veri güvenliği haberleri sayfasında veri güvenliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2233 veri güvenliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Elde edilen son verilere göre, 4,5 milyardan fazla insan internet kullanırken, sosyal medya kullanıcılarının sayısı 3.8 milyarı aştı. Dünya nüfusunun yaklaşık %60'ı internete erişim sağlayabiliyor. Son eğilimler, dünya nüfusunun yarısından fazlasının bu yılın ortasına kadar sosyal medyayı kullanacağını gösteriyor. Erişilen son istatistikler çevrimiçi kullanıcıların yaklaşık %58'inin 2020 yılında, geçtiğimiz yıla kıyasla çevrimiçi gizlilikleri ile daha fazla endişe duyduğunu ortaya koydu. İletişim Danışmanı Furkan Lüleci, sosyal medyada veri güvenliğimizin ve kişisel verilerimizin güvenliğini sağlamak için 5 ipucu paylaştı.
#Sosyal MedyaDijital pazarlama, yaklaşık 10 yıldır ülkemizde düzenli olarak yükselen bir sektör. Şirketler, ürettikleri veya al-sat yaptıkları ürünleri artık büyük şehirlerimiz haricinde de online olarak satmak istiyor. Daha çok kitleye daha hızlı ve fiziksel bir yapılanma gerekmeden ulaşarak ürün ve hizmet sunma isteği, sürekli yükselen bir durum halinde seyrediyor. Türkiye bu konuda kıta Avrupası ve Ortadoğu bölgesinde e-ticaret üzerinden ürün pazarlama ve satışında önde gelen ülkeler arasında. Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan’ın yanı sıra Akdeniz Ülkeleri olan İspanya, İtalya ve Doğu Avrupa ülkesi olan Polonya ile birlikte penetrasyonu en yüksek olan ülkeler içinde yerini alıyor.
#Veri GüvenliğiAlanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Güngör, teknolojinin ilerlemesiyle PC ve akıllı telefonlardaki yapay zekâ uygulamalarının büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Bu uygulamaların verebileceği zararlara karşı uyarıda bulunan Güngör, güvenilirliği doğrulanamayan yapay zekâ uygulamalarının, bilgisayar ve akıllı telefonlardan silinmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Veri GüvenliğiUluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin ‘Finans 4.0: Yüksek Risk Ortamında Kurumsal Raporlamanın Dönüşümü’ adlı araştırmasına göre; şirketlerin finans liderleri CFO’lar için kurumsal raporlamada en büyük endişe kaynağını veri güvenliği ve gizliliğinin sağlanması oluşturuyor.
#CfoDijital cihazlarımızı seviyoruz fakat yine de güvenliği göz ardı eden tehlikeli hareketlerle onları riske atabiliyoruz. Kaspersky'nin yaptığı ve Türkiye’yi kapsayan yeni bir araştırma, insanların verileri konusundaki çelişkili tutumlarını ortaya çıkardı.
#VeriDijitalleşme söz konusu olduğunda, siber tehlikeler ve siber güvenlik gündeme geliyor. Siber güvenlik firmaları bugün Türkiye'de de dünyaya paralel olarak oldukça yaygınlaşmış birçok ürünleriyle pazarda hizmet veriyor. Buna rağmen yapılan araştırmalar bugün dünyada dijitalleşmeyle beraber oluşan güvenlik açığının yüzde 85'inin kapatılabildiğini, halen yüzde 15 miktarında ciddi bir açığın ise şirketler için tehlike oluşturmaya devam ettiğini gösteriyor.
#ErişebilirlikSophos Uç Nokta Güvenlik Grubu Yöneticisi Dan Schiappa, 25 Mayıs 2018’de yürürlüğe girecek Avrupa Birliği Genel Veri Güvenliği Regülasyonu gereğince, Avrupa Birliği vatandaşlarının bilgilerini kullanarak hizmet sunan şirketlerin verilerinin çalınması durumunda yıllık küresel cirolarının yüzde 4’üne varan oranda cezalarla karşı karşıya kalacaklarını açıkladı.
#SophosKuracağınız yazılımların, sohbet programlarının ve e-posta trafiğinin, bilgisayarınızdaki verilere zarar vermesinden veya hackerlar için kapı oluşturacağından mı endişeleniyorsunuz? Size önereceğimiz güvenlik kalkanı sayesinde sanal bir bilgisayar oluşturabilirsiniz.
#BilgisayarUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uluslararası “AI in the Sky: A Unified Approach with ICAO” etkinliğinin 12-14 Kasım 2024 tarihlerinde Antalya’da düzenleneceğini duyurdu. Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) Genel Sekreteri Juan Carlos Salazar'ın da katılacağı etkinliğin, küresel ölçekte düzenleyici kuruluşlar ve sektörün lider firmalarını bir araya getireceğini belirten Bakan Uraloğlu, “Yapay zeka ve büyük veri çözümlerinin sektördeki rolü, operasyonel verimliliğin artırılması ve çevresel etkilerin azaltılması gibi kritik konular üzerine yoğunlaşacağız.” dedi.
#Abdulkadir UraloğluYapay zekânın (AI) hızla toplumun tüm alanlarına nüfuz ettiği bir dönemde, eğitim alanı da derin dönüşümler geçirmektedir. Türkiye’de de diğer yerlerde olduğu gibi, eğitimciler ve politika yapıcılar, sınıflarda ve kurumlarda yapay zekânın faydalarını keşfetmeye başlıyor, öğrenme deneyimlerini geliştirme, eğitim sonuçlarını iyileştirme ve kapsayıcılığı artırma potansiyelini tanıyorlar.
#Ebru DoğduÇukurova Sanayi ve İş Dünyası (ÇUKUROVA SİFED), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi. ÇUKUROVA SİFED’e bağlı derneklerin üyesi olan iş insanları arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmeyi, yeni iş fırsatları oluşturmayı, yeni iş modelleri geliştirmeyi amaçlayan ÇS BUSINESS NETWORK, üyelerine ve iş dünyasına ‘merhaba’ dedi. Adana Hilton Otel’de gerçekleşen ÇS BUSINESS NETWORK ’ün tanıtıldığı lansmanın açılışında konuşan ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı, günümüzde birçok mesleğin yok olacağı ve henüz şu an isimlerini bilemediğimiz onlarca yeni nesil işlerin türeyeceği hakikat ötesi bir evrende olunduğuna dikkat çekti.
#AdanaCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Suudilerin sahibi olduğu bir şirket, enerji ve diğer sektörlerde Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğinden bahsetti." dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, beklenen enflasyonla ilgili olarak, 'Yıl sonunda da yüzde 41,5 gibi bir tahminimiz var. Gelecek yıl bu zamanlar artık yüzde 20 ile 30 arası, yıl sonunda da yüzde 20'nin altında bir beklentimiz var.' açıklamasında bulundu.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıAK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 2025 yılında emekli olanlara, 2024 yılında emekli olanlara göre daha az aylık bağlanacağına yönelik değerlendirmelere ilişkin olarak "Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. 2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım" dedi.
#EmekliGelecek nesiller için daha güvenli, daha barışçıl, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dünya vaat eden Gelecek Paktı ile dijital iş birliği ve yapay zekâ konusundaki ilk kapsamlı global anlaşma olan Küresel Dijital Mutabakat BM'de kabul edildi. Cerebrum Tech kurucusu Dr. Erdem Erkul, dijital teknolojilerin dünyayı şekillendireceğini, Türkiye’nin de dünyanın geleceğine yön veren ülkeler arasında yer alması gerektiğini ifade etti.
#Cerebrum TechTelefon dinleme iddiaları yeniden gündemde… Cox Media Group reklam firmasına ait raporlar, kullanıcıların telefonlarının dinlendiği şüphelerini doğruladı. Uzmanlar, mikrofonların sürekli açık olabileceğini ve bu verilerin çeşitli şirketler tarafından kullanılabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu durumun yaratabileceği riskleri ve alınması gereken önlemleri konuştuk.
#Siber GüvenlikDijital dönüşüm işletmeler için bir seçenek değil zorunluluk haline geldi. Özellikle pandemi sonrası yaşananlar bunun önemini bir kez daha gösterdi. Fiziksel mağazaların kapandığı, tedarik zincirlerinin kesintiye uğradığı dönemde dijital çözümler işletmeleri ayakta kalmasında önemli rol oynadı. “Dijital dönüşüm, KOBİ’lerin sürdürülebilir büyüme sağlaması ve rekabetçi kalması için olmazsa olmaz bir süreç” diyen DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, dijitalleşme yolculuğunda dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı...
#KOBİYapay zekânın dünya düzeninde hem yerini sağlamlaştırdığı hem de şimdiye kadarki bilinçli uyarıların en ciddi seviyeye tırmandığı tarihi bir haftayı geride bıraktık. Apple yapay zekâ ligine girdi, Open AI ise açık bir mektup yayımladı. Ardı ardına gerçekleşen bu sıcak gelişmelere birlikte yakından bakalım...
#Yapay ZekâMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2023-2024 eğitim öğretim yılında sınıf tekrarının yeniden uygulanmasından ücretsiz ders kitaplarına, müfredat değişikliğinden açık liselere geçişin zorlaştırılması gibi pek çok yeni düzenleme hayata geçirildi.
#Eğitimde 2023-2024 YenilikleriGünümüzde dijitalleşme ile birlikte siber dolandırıcılık riski de artıyor. Son dönemde, siber saldırıların KOBİ ölçeğinde işletmeleri hedef almaya başladığını söyleyen uzmanlar, tahsilat süreçlerinde yapılan hataların telafisi zor büyük kayıplara neden olabileceğini dile getiriyor.
#KOBİTurkcell, global telekomünikasyon sektörünün en önemli buluşması Mobil Dünya Kongresi’nden (MWC24) yeni nesil teknolojiler konusunda küresel markalarla yapılan iş birliği anlaşmaları ve ödüllerle döndü. Mobil Dünya Kongresi’nde düzenlenen iki panelde şirketin sürdürülebilirlik ve yapay zekâ alanındaki projelerini anlatan Genel Müdür Dr. Ali Taha Koç, MWC kapsamında Turkcell’in dijital gelecek vizyonunu değerlendirdi.
#TurkcellTurkcell’in Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, 28 Ocak Veri Koruma Günü’nde Gebze Veri Merkezi’nden önemli mesajlar verdi. Artık dünyanın en kıymetli ham maddesinin veri olduğunun altını çizen Dr. Ali Taha Koç, “Verinin korunması için farkındalık sağlayan bugünün kutlanmasını çok kıymetli buluyorum. Turkcell olarak siber güvenlik ve kişisel mahremiyetin korunmasını ulusal güvenliğin, toplum güvenliğinin bir parçası olarak görüyoruz” dedi.
#TurkcellUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz ‘Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule’ gibi uygulamalarımız ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz. Bugüne kadar kendi yazılımlarımızla sayısız siber saldırıyı engelledik” dedi.
#Abdulkadir UraloğluPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılYerli girişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech, Dijital Türkiye Platformu ve DigitalEurope ortaklığında Brüksel’de düzenlenen buluşmada, yapay zeka uygulamaları Cere ve Cere Insight’ı Avrupalı teknoloji liderlerine tanıttı. Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “DigitalEurope, Avrupa genelinde 45 bin üyesi olan ve AB’nin dijital politikalarının belirlenmesinde başat rol oynayan bir örgüt. AB Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçimiz Faruk Kaymakcı ve Dijital Türkiye Platformu heyeti ile birlikte AB’deki dijital ve yapay zeka çalışmalarını, Türkiye ile AB arasında bilgi, araştırma, iletişim ve teknoloji iş birliği fırsatlarını ele aldık. Tamamen yerli kaynaklarla geliştirdiğimiz yapay zekalı asistanımız Cere ve Cere Insight uygulamalarımızı da özel bir oturumla uygulamalı olarak tanıtma fırsatı yakaladık” dedi.
#Yapay ZekaÜretken yapay zeka alanında Cere ve Cere Insight gibi inovatif çözümleri ile öne çıkan teknoloji şirketlerinden Cerebrum Tech, Türkiye’nin en önemli yatırım şirketlerinden Boğaziçi Ventures öncülüğünde bireysel ve kurumsal yatırımcıların katılımı ile 420 Milyon TL değerleme üzerinden 50 milyon TL yatırım aldı.
#Boğaziçi14 Ekim Cumartesi gerçekleşecek Güneş tutulması hayatımızda denge ve uyum arayışı içinde olacağımız bir süreci başlatacak. Bu tutulma dünyada şiddetli bir değişim ve dönüşüm yaşanmasına neden olacak olayları tetikleyebilir. Ülkemizdeyse gençlerin eğitimleriyle ilgili yatırımlar gündeme gelebilir.
#Dinçer GünerAkaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı, araçları otomatik olarak tanıyan ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni hayata geçiriyor. Yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işleyecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, manuel plaka girişlerine izin vermeyerek usulsüz fatura kullanımını sonlandıracak.
#AkaryakıtAmerikalı veri mühendisi-muhbir Frances Haugen, 2006 yılında Google+’da çalışmaya başladı ve ‘arama sonuçlarının sıralamasını ayarlama yöntemi’ için bir patent hazırlayan yazılımcılardan biri oldu. 2015’te Pinterest platformunda çalışmaya başlayan Haugen, 2019 yılında Facebook’a geçti. Facebook’ta çalıştığı dönemde, bu platformun sosyal iyileştirmeye ihtiyacı olduğunu düşünen Frances Haugen, 2021’de ayrılarak Facebook’un on binlerce belgesini ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na ve The Wall Street Journal’a ifşa etti. Büyük ifşasından sonra Amerika Birleşik Devletleri Senatosu Ticaret Komitesi’nin Tüketicinin Korunması, Ürün Güvenliği ve Veri Güvenliği Alt Komitesi, ardından Birleşik Krallık Parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu önünde ifade verdi. 2023 yılında “The Power of One: How I Found the Strength to Tell the Truth and Why I Blew the Whistle on Facebook” (Birinin Gücü: Gerçeği Söyleme Gücünü Nasıl Buldum ve Neden Facebook’ta Islık Çaldım?) adında anı kitabını çıkardı. Haugen, yeni kitabı, yaşadığı zorlukları ve Facebook hakkındaki bilgileri sızdırmaya nasıl karar verdiğini Hürriyet Kelebek okurlarına anlattı.
#Mark ZuckerbergVeri güvenliği alanında faaliyetlerini sürdüren Karmasis tarafından geliştirilen, kişisel ve kritik bilgi içeren bütün veri tabanlarında yöneticilerin ve üçüncü parti bağlantı kuran kişilerin veri tabanı üzerinde yaptığı işlemleri kayıt altına alınmasını sağlayan Dataskope Open Text’in global kataloğuna girdi.
#Siber GüvelikE-ticarette şirketlerin karşılaştıkları 4 temel zorluk belirlendi. İstanbul Ticaret Odası’nın araştırmasına göre şirketlerin maruz kaldıkları zorluklar arasında ilk sırada yüksek komisyon oranları yer alıyor. Bunu kargo ücretleri, aşırı rekabet ortamı ve lojistik problemler takip ediyor. Sorunların çözümü ile Türkiye’nin e-ticaret ekosisteminde önemli bir küresel aktöre dönüşebileceği belirtiliyor.
#E-TicaretGirişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech’in piyasaya sürdüğü yapay zekalı sohbet arkadaşı Cere, 3 ayda 1 milyon soruya yanıt üretti. Cere’ye en çok sorulan sorular arasında dünya mutfağı, müzik ve tatil önerileri ilk 3’e girdi. Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkul, “İlk 3 ayda ulaştığımız 200 bin kullanıcımızın yüzde 65’ini genç bireyler oluşturuyor. Gençler yapay zeka teknolojilerini kullanarak öğrenmeyi ve üretmeyi sevdi” dedi.
#Yapay ZekaDoğal yollarla çocuk sahibi olma konusunda problem yaşayan ve buna bağlı olarak tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin sayısında günden güne artış görülmektedir. Büyük umutlarla anne-baba olmanın hayalini kuran çiftlerin tedavi konusunda karar verip merkez arayışına geçtiği noktada dikkat etmesi gereken çok önemli faktörler vardır. Tedavi olunacak adresin her şeyden önce köklü ve bilimsel alt yapısı olan bir merkez olması son derece önemlidir. Bu aşamada çiftler doktoru ile ilgili fikir birliği sağladıktan sonra merkezin başarı oranını, tıbbi olanaklarını, teknolojiyi ne kadar kullandığını ve tedavinin mutfağı olarak nitelendirdiğimiz laboratuvar koşullarını göz önünde bulundurup karar vermeliler.
#Tüp Bebek Tedavisi