerce mezun veren üniversite, uluslararası üniversite derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından sıralamalarda üstte yer aldı. 65 bin mezunu olan üniversitenin Rektörü Prof. Necdet Osam, tüm üniversite çalışanlarının seçimi ile göreve geldi.
#Prof. Dr. Necdet OsamSophie Mackintosh, ilk romanı ‘Su Kürü’nde, “Erkeklik gerçekten zehirli mi?” sorusundan yola çıkarak feminist distopya türünün ürkütücü bir örneğini ortaya koymuş. Bu alanın büyük ustası Margaret Atwood’un “sürükleyici, uğursuz bir masal” nitelemesiyle övdüğü ‘Su Kürü’, kadınlara yönelik erkek şiddetinin hüküm sürdüğü bir dünyayı anlatan rahatsız edici bir roman.
#KitapTHE, ‘Avrupa’nın Öğretimde En İyi Üniversiteleri 2018’ sıralamasını yayınladı. Sıralama için Avrupa’da eğitim alan 30 bin öğrenciyle anket yapıldı. Türk üniversitelerinin temsil edilmediği listede, İngiliz yükseköğretim kurumları öne çıktı. İlk sırada Oxford yer aldı. İkinci Cambridge, üçüncüyse Sorbonne oldu.
#YükseköğretimTED konferanslarında ‘Okullar Yaratıcılığı Öldürüyor mu’ videosu yaklaşık 51 milyon defa izlenen Ken Robinson, dünyada eğitim dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri. Sadece videoları değil, ‘Yaratıcı Okullar’ ve ‘Yaratıcılık, Aklın Sınırlarını Aşmak’ gibi çığır açan kitapları da ‘New York Times En Çok Satanlar’ arasına giren eğitim uzmanının, yeni kitabı ‘Siz, Çocuğunuz ve Okul: En İyi Eğitim için Yolunuzu Belirleyin’ 13 Mart’ta yayınlandı. Kitabın yazarları arasında bilim kurgu alanındaki eserleriyle ABD’li yazar Lou Aronica da yer alıyor.
#KitapKütle ve boyut itibarıyla ana yıldızının yüzde 25’i büyüklüğünde olan NGTS-1b gezegenin varlığı, mevcut teorilere meydan okuyor. Sönük bir cüce yıldızın yörüngesinde dönen ve teorik olarak olmaması gereken ‘canavar’ gezegenin keşfi, bilim insanlarını şaşkınlığa uğrattı. İşte detaylar...
#Yeni GezegenYayınlanan yeni bir araştırma raporu, bir insanın 50'li yaşların başında mutluluk ve yaşam memnuniyetinin dibe vurduğunu ortaya koydu. Araştırma için bir grup bilim insanı, tüm dünya ülkelerindeki insanları değerlendirdi ve hepsinde aynı eğilim olduğunu gördü. Bazı psikologlar ise bu fikre katılmayarak, yaşın mutluluk ya da yaşam doyumuyla ilgili bir şey öngörmediğini dile getirdiler.
#En Mutsuz Hissettiğimiz Yaş