veri güvenliği haberleri sayfasında veri güvenliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2277 veri güvenliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD’de eğitimciler üzerinde yapılan bir araştırma, öğretmenlerin yüzde 93’ünün yapay zekayı faydalı bulduğunu ortaya çıkardı. Ancak yapay zeka araçlarını kullananların oranı yüzde 70’lerde kaldı. Öğretmenlerin yapay zekayla ilgili endişeleri ise öğrencileri kopya gibi etik dışı davranışlara yöneltme ihtimali.
#Yapay ZekaElde edilen son verilere göre, 4,5 milyardan fazla insan internet kullanırken, sosyal medya kullanıcılarının sayısı 3.8 milyarı aştı. Dünya nüfusunun yaklaşık %60'ı internete erişim sağlayabiliyor. Son eğilimler, dünya nüfusunun yarısından fazlasının bu yılın ortasına kadar sosyal medyayı kullanacağını gösteriyor. Erişilen son istatistikler çevrimiçi kullanıcıların yaklaşık %58'inin 2020 yılında, geçtiğimiz yıla kıyasla çevrimiçi gizlilikleri ile daha fazla endişe duyduğunu ortaya koydu. İletişim Danışmanı Furkan Lüleci, sosyal medyada veri güvenliğimizin ve kişisel verilerimizin güvenliğini sağlamak için 5 ipucu paylaştı.
#Sosyal MedyaDijital pazarlama, yaklaşık 10 yıldır ülkemizde düzenli olarak yükselen bir sektör. Şirketler, ürettikleri veya al-sat yaptıkları ürünleri artık büyük şehirlerimiz haricinde de online olarak satmak istiyor. Daha çok kitleye daha hızlı ve fiziksel bir yapılanma gerekmeden ulaşarak ürün ve hizmet sunma isteği, sürekli yükselen bir durum halinde seyrediyor. Türkiye bu konuda kıta Avrupası ve Ortadoğu bölgesinde e-ticaret üzerinden ürün pazarlama ve satışında önde gelen ülkeler arasında. Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan’ın yanı sıra Akdeniz Ülkeleri olan İspanya, İtalya ve Doğu Avrupa ülkesi olan Polonya ile birlikte penetrasyonu en yüksek olan ülkeler içinde yerini alıyor.
#Veri GüvenliğiAlanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Güngör, teknolojinin ilerlemesiyle PC ve akıllı telefonlardaki yapay zekâ uygulamalarının büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Bu uygulamaların verebileceği zararlara karşı uyarıda bulunan Güngör, güvenilirliği doğrulanamayan yapay zekâ uygulamalarının, bilgisayar ve akıllı telefonlardan silinmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Veri GüvenliğiUluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin ‘Finans 4.0: Yüksek Risk Ortamında Kurumsal Raporlamanın Dönüşümü’ adlı araştırmasına göre; şirketlerin finans liderleri CFO’lar için kurumsal raporlamada en büyük endişe kaynağını veri güvenliği ve gizliliğinin sağlanması oluşturuyor.
#CfoDijital cihazlarımızı seviyoruz fakat yine de güvenliği göz ardı eden tehlikeli hareketlerle onları riske atabiliyoruz. Kaspersky'nin yaptığı ve Türkiye’yi kapsayan yeni bir araştırma, insanların verileri konusundaki çelişkili tutumlarını ortaya çıkardı.
#VeriDijitalleşme söz konusu olduğunda, siber tehlikeler ve siber güvenlik gündeme geliyor. Siber güvenlik firmaları bugün Türkiye'de de dünyaya paralel olarak oldukça yaygınlaşmış birçok ürünleriyle pazarda hizmet veriyor. Buna rağmen yapılan araştırmalar bugün dünyada dijitalleşmeyle beraber oluşan güvenlik açığının yüzde 85'inin kapatılabildiğini, halen yüzde 15 miktarında ciddi bir açığın ise şirketler için tehlike oluşturmaya devam ettiğini gösteriyor.
#ErişebilirlikSophos Uç Nokta Güvenlik Grubu Yöneticisi Dan Schiappa, 25 Mayıs 2018’de yürürlüğe girecek Avrupa Birliği Genel Veri Güvenliği Regülasyonu gereğince, Avrupa Birliği vatandaşlarının bilgilerini kullanarak hizmet sunan şirketlerin verilerinin çalınması durumunda yıllık küresel cirolarının yüzde 4’üne varan oranda cezalarla karşı karşıya kalacaklarını açıkladı.
#SophosKuracağınız yazılımların, sohbet programlarının ve e-posta trafiğinin, bilgisayarınızdaki verilere zarar vermesinden veya hackerlar için kapı oluşturacağından mı endişeleniyorsunuz? Size önereceğimiz güvenlik kalkanı sayesinde sanal bir bilgisayar oluşturabilirsiniz.
#BilgisayarTürkiye’nin bulut bilişim ve yapay zeka tabanlı çözümlerle dijital dönüşümünü destekleme misyonunu üstlenen teknoloji sağlayıcısı D Tech Cloud, 10-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya Kemer’de düzenlenen 12. Kamu Bilişim Zirvesi’ne Platin Sponsor olarak katıldı.
#D Tech CloudYapay zeka destekli terapiler son yıllarda hızla popülerleşti ve birçok kullanıcı bu platformlardan memnun. Ancak uzmanlar, bu sistemlerin uzun vadede büyük tehlikeler yaratabileceğine dikkat çekiyor. Peki o tehlikeler neler? Klinik Psikolog Gözde Göktaş ile mercek altına aldık.
#Yapay ZekaABD’de eğitimciler üzerinde yapılan bir araştırma, öğretmenlerin yüzde 93’ünün yapay zekayı faydalı bulduğunu ortaya çıkardı. Ancak yapay zeka araçlarını kullananların oranı yüzde 70’lerde kaldı. Öğretmenlerin yapay zekayla ilgili endişeleri ise öğrencileri kopya gibi etik dışı davranışlara yöneltme ihtimali.
#Yapay ZekaHollanda’da yaşayan E.A, oğlu E.A’nın Brawl Stars oyununda dünya birincisi olduktan sonra kötü niyetli kişilerin hedefi haline geldiğini açıkladı. Oğluna yöneltilen ağır ithamlar ve ölüm tehditleri, ailenin can güvenliğini tehlikeye attı. “Eğer bizimle anlaşmazsan kanalın kapanır!” diyen dolandırıcıların, dijital ortamda yarattığı korku ortamı dikkat çekiyor. Daha önce Uzman Astrolog Aygül Aydın’ın oğlu da benzer tehditlerle karşılaşmıştı. Bu olay, çocukların sanal dünyada karşılaştığı tehlikelerin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor. Aileler, bu tür durumlarla nasıl başa çıkmalı? İşte E.A’nın yaşadıkları ve alınması gereken önlemler…
#TeknolojiABD'li milyarder iş insanı Elon Musk, Çin merkezli TikTok'un Amerikan firmasına satılmaması halinde ülkede yasaklanmasına ilişkin tartışmalar sürerken, bu uygulamayı satın alma planı olmadığını belirtti. Musk, "TikTok için bir teklif sunmadım. Sahibi olsaydım yapacaklarıma ilişkin bir planım da yok." diye konuştu.
#Elon MuskMicrosoft, yalnızca 2025 yılında yapay zekâ altyapısına 80 milyar dolar, Meta ise aynı yıl için 65 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını duyurmuşken, 20 Ocak yani 10 gün önce piyasaya sürülen Çinli yapay zekâ uygulaması DeepSeek’in, yaklaşık 6 milyon dolara mal edilmesi ve daha şimdiden en güçlü rakiplerinin önüne geçmesi, piyasa ve teknoloji dünyasında fırtınalar estiriyor.
#MicrosoftÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk Yazar2.Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu'nda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, yapay zekayı üniversitenin öncelikli araştırma sahası olarak belirlediklerini ve Türkiye’nin ilk Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsünü açtıklarını kaydetti.
#Yapay ZekaYozgat’ta rehber öğretmenlik yapan Mustafa Yılmaz ile parmak izi uzmanı Hacı İsmail Çıngı, çocukların parmak izlerini analiz ederek yeteneklerini saptayabilen bir yazılım tasarladı. PAPBİL adı verilen program, 2024 TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda birincilik ödülü aldı.
#Hacı İsmail ÇıngıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uluslararası “AI in the Sky: A Unified Approach with ICAO” etkinliğinin 12-14 Kasım 2024 tarihlerinde Antalya’da düzenleneceğini duyurdu. Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) Genel Sekreteri Juan Carlos Salazar'ın da katılacağı etkinliğin, küresel ölçekte düzenleyici kuruluşlar ve sektörün lider firmalarını bir araya getireceğini belirten Bakan Uraloğlu, “Yapay zeka ve büyük veri çözümlerinin sektördeki rolü, operasyonel verimliliğin artırılması ve çevresel etkilerin azaltılması gibi kritik konular üzerine yoğunlaşacağız.” dedi.
#Abdulkadir UraloğluYapay zekânın (AI) hızla toplumun tüm alanlarına nüfuz ettiği bir dönemde, eğitim alanı da derin dönüşümler geçirmektedir. Türkiye’de de diğer yerlerde olduğu gibi, eğitimciler ve politika yapıcılar, sınıflarda ve kurumlarda yapay zekânın faydalarını keşfetmeye başlıyor, öğrenme deneyimlerini geliştirme, eğitim sonuçlarını iyileştirme ve kapsayıcılığı artırma potansiyelini tanıyorlar.
#Ebru DoğduÇukurova Sanayi ve İş Dünyası (ÇUKUROVA SİFED), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi. ÇUKUROVA SİFED’e bağlı derneklerin üyesi olan iş insanları arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmeyi, yeni iş fırsatları oluşturmayı, yeni iş modelleri geliştirmeyi amaçlayan ÇS BUSINESS NETWORK, üyelerine ve iş dünyasına ‘merhaba’ dedi. Adana Hilton Otel’de gerçekleşen ÇS BUSINESS NETWORK ’ün tanıtıldığı lansmanın açılışında konuşan ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı, günümüzde birçok mesleğin yok olacağı ve henüz şu an isimlerini bilemediğimiz onlarca yeni nesil işlerin türeyeceği hakikat ötesi bir evrende olunduğuna dikkat çekti.
#AdanaCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Suudilerin sahibi olduğu bir şirket, enerji ve diğer sektörlerde Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğinden bahsetti." dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, beklenen enflasyonla ilgili olarak, 'Yıl sonunda da yüzde 41,5 gibi bir tahminimiz var. Gelecek yıl bu zamanlar artık yüzde 20 ile 30 arası, yıl sonunda da yüzde 20'nin altında bir beklentimiz var.' açıklamasında bulundu.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıAK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 2025 yılında emekli olanlara, 2024 yılında emekli olanlara göre daha az aylık bağlanacağına yönelik değerlendirmelere ilişkin olarak "Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. 2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım" dedi.
#EmekliGelecek nesiller için daha güvenli, daha barışçıl, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dünya vaat eden Gelecek Paktı ile dijital iş birliği ve yapay zekâ konusundaki ilk kapsamlı global anlaşma olan Küresel Dijital Mutabakat BM'de kabul edildi. Cerebrum Tech kurucusu Dr. Erdem Erkul, dijital teknolojilerin dünyayı şekillendireceğini, Türkiye’nin de dünyanın geleceğine yön veren ülkeler arasında yer alması gerektiğini ifade etti.
#Cerebrum TechTelefon dinleme iddiaları yeniden gündemde… Cox Media Group reklam firmasına ait raporlar, kullanıcıların telefonlarının dinlendiği şüphelerini doğruladı. Uzmanlar, mikrofonların sürekli açık olabileceğini ve bu verilerin çeşitli şirketler tarafından kullanılabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu durumun yaratabileceği riskleri ve alınması gereken önlemleri konuştuk.
#Siber GüvenlikDijital dönüşüm işletmeler için bir seçenek değil zorunluluk haline geldi. Özellikle pandemi sonrası yaşananlar bunun önemini bir kez daha gösterdi. Fiziksel mağazaların kapandığı, tedarik zincirlerinin kesintiye uğradığı dönemde dijital çözümler işletmeleri ayakta kalmasında önemli rol oynadı. “Dijital dönüşüm, KOBİ’lerin sürdürülebilir büyüme sağlaması ve rekabetçi kalması için olmazsa olmaz bir süreç” diyen DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, dijitalleşme yolculuğunda dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı...
#KOBİYapay zekânın dünya düzeninde hem yerini sağlamlaştırdığı hem de şimdiye kadarki bilinçli uyarıların en ciddi seviyeye tırmandığı tarihi bir haftayı geride bıraktık. Apple yapay zekâ ligine girdi, Open AI ise açık bir mektup yayımladı. Ardı ardına gerçekleşen bu sıcak gelişmelere birlikte yakından bakalım...
#Yapay ZekâMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2023-2024 eğitim öğretim yılında sınıf tekrarının yeniden uygulanmasından ücretsiz ders kitaplarına, müfredat değişikliğinden açık liselere geçişin zorlaştırılması gibi pek çok yeni düzenleme hayata geçirildi.
#Eğitimde 2023-2024 YenilikleriGünümüzde dijitalleşme ile birlikte siber dolandırıcılık riski de artıyor. Son dönemde, siber saldırıların KOBİ ölçeğinde işletmeleri hedef almaya başladığını söyleyen uzmanlar, tahsilat süreçlerinde yapılan hataların telafisi zor büyük kayıplara neden olabileceğini dile getiriyor.
#KOBİ