Diz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz Problemleri“Ellerinizin sağlığı için düzenli olarak ne yapıyorsunuz?” diye sorsam, cevabınız “Krem sürüyorum, manikür yaptırıyorum” olacaktır. Oysa ellerimiz bedenimizin emekçi organlarındandır ve fazlasına ihtiyacı vardır. Çevresel faktörlerden etkilenir, yaş almayla birlikte kolajen üretiminin azalmasıyla doku kaybı oluşur, lekelerin oluşumu başlar ve daha kemikli bir görünüme sahip olur. Bu sorunları zamanında ve doğru müdahalelerle çözmek mümkün.
#Bakım“Medikal estetikçiler olmasa” diye tamamlıyorum başlığı. İşi daha da büyütmeye niyetliysek plastik cerrahları da bu gruba katabiliriz. Bu gün, canım karanlık gündeme girmek istemiyor. Onun yerine sizinle en delikanlı şekilde ‘güzellik sırlarımı’ ve estetik dünyasının bilinmeyen yönlerini paylaşmak istiyorum.
#Gülse BirselSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.