Bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalGündelik hayatımızı sarsacak büyük tehlikelerin 2025’te kapıda olduğu uyarısı giderek güçleniyor. Uzmanlar, dijital dünyadaki değişimlerin bireyler ve kurumlar için ciddi riskler yaratabileceğini vurguluyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yeni yılda siber dolandırıcıların kullanacağı yeni yöntemleri ve bu tehditlere karşı nasıl önlemler almamız gerektiğini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikGenç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#Kanserİçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, "Ülkemizdeki geçici koruma altında bulunan 2 milyon 935 bin 742 Suriyeli sayısının içerisinde geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin Türkiye'de doğan çocukları da yer almaktadır" açıklamasında bulundu.
#İçişleri BakanlığıSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, "Türkiye, tıpkı İsrail'e karşı durduğu gibi haksızlık ve adaletsizlikler karşısında tüm dünyada hakikatin temsilcisi olmaya devam edecek. Dünyanın İsrail'in söylediği yalanlarla kandırılmasına, yaydığı dezenformasyonlarla manipüle edilmesine karşı sessiz kalmayacağız." dedi.
#CumhurbaşkanlığıMezar taşında "çağının bilmecesi" yazıyor, doğumundan ölümüne gizemli bir hayat yaşadığı belirtiliyor. 16 yaşındayken gökten düşmüş gibi bir anda ortaya çıkan genç adamın kim olduğu neredeyse iki asırdır merak ediliyor. Bilim insanları DNA analizleriyle bu soruya nihayet bir yanıt buldu ama halen cevaplanması gereken önemli bir soru daha bulunuyor.
#DNAAvrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin (AOSB) Eko-Endüstriyel parka dönüştürülmesi amacıyla yürütülen Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyozun Geliştirilmesi projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
#Avrupa Yeşil MutabakatıYapay zekâ hayatımızın her alanına hızla girdi. Özellikle yeni jenerasyon bu mucize teknolojiden çok fazla yararlanıyor. Ancak ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım uyarıyor: “Bu yeni teknoloji vasat popülasyonu artırıyor. Sadece yapay zekâ ile derin ve uzun süreli öğrenme olmaz. Herkesin aynı veya benzer cevapları anında verdiği kesim büyür ve bu durumda yapay zekâ yaratıcılığa destek olamaz.”
#Yapay ZekâGeçtiğimiz günlerde Yıldız Teknik Üniversitesi’ne (YTÜ) ait diplomaların üniversiteyle ilişkisi olmayan kişilere parayla satıldığı ve bu diplomaların e-Devlet üzerinden de görüntülenebildiği iddia edildi. Bu işleminse YTÜ’nün de arasında bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere yazılım desteği veren şirketin hacklenmesiyle gerçekleştirildiği belirtildi. İddiaların odağındaki Proliz Yazılım Şirketi’nin Kurucusu Gökmen Çiftçi’ye ulaştık.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiTürkiye’de artık hâkim ve savcı adaylığı tarihe karıştı. Hâkim-savcı yardımcılığı dönemi başladı. Yardımcıların usta-çırak ilişkisi içerisinde hâkim ve savcılar yanında mesleği öğrenmesini sağlayacak yeni model hayata geçti. Peki hâkim ve savcı yardımcılığı kaç yıl? Yardımcılar adliyeler ve Türkiye Adalet Akademisi’nde (TAA) nasıl eğitim görecek?
#HâkimKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13. durağı İstanbul olacak. 28 Eylül - 06 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan İstanbul Kültür Yolu Festivali birbirinden etkileyici sergilere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
#Türkiye Kültür Yolu FestivaliKüçükçekmece’de, 68 yaşındaki Muammer Çatıkkaş Silsüpür’ü telefonla arayan dolandırıcılar kendilerini polis olarak tanıttı. Bir çetenin Muammer Çatıkkaş adına sahte kimlik çıkardığını ve gizli operasyon yürüttüklerini söyleyen sahte polisler, ailenin tüm mal varlığını sattırdı. Kadir Silsüpür, Kastamonu’da piyasa değeri 15 milyon lira olan ev ve arsalarını 5 milyon liraya satarak parayı dolandırıcılara teslim etti.
#DolandırıcılıkKüçükçekmece’de, 68 yaşındaki Muammer Çatıkkaş Silsüpür’ü telefonla arayan dolandırıcılar kendilerini polis olarak tanıttı. Bir çetenin Muammer Çatıkkaş adına sahte kimlik çıkardığını ve gizli operasyon yürüttüklerini söyleyen sahte polisler, ailenin tüm mal varlığını sattırdı. Kadir Silsüpür, Kastamonu’da piyasa değeri 15 milyon lira olan ev ve arsalarını 5 milyon liraya satarak parayı dolandırıcılara teslim etti.
#DolandırıcılıkMERSİS, Türkiye'deki ticari işletmelerin kayıt işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesini sağlayan bir sistemdir. Her işletmeye özel bir MERSİS numarası tahsis edilir. Mersis numarası, borsa kurumlarında ve bakanlıklarda MERSİS numaralarının yer aldığı ortak veri tabanları bulunur. MERSİS no nedir, nasıl alınır ve sorgulanır sizler için derledik.
#Mersis NoMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim ortamları ve çevre şartları yetersiz olan okullardaki öğrencilerin, daha uygun koşullara sahip okullarda eğitim almalarını sağlamak için “Bölge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” uygulaması geliştirecek. Bu amaçla MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla “meb.gov.tr” internet adresinde yayımlandı. Böylelikle Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi hedefleniyor.
#MEBEğer dikkatli bir korunma planı yapabilir ve bilimsel verilere dayanarak uzun süreli bir program ısrarla izlenebilirse, başta “diyabet, hipertansiyon, kalp ve beyin damar hastalıkları ile obezite” olmak üzere kronik hastalıkların neredeyse tamamı önlenebilir sağlık sorunlarıdır.
#Kronik HastalıklarRusya’nın başkenti Moskova’da dün sabah park halindeki bir otomobile bombalı saldırı düzenleyen saldırgan, uçakla Türkiye’ye kaçtı. Rus yetkililerin, Türkiye’den yardım istemesi üzerine Bodrum Havalimanı’ndan giriş yaptığı belirlenen Evgenii Serebriakov yakalandı.
#RusyaÜlkemizde yaşanan e-Dönüşüm sürecinin en önemli projeleri içinde yer alan MERSİS, şirketlerin ve ticari işletmelerin ticaret sicil kayıtlarının dijital ortamda mecrada tutulması için hayata geçirildi. MERSİS ise, kamunun dijital hizmetlerini sağlamak için hazırlanan dört veri tabanından bir tanesidir. Mersis ise, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'nin kısaltılmış halidir. MERSİS no nedir, nasıl alınır ve sorgulanır sizler için derledik.
#Mersis NoBir benzerini 3 yıl önce, 2021’de yaşamış ve adresimizden, annemizin kızlık soyadına kadar kişisel bilgilerimiz ve banka, e-posta, e-ticaret gibi tüm şifrelerimiz hacker’lar tarafından ortalığa saçılmıştı. Teknoloji şüphesiz hızla gelişiyor ama aynı oranda siber hırsızlık ve korsanlık da... 3 gün önce dünya çapında iyi bilinen hacker sitelerinden biri olan DarkWeb’de, 10 milyar parolanın yer aldığı devasa bir veri seti, RockYou2024 adı ile, eski verilere yenisi eklenerek, indirmesi kolay olsun diye de düz bir metin halinde yeniden yayınladı. Peki ne yapacağız? Kendimizi siber saldırılar ve dolandırıcılardan nasıl koruyacağız? İşte yanıtı.
#E-Devlet