Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj sonrası 22 maddeden oluşan Marmara Eylem Planı'nın yaşama geçirilmediğini söyledi. Marmara Denizi'ndeki kirliğin her geçen gün arttığını ifade eden Prof. Dr. Sarı, "Marmara'nın çevresinde 25 milyon insan yaşıyor. Bunların atıklarının sadece yarısını arıtıyoruz. Geri kalan yarısını ne yazık ki denize boca etmeye devam ediyoruz. Marmara Eylem Planı'nın 14 maddesi denizin korunmasıyla ilgiliydi. Bunu başaramadık. Denizdeki kirlilik, 2021 yılında olduğu gibi devam ediyor. Önlem alınmazsa ekosisteminin ömrünü önceden kestiremeyeceğimiz Marmara Denizi, yararlanılamaz bir hale gelebilir" dedi.
#MüsilajDenizlerde ve okyanuslarda yaşayan birçok balık çeşidi bulunmaktadır. Bu balık çeşitlerinden bir tanesi vatoz balığıdır. Vatoz balığı; deniz canlıları içerisinde en çok merak edilen hayvanlardan ve deniz canlılarından birisi olarak bilinmektedir. Vatoz balığının kendine has bazı özellikleri bulunmaktadır. Son dönemlerde ise vatoz balığı çokça araştırılmaktadır. Peki vatoz balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Vatoz balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Dünyada sayıları hızla azalan vatozlar, yaz aylarında üreme için Antalya kıyılarını gelip, Konyaaltı Sahili ve falezlerin sığ alanında 3 ay geçirdikten sonra yeniden Akdeniz'e açılıyor. Vatozların üreme, yumurtlama ve yavru dönemini araştıran Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı dalışında 2 metre büyüklüğünde vatoz görüntüledi. Prof. Dr. Gökoğlu, "Vatozlar bu bölgelere üremek için yaklaşıyorlar. Kıyılarımız besin açısından, yavrunun yaşaması için daha sağlıklı ki buraya yavruluyorlar" dedi.
#Vatoz BalıklarıGazze'de iki hafta önce öldürülen Kassam Tugayları komutanlarından Fukaha'ya yönelik suikastın ardından güvenlik gerekçesiyle getirilen avlanma yasağı kaldırıldı. Gazzeli balıkçılar, Gazze İçişleri Bakanlığı tarafından iki haftalık avlanma yasağının ardından çıktıkları ava büyük oranda vatoz balıkları bereketi ile karşılaştılar.
#GazzeAzeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov’un Antalya Aksu’da inşa ettirdiği 24 bin metrekarelik havuzu, 80 bin euroluk antika koltukları, 2 bin 500’er metrekarelik kral daireleri bulunan, Mardan İstanbul Palace oteli Mayıs sonu açılıyor. Sadece çatal bıçak takımlarına 17 milyon dolar harcandığı belirtilen otel, lüks ve ihtişamda dünyanın sayılı otellerinden biri olacak.
TÜRKİYE'nin denizlerinde avlanan balık miktarı 4 yılda yüzde 32 azaldı. 2019 yılında 374 bin 725,7 ton olan avlanan balık miktarı, 2020 yılında 291 bin 910,1 tona, 2021 yılında 262 bin 289,7 tona, 2022 yılında 254 bin 535,3 tona geriledi.
#ANTALYAİstanbul Boğazı, irili ufaklı teknelerle avlanmaya çıkan balıkçıların istilası altında... Yasal boyun altında balık avladıkları için eleştirilen teknelere, gece yarısı denetim yapıldı. Hürriyet’in takip ettiği denetime katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, 2022 yılında teknelere toplam 3 milyon 595 bin 658 lira ceza kesildiğini ve 86 bin 533 kilogram deniz ürününe el konulduğunu söyledi.
#İstanbul BoğazıMuğla’nın Marmaris ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki denizci ve sörfçü Hamdi Çakıroğlu, oğlu Necati Çakıroğlu ile çıktığı tekne gezintisinde okyanusta yaşadığı bilinen Manta Ray (Hayalet Vatoz) balıklarının sürüsüne denk geldi. O anları cep telefonunun kamerası ile kayda alan baba-oğul daha önce bu tür bir deniz canlısına rastlamadıklarını belirtti.
#Hayalet VatozMuğla’nın Marmaris ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki denizci ve sörfçü Hamdi Çakıroğlu, oğlu Necati Çakıroğlu ile çıktığı tekne gezintisinde okyanusta yaşadığı bilinen Manta Ray (Hayalet Vatoz) balıklarının sürüsüne denk geldi. O anları cep telefonunun kamerası ile kayda alan baba-oğul daha önce bu tür bir deniz canlısına rastlamadıklarını belirtti.
#MuğlaKemane balığı, vatoz benzeri bir balık türüdür. Atlantik kıyılarından Akdeniz kıyılarına kadar geniş alanda görülmektedir. Keman bir dip balığıdır. Kumluklarda kendilerini kuma gömdükleri bilinmektedir. Genellikle dipte bulunan omurgasızlarla beslenmektedir. Yengeç, karides gibi küçük canlıları da yiyebilmektedir. Kemane balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kemane balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Akvaryum balıkları arasında en çok tercih edilen Neon Tetra balığıdır. Aynı zamanda en bilinen de bir balık türüdür. Küçük akvaryumlar için çok fazla tercih edilmektedir. Bu balıklar yüzbinlerce sürüler halinde dolabilmektedir. Bundan dolayı bu balıkları yakalamak çok kolaydır. Neon Tetra balığı nedir? Özellikleri nelerdir? Neon Tetra balığın bakımı nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.
Akvaryumda balık beslemek isteyen kişilerin en çok tercih ettiği balık türlerinden birisi de Japon balıklarıdır. Japon balıkları görüntüleri ve karakteristik özellikleri ile sevimli balıklardan birisidir. Bu nedenle bu balık türleri çok sık araştırılmaktadır. Peki Japon balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Japon balığı bakımı, yemi ve üremesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Birbirinden renkli ve birbirinden çok farklı niteliklere sahip olan pek çok balık türü bulunmaktadır. Bu balıklardan renkli olanları genellikle akvaryum balıkları olarak karşımıza çıkmaktadır. Gökkuşağı balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Gökkuşağı balığı bakımı, yemi ve üremesi hakkında tüm detayları derledik.
Evlerde, iş yerlerinde ve çeşitli mekanlarda hem görsellik hem de insanlara huzur veren bir görüntü sunması sebebiyle akvaryumda balık besleme pek çok insan tarafından tercih edilen bir hobi olmaktadır. Balık besleme işi kedi ve köpek gibi evcil hayvanları beslemeye göre daha az maliyetli olmaktadır. Akvaryumda balık beslemek zevkli bir uğraş olsa da dikkat edilmesi gereken birtakım püf noktaları bulunmaktadır. Bu püf noktaların başında akvaryum içindeki havanın temiz olması gelmektedir. Bunu iyi çalışan bir havalandırma sistemi ve yem düzenine dikkat etmek izlemektedir. Peki, akvaryum balık türleri ve özellikleri nelerdir? En dayanıklı akvaryum balığı hangisi olmaktadır? Evde hangi balıklar beslenir? İşte, evde akvaryumda balık beslemek isteyenler için gerekli olan detaylar.
Köpek balığı denizlerde en bulunan canlılar arasında yer alır. Özellikle de denizin diplerinde ve en derinlerinde yaşayan köpek balıklarının çeşitli türleri vardır. Köpek balığı doğada, 20 ila 30 yıl kadar yaşayabilen canlılar arasında yer alır. Köpek balığı son dönemlerde internette en çok araştırılan hayvanlar arasında yer alıyor. Köpek balığı türleri ve çeşitleri nelerdir detayları ile derledik.
Literatürdeki birçok balık ismi iki ya da üç kelimeden oluşur. Bu isimlerden bazıları Türkçeyken bazıları yabancı kökenlidir. İngilizce karşılığı ''shark'' ve ''gray fish'' olan köpek balıklarına, keskin dişlere sahip olduğu için bu isim verilmiştir. TDK'ya göre Köpek Balığı nasıl yazılır? Bitişik mi yoksa ayrı mı? Merak eden okurlar için örnek kelimeler ve cümlelerle ayrıntılı olarak derledik.
#Köpek Balığı Nasıl Yazılır?Mercan resiflerinin etrafındaki deniz altında saklanan dev solucanlar, avlamak istedikleri balıkları, tırtıklı çeneleriyle kavrayıp kumlu yuvalarına geri çekebilecek kadar yakınında bekleyebiliyorlar. Bu hızlı, ölümcül saldırılar, solucanlara kum vurucuları adını kazandırdı. Scientific Reports dergisinde ayrıntıları verilen, yeni keşfedilen fosilleşmiş yuvalar, bu doymak bilmez deniz solucanlarının Kuzey Tayvan’da yaklaşık 20 milyon yıl önce balıkları avladıklarını gösteriyor.
#SolucanEskişehir’in İnönü ilçesindeki Sarısu deresinde, akvaryumda beslenmek için Güney Amerika ve Endonezya'dan getirilen vatoz balığı ile karada da yürüyebilen kedi balığı tespit edildi. Prof. Dr. Özgür Emiroğlu, "Su sıcaklıkları 2-3 derece artacak olursa, ya da bu balıklar zamanla soğuk suya alışırsa tüm Sakarya havzasını istila etme potansiyeline sahipler" dedi.
#Prof. Dr. Özgür EmiroğluELAZIĞ'da Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Balık Müzesi'nde 120 deniz canlısı sergileniyor. Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Özkan Özbay, 2015 yılında kurulan müzenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki en büyük balık müzesi olduğunu belirterek, "Malum dijital çağdayız. Pandemide gördüğümüz gibi her şey uzaktan oluyor. Bu yüzden dijital balık müzesi hayalimiz de var" dedi.
#ElazığTürkiye'nin tek balıkçılık müzesi olan Deniz Canlıları Müzesi, içinde barındırdığı 1500 mumya balığın bakımlarının tamamlanmasıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) normalleşme sürecinde ziyaretçilerini ağırlamaya hazır hale getirildi.
#Balıkçılık MüzesiTürkiye'nin tek balıkçılık müzesi olan Deniz Canlıları Müzesi, içinde barındırdığı 1500 mumya balığın bakımlarının tamamlanmasıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) normalleşme sürecinde ziyaretçilerini ağırlamaya hazır hale getirildi.
#Balıkçılık Müzesi