Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Yapay zekâ temelli bilişim teknolojisini ve mobil yazılım temelli iletişimi bütün programlara entegre edeceğiz” dedi. Yükseköğretim Kurulunca İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde “Yükseköğretimde Üretken Yapay Zekâ: Yükseköğretim Kurulu-Sektör Buluşması” toplantısı gerçekleştirildi.
#YÖKYapay zekâ hayatımızın her alanına hızla girdi. Özellikle yeni jenerasyon bu mucize teknolojiden çok fazla yararlanıyor. Ancak ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım uyarıyor: “Bu yeni teknoloji vasat popülasyonu artırıyor. Sadece yapay zekâ ile derin ve uzun süreli öğrenme olmaz. Herkesin aynı veya benzer cevapları anında verdiği kesim büyür ve bu durumda yapay zekâ yaratıcılığa destek olamaz.”
#Yapay ZekâMilli İstihbarat Akademisi (MİA), haziran ayında kapılarını yüksek lisans öğrencilerine açıyor. Akademi Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, “Burada ajan yetiştirmeyeceğiz, akademik eğitim vereceğiz” dedi.
#Milli İstihbarat AkademisiMilli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın dün açılışını gerçekleştirdiklerini duyurduğu Milli İstihbarat Akademisi, 6 Ocak tarihi itibarıyla faaliyetine başladı. Akademi, 2024 yılı güz döneminde yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci almaya başlayacak. Üniversitelerin en az 4 yıllık örgün eğitim veren ilgili lisans programlarından mezun olan ve başvuru koşullarını karşılayanlar Akademi’deki lisansüstü programlara başvurabilecek.
#MİTTürkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 17 Ocak’ta başlayacak yolculuk için karantinaya girdi. Uzay yolculuğuna hazırlığın son aşaması olan karantina sürecinin başladığını sosyal medya hesabından duyuran Gezeravcı, İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlardan oluşan ekiple birlikte uzayda 14 gün kalacak ve 13 farklı deneyi gerçekleştirecek.
#Alper GezeravcıHollanda'nın Maastrich Üniversitesi'nden bilim insanlarının yapay zeka kullanarak geliştirdikleri telefon uygulaması insanların sesinden koronavirüsü tespiti yapabiliyor. Uygulamanın pozitif vakaları tespit etmesi bir dakikadan az sürüyor ve yüzde 89 oranında doğru sonuç veriyor.
#KoronavirüsKalp yetmezliği ülkemizde ve dünyada insan hayatını tehdit eden yaygın bir durum olduğundan hastaları uzaktan izleme, dolayısıyla dijital sağlık hizmetlerinin de odak noktasında yer alıyor. Hastanın takibi ve anında müdahalenin önemli olduğu kalp hastalıkları için yeni araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Yale Üniversitesi’nden bilim insanları, dijital sağlık teknolojilerinin kalp yetmezliği olan hastalara neler sağlayabileceğini gösteren bir araştırma başlatıyor.
#Serap TorunProf. Dr. Necmi Gürsakal, pandemi sürecinin uzaması halinde işsizliğin, sağlıktan sonra dünyanın karşısına çıkan diğer devasa bir sorun olacağına dikkat çekti. Daha önce bu ölçekte evden çalışma ile hiç karşı karşıya kalınmadığının altını çizen Prof.Dr.Gürsakal, “Karşı karşıya olduğumuz en önemli karar, iş ve sağlık konusunda bir seçim yapmak. Cevabı olmayan sorular soruyor, henüz haritası çizilmemiş sularda yol alıyoruz” dedi.
#Prof. Dr. Necmi GürsakalIBM, çeşitli nedenlerden dolayı kariyerine ara verip işe dönmek ya da sektör ve meslek değiştirmek isteyenlerin iş gücüne katılmalarına yardımcı olmak için geliştirilen SkillsBuild'i Türkiye'de hayata geçirdi. Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) ve YenidenBiz iş birliğiyle geliştirilen program, iş gücüne dahil olmak ve rekabetçi "yeni yakalı" işlerde çalışmak isteyenleri desteklemeyi amaçlıyor. Akredite dijital eğitim içeriği, kişiye özel koçluk ve pratik öğrenme deneyimi sunan SkillsBuild Programı, katılımcıları sahip oldukları donanıma ek olarak hedefe yönelik becerilerle donatmayı hedefliyor.
#İbmEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#Ünivresite