Dış görünüşüne önem vermeyen yok denecek kadar azdır. Peki bunun sınırı ne olmalı? Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak kabul edilen Megan Fox’un geçtiğimiz günlerde yaptığı “Çok uzun yıllardır vücut dismorfik bozukluğu ile yaşıyorum” açıklaması, bu sorunu gündeme taşıdı. Biz de konuyu uzmanlarla mercek altına aldık. Haberler maalesef kötü: Bu bozukluğu yaşayanların sayısı Türkiye’de de giderek artıyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkPsikosomatik hastalıkların başlıca türleri olan somatoform bozuklukların kesin nedeni bilinmediğinden, spesifik risk faktörlerini belirlemek zordur. Bununla birlikte, somatoform bozuklukların ailelerde geçtiği düşünülmektedir. Peki, Psikosomatik bozukluklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkEstetik operasyonlarının gün geçtikçe popülerlik kazandığı ve kolaylaştığı son yıllarda, bu durumun olumsuz bir sonucu olarak beden dismorfik bozukluğu denilen ruhsal problemler de boy göstermeye başladı. Peki estetiği bu denli olumsuzlaştıran beden dismorfik bozukluğu nedir, nasıl geçer? İşte beden dismorfik bozukluğu belirtileri ve merak edilenler...
#Beden Dismorfik BozukluğuKüçük şeyler, onları olduğundan daha büyük hale getirdiğinizde büyük sorunlara dönüşür. Bu kural görünüşünüzle ilgili küçük sorunları dev bir problem olarak gördüğünüzde de geçerli. Görünüşünüzle ilgili sorunları çok büyütüyor, kafanıza takıyor, aynaya baktığınızda kendinizi eleştiriyorsanız belki de vücut dismorfik bozukluğu adı verilen ciddi bir sorunla karşı karşıyasınızdır!
#Vücut Dismorfik BozukluğuAvustralyalı Renee Staska'nın üç çocuğu, uzun süredir ‘Niemann-Pick’ ya da diğer adıyla ‘çocukluk bunaması’ hastalığıyla mücadele ediyor. Hudson 8, Holly 6, Austin ise 4 yaşında... Üçünde de ileri derecede çocukluk bunaması var ve 20’nci yaş günlerini görmeleri beklenmiyor. Peki ülkemizde de bildirilmiş vakalar olan bu hastalık nasıl ortaya çıkıyor? Belirtileri neler? Hangi tedavi yöntemi uygulanıyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Çocukluk BunamasıANİ gelişip yıkıcı etkileriyle toplumda panik yaratan, olağan yaşam düzenini bozarak maddi ve manevi mağduriyetlere neden olan, bazen de toplumun yanıt verme ve uyum sağlama kapasitesini aşarak dış yardım gerektiren doğal ya da insan kaynaklı olaylara ‘afet’ deniyor. Dünya genelinde birbirinden farklı ve çok sayıda afet türü tanımlanmış olup etkiledikleri hedef toplumlar, önlenebilir olmaları, hasar dereceleri, sonuçları ve tüm olanakların değerlendirilerek karşı konulabilmesine bağlı olarak değişen boyutlarda fiziksel, ruhsal, sosyal, kültürel ve ekonomik kayıplara uğruyor.
#1Sosyal medya kullanırken daha hoş göründüğümüze inandığımız filtreler uyguluyoruz. Tenimiz daha pürüzsüz, yaşımız belki biraz daha genç oluyor. Ancak ileri gidip ‘kendini baştan yaratanlar’ın sayısı da az değil. Norveç influencer’lar ve reklam verenler için bir yasa çıkardı. Amaç; bu şekilde üretilen görsellerden etkilenenleri korumak. Gerçek dışı güzellik algısını uzmanlara sorduk; aralarında filtreyi çocukluktan gelen travmalara karşı ‘yara bandı’ olarak gören de var, ‘Bu uygulamalar özgüveni düşük kişilerde hastalığa varan bozukluk yapabilir’ diye uyaran da...
#FiltreUzman Psikolog Haydeh Faraji, sosyal medyanın beden algısı bozukluğu olarak bilinen dismorfofobiye sebep olabileceğini belirtti, "Bu hastalık ergenlerde yetişkinlerden 6 kat daha fazla görülüyor. Beden dismorfik bozukluğu olan her 4 kişiden biri intiharı düşünüyor, her 8 kişiden birn de bunu deniyor" dedi.
#Dismorfofobi NedirUzman Psikolog Haydeh Faraji, sosyal medyanın beden algısı bozukluğu olarak bilinen dismorfofobiye sebep olabileceğini belirtti. Faraji, bu hastalığın ergenlerde yetişkinlerden 6 kat daha fazla görüldüğünü vurguladı. Beden dismorfik bozukluğu olan her 4 kişiden birinin intiharı düşündüğüne vurgu yapan Faraji, her 8 kişiden birinin de bunu denediğini söyledi.
#Dismorfobi