Şimal bir kurt, Ateş bir vaşak, Hazan da ayı… Sarıkamış Ormanları’nda onların izini süreceğiz. Normal koşullarda asla bize görünmek istemeyecekler ama bizim de uydu verici, tecrübe gibi sağlam kozlarımız var. Daha önce dünya gözüyle görmediğim vaşak için içimden ‘inşallah, inşallah’ diyerek dalıyorum ormanın derinliklerine…
#Sarıkamış OrmanlarıBundan yüz yıl kadar önce soyunun tükendiği İsviçre Alplerine geri dönen kurtları ayılar ve vaşaklar izledi. Durum başta sevinç yaratsa da insanların doğada hayvanlarla barış içinde bir arada yaşaması rüyası, bazı köylerde yaşayanlar açısından biraz karabasana dönüşmüş gibi.
#İsviçreHayvanlara kötü muamele karnemiz kırıklarla dolu. Bıyığı kesilip kuyruğuna teneke bağlanan, istismar edilen, dövülen sokak hayvanlarına insan evladının zulmü yetmemiş ki parmakla sayılacak kadar azalan vahşi hayvanları da zevk için ateş edip öldürüyor, zehirliyoruz! Bizim yüzümüzden yaşam alanlarını kaybedip sayıları azalan vahşi hayvanlar arasında kara akbabalar da var, vaşaklar da... Vahşi hayvanları öldürmek kendi geleceğini yok etmek demek!
#GazetehaberleriNiğde’de ayakları ve ağzı bağlı şekilde işkence edilerek öldürülmüş bir vaşak bulundu. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan vaşağın öldürülmesi herkesin tepkisini çekti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Bilim Kurulu üyesi, vaşak uzmanı Deniz Mengüllüoğlu, olayı takip ettiklerini söyledi.
#GazetehaberleriKedigiller (Felidae) familyasından olan vaşak, kediyle karıştırılabiliyor. Vaşak türleri arasında görünüş farklılıkları mevcuttur. Vaşakların ağırlıkları 18–25 kg arasındadır. Kulakları normal kediye kıyasla daha uzun ve uçları tüylüdür. Vaşaklar istisnai durumlarda avlanırken birlikte hareket ederler. Özellikle tavşan gruplarını avlarken birlikte hareket ettikleri görülür.
#Vaşak Nedir?Kimi yiyecek aramak için ormandan çıkıp Kars’a gidiyor, kimi ‘göç ediyorum’ diye 18 ülke geziyor. Halkalama, uydu vericisi takılması gibi çalışmalar sayesinde artık birçok türün göç stratejisini, konaklama, kışı geçirme alanlarını, kaç yıl yaşadıklarını ve üreme süreçlerini biliyoruz. Üstelik bunu havada, karada ve suda yapabiliyor, onları yatak odalarına kadar takip edebiliyoruz. Pandemi nedeniyle biz gezemiyoruz belki ama başka canlıların yerkürenin tadını çıkardığını bilmek sevindirici. Siz hangisinin rotasını tercih ederdiniz?
#GazetehaberleriDenizli’nin Tavas ilçesine kırsal alanda vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan vaşak, Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde (AKÜREM) yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Vaşağın vücudunun çeşitli yerlerinde saçma yaraları belirlendi.
#DenizliMerkezi Kars’ta bulunan KuzeyDoğa Derneği dünya çapında bir başarıya imza attı. Dernek iki yıl süren çalışmaların ardından bu yıl, dünyanın görülmesi en zor canlılarından dört vaşağa uydu vericisi taktı. Alınan sonuçlara göre, bu türün kaderinde hem umut hem de hüzün var.
#Kuzeydoğa Derneği