Yeni yazı dizimizde, yaklaşık olarak 6 aydır yürürlükte olan ve Avrupalı Türkleri, özellikle Almanya’da yaşayanları tedirgin eden bir uygulamayı işleyeceğiz. Konumuz, Türkiye’nin daha önce altına imza attığı ancak geçen haziran ayından bu yana uyguladığı, Avrupa ve 70’e yakın ülkeyle vergisel ve finansal konularda yaptığı otomatik bilgi paylaşımı. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma gereği, Avrupa ülkelerinde yaşayan ancak memleketlerindeki finansal hesap bilgileri mukimi oldukları ülkelerle otomatik olarak paylaşılması, birçok Avrupalı Türk’ü haliyle endişelendiriyor.
#AlmanyaHürriyet, Avrupalı Türkleri yakından ilgilendiren ‘Otomatik Bilgi Değişimi’ konusunu araştırdı. ‘Otomatik Bilgi Değişimi’ nedir? Hangi ülkeler arasında, neden imzalandı? Kimleri ve hangi hesapları kapsıyor? Türkiye bu anlaşmaya neden imza attı? Yaşadığınız ülkeyle hangi bilgiler paylaşılacak? Kişisel verilerinizi koruma altına alabilir misiniz? Adres değişikliğini kimler yapabilir? Çifte vatandaş Türklerin durumu ne? Türkiye’ye yerleşenlerin ne yapması gerekir? Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar Hürriyet'e anlattı...
#Avrupadan HaberlerMaliye Bakanı Naci Ağbal, OECD tarafından oluşturulan ve 116 ülkenin imzaladığı Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi kapsamında şu an için bilgi paylaşımı yapılan ülke bulunmadığını söyledi. Bakan Ağbal, “AB ülkeleri başta olmak üzere, diğer ülkelerle bilgi paylaşımına başlamamız için gereken idari, teknik ve yasal yapı, 2019 yılının sonuna kadar tamamlanacak” dedi.
#Naci AğbalMALİYE Bakanı Naci Ağbal, OECD tarafından oluşturulan ve 116 ülkenin imzaladığı “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi” kapsamında şu an için bilgi paylaşımı yapılan ülke bulunmadığını belirterek, “Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, diğer ülkelerle bilgi paylaşımına başlamamız için gereken idari, teknik ve yasal yapı, 2019 yılının sonuna kadar tamamlanacak” dedi. Bakan Ağbal, 2010 yılında ABD’de, finansal hesapların otomatik değişimini öngören, FATCA Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle uluslararası alanda otomatik bilgi değişiminin sıkça tartışılmaya başlandığını hatırlattı.
#Naci AğbalMaliye Bakanı Naci Ağbal, OECD tarafından oluşturulan ve 116 ülkenin imzaladığı "Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi" kapsamında şu an için bilgi paylaşımı yapılan ülke bulunmadığını belirterek, "Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, diğer ülkelerle bilgi paylaşımına başlamamız için gereken idari, teknik ve yasal yapı, 2019 yılının sonuna kadar tamamlanacak." dedi.
#SistemOECD’nin içeriğini belirlediği Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Türkiye dahil 115 ülke imzaladığı sözleşmenin Avrupalı Türkler açısından olumsuz sonuçlar doğuracağına ilişkin endişelerin yersiz olduğunu belirten AK Parti İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:
#Mustafa YeneroğluTürkiye’nin 2017’den bu yana tarafı olduğu Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’na göre, imzacı ülkeler karşılıklılık ilkesi temelinde ilgili ülkelerin mukimlerine ait finansal hesap bilgilerini, finansal kuruluşlardan toplayıp ayrı bir talep gerekmeksizin, diğer bir ifadeyle ‘otomatik’ olarak her yıl ilgili ülkeyle paylaşıyorlar. Anlaşmaya uymayan ülkelerin ise kara listeye gireceği ve muhtelif yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı açıklandı.
#Almanya-Türkiye