İllere göre haftalık vaka sayısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları ile güncellendi. Haftalık Kovid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul'da 55,20, Ankara'da 94,87, İzmir'de 32,04 oldu. Koronavirüs risk haritasında 17 şehirdeki vaka sayısı artışı dikkat çekerken 9 ildeki düşüş de son verilere yansıdı. Koronavirüs kısıtlamalarında belirleyici olan il il haftalık vaka sayısı haritası hakkında bilgi veren Koca vaka sayılarının düşüş hızının yavaşlamasına karşın azalışının sürdüğünü belirtti. Peki, corona virüs vaka sayısı hangi ilde ne kadar oldu? İşte, 5-11 Haziran 2021 il il haftalık corona virüs haritası ve İstanbul, Ankara, İzmir'de son durum.
#İllere Göre Haftalık Vaka SayısıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne'de önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, ''Vaka sayısındaki düşüş ile test sayısı arasında ilişki kurarak, asılsız ve iyi niyetli olmayan bazı yaklaşımlar görüyoruz. Testler semptom gösteren ya da temaslı kişilere yapılmaktadır'' dedi.
#Sağlık BakanıSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı, koronavirüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu açıkladı. Son 24 saatte 158 bin 386 Kovid-19 testi yapıldı, 16 bin 749 kişinin testi pozitif çıktı, 71 kişi hayatını kaybetti. Vaka sayısı artışı devam ederken ağır hasta sayısı 1474 oldu. 17 bin 893 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 734 bin 862'ye yükseldi.
#KoronavirüsSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı, koronavirüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu açıkladı. Son 24 saatte 158 bin 386 Kovid-19 testi yapıldı, 16 bin 749 kişinin testi pozitif çıktı, 71 kişi hayatını kaybetti. Vaka sayısı artışı devam ederken ağır hasta sayısı 1474 oldu. 17 bin 893 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 734 bin 862'ye yükseldi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı'nın koronavirüs haritasında, 'yüksek riskli' iller arasında bulunan ve vaka sayısında artış görülen Tekirdağ'da tedbirler artırılırken, filyasyon ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, virüsle mücadele gençlere önemli görev düştüğünü belirterek, "Gençler bizim önderimizdir. Okulların açılma süreçlerinde onların bu işi sağlıkçılar gibi sahipleneceklerini ümit ediyoruz ve görüyoruz. Bu işe sahip çıkmalıdırlar. Ailelerini çevrelerini uyarmalıdırlar. Toplumun sağlık güvencesi bence gençlerimiz. Gençlerimizden kendilerini bir sağlıkçı gibi hissetmelerini bekliyorum" dedi.
#TekirdağDiğer Avrupa ülkelerine göre salgını hafif yaşayan Almanya’da ikinci dalga alarmı. Robert Koch Enstitüsü, hızla yükselişe geçen yeni vakalar üzerine halka acil çağrı yaptı. Mayıs ortasından itibaren düşüşe geçen ve iki hafta önce günlük 200 ila 300’ler arasında seyreden ülkedeki vaka sayıları son 15 günde 800’lere kadar tırmandı.
#KoronavürisAlmanya’da son 24 saatte iki eyalette hiç korona vakasına rastlanmadı. En fazla vaka ise Bavyera, Kuzey Ren Vestfalya ve Baden Württemberg eyaletlerinde görüldü. Berlin’de ise son günlerde vaka artışı ve bulaşma değerinin yükselmesi uzmanları endişelendirdi.
#AlmanyaYeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından etkilenen İngiltere, Fransa ve Belçika’nın da yer aldığı bir dizi ülkede, virüsle ilişkisi kesin olarak kanıtlanmamakla birlikte Kawasaki hastalığı vakaları bildirildi. Çocuklardaki koronavirüs vaka sayısı artışı nedeni bu hastalığı akıllara getirdi. Peki, son günlerde karşımıza çıkan Kawasaki hastalığı, koronavirüsle bağlantılı mı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Cem Koray Fırat konuya açıklık getirdi, merak edilen soruları yanıtladı.
#ÇocukHavaların soğumasıyla birlikte norovirüs vakalarında artış gözlemleniyor. İngiltere'de son iki haftada vaka sayısı beşte bir oranında yükselirken, Türkiye'de de benzer bir durum yaşanıyor. Uzmanlar, norovirüsün grip ve Covid gibi diğer virüslere benzer şekilde kolayca mutasyona uğrayabildiğini vurgularken, dünya genelinde her yıl bu virüs nedeniyle yaklaşık 200 bin ölüm gerçekleştiği konusunda uyarıyor. Peki, norovirüsün belirtileri neler? Nasıl yayılıyor, ne kadar süre varlığını sürdürüyor ve en çok hangi yaş grubunu etkiliyor? Bunun gibi pek çok soruyu Doç. Dr. Hüsrev Diktaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkSon dakika haberi... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim" dedi.
#DSÖProf. Dr. Alper Şener, Omicron varyantının alt türevi olan Eris'e (EG.5.1), ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye’de Eylül ayı içerisinde belki 3’üncü, 4’üncü haftasından sonra karşı karşıya kalacağımız ya da göreceğimiz vaka sayılarında artış olabilir. Eylül ayından sonraki olan periyotta vaka sayılarının test pozitifleri yine artacaktır.” ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsDünkü yazımız, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) paylaştığı pandeminin 2020-2021 yıllarına ilişkin “ek ölüm” sayısının, o dönem için Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce açıklanan COVID-19 kaynaklı ölüm toplamının çok üstünde olduğunu anlatıyordu.
#COVID-19Sağlık sigortaları primlerindeki artışa ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Benli "Medikal enflasyonun %164’e çıkması primleri de etkiledi. Ancak sigorta şirketlerimiz artan maliyet yükünün bir bölümünü karşılayarak sigortalıların yanında olmaya devam ediyor” dedi.
#Atilla BenliHastaneler dolup taşıyor, çocuklarda virüslere dayalı vaka artışları devam ediyor. Özellikle acillerde yer, yoğun bakımlarda yatak bulmak çok zor. Öyle ki Bolu Valiliği sadece geçen hafta 6 binden fazla çocuğun hastalık sebebi ile okula gidemediğini duyururken Rize Sağlık Müdürlüğü ‘Hasta çocuğunuzu okula/ kreşe göndermeyin’ çağrısı yaptı. İstanbul’da da durum benzer. Çocuk enfeksiyon servislerinde boş yatak kalmadı, yoğun bakımda ise sıra var. Peki, ne yapmalı? Okulları erken tatil etmek bir işe yarar mı? Maskeye geri mi dönülmeli? Sordum.
#Bolu ValiliğiBirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep ASon günlerde grip, COVID-19 ve RSV’nin bir araya gelmesiyle solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda ciddi bir artış var. Yoğun bakımlar yeniden dolmaya başlarken uzmanlar, okulda birbirlerinden hastalığı kapan çocuklarda belirti görülünce anne babaların korunmak için evde maske takması gerektiğini söyledi.
#Grip