Pek çok kadın, vajinal maya mantarı enfeksiyonunu tedavi etmek için tablet, krem ya da fitil yerine yoğurt kullanıyor. Peki evde yapılan bu tedavinin bilimsel bir alt yapısı var mı? Cevap; evet. Bilimsel çalışmalar, bu tür enfeksiyonları yenmek için yoğurt kullanımını destekliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Çağlar Helvacıoğlu, mantar enfeksiyonu tedavisi için neden yoğurt kullanıldığı konusunda bilgiler verdi.
#Vajinal MantarMantar hücrelerinin neden olduğu enfeksiyon ile ortaya çıkıp, kaşıntıya neden olan hastalığa, vajinal mantar adı verilmektedir. Bu durum; kadınlarda çok sık görülmektedir. Kadınların yüzde 75'i yaşamları boyunca minimum bir kez vajinal mantar geçirmektedir. Her yaştan kadında görülecek bu rahatsızlık, vajinanın, mantar enfeksiyonlarına açık olması ile ortaya çıkmaktadır. Peki, vajinal mantar kendi kendine geçer mi? Vajinal mantar için tedavi metotları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Geçen yıl gözümüz COVID-19 aşılarının üzerindeydi. Biliminsanları bu konuya yoğunlaşırken farklı sağlık sorunlarının çareleri için de çalışmalar sürdü. Yeteri ve hak ettiği kadar büyük ses getirmeyen tıbbi buluşlar için literatürü taradık; 2021’de sıtmadan candida’ya, ön çapraz bağ yırtığı tedavisinden 50’den fazla kanseri test edebilen yönteme birçok sevindirici gelişme yaşanmış. İşte umut verici çalışmalar...
#Tıbbi BuluşlarVajinit kadınlarda sıklıkla kaşılaşılan vajinal bir sorundur. Vajinit, akıntı, kaşıntı ve ağrıya neden olabilen vajina iltihabıdır. Nedeni genellikle normal vajinal bakteri dengesindeki bir değişiklik veya bir enfeksiyondur. Peki vajinit neden olur, nasıl geçer? İşte vajinit belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#VajinitParazit mantarları hastalık yapıcı etkisi bulunan bir saçkıran, el, ayak, tırnaklarda hastalık yapan bir hastalıktır. Pek çok yol ile bulaşmaya müsaittir. Tükürük, ilaç, cinsel yol, deri teması, yiyecek ve içecekler, solunum yolu gibi yollarda bulaşabilen hastalıklardır. Vücutta kendi yaşam alanlarını kurarak zararları ile hastalıklara yol açarlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Vajinal mantarlar yüksek bulaşma oranı ve yarattığı kötü sonuçları nedeniyle hemen hemen tüm kadınların korkulu rüyasıdır. Çok çeşitli mantarlar olmakla birlikte kadınların dörtte üçünde görülen Candida Albicans mantarı, genital bölge dışında da görülmesi ve çok farklı hastalıklara yol açması nedeniyle en tehlikeli mantar türü arasında yer alıyor.
#Candida MantarıKavurucu sıcaklarda kimimiz yazlıklarda, kimimiz tatil yöresinde veya hafta sonları şehirdeki turistik mekanlarda deniz veya havuzun keyfini çıkarmaya devam ediyoruz. Ancak aşırı sıcak hava, fazla terleme ve hijyen koşullarındaki olumsuzluklar nedeniyle jinekolojik problemlerin de daha sık görüldüğü bir dönem. Peki neler yapmalı, nelerden kaçınmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülfem Şişmanoğlu, yaz aylarında en sık görülen dört kadın hastalığını ve bu sorunlara karşı hangi önlemleri almanız gerektiğini anlattı, önemli bilgiler verdi.
#KadınBebeklerde mantar genellikle bez bölgesinde meydana gelir. Özellikle sıcak havalarda sık görülen bu problem pişik ile karıştırılabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamuran Mutluay; bebeklerde mantar belirtilerini, nedenlerini, tedavisini detaylarıyla anlattı.
#Bebeklerde MantarKavurucu sıcaklarda kimimiz yazlıklarda, kimimiz tatil yöresinde veya hafta sonları şehirdeki turistik mekanlarda deniz veya havuzun keyfini çıkarmaya devam ediyoruz. Yaz ayları eğlenmek, dinlenmek, aileyle zaman geçirirken zihnimizi biraz olsun boşaltmak için en keyifli mevsim. Ancak aşırı sıcak hava, fazla terleme ve hijyen koşullarındaki olumsuzluklar nedeniyle jinekolojik problemlerin de daha sık görüldüğü bir dönem. Bu nedenle sıcakların tetiklediği hastalıklara karşı önlem alarak korunmanız çok önemli.
#Hastalıklara Karşı Alınacak ÖnlemlerHer kadının bildiği ve hayatının bir döneminde en az bir kere yaşadığı sağlık problemlerinin başında vajinal akıntılar geliyor. Bazı durumlarda hayli rahatsız edici olsa da doğal bir sürecin parçası olan akıntılar aynı zamanda birçok hastalığın habercisi…Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan, vajinal akıntılara dair detayları ve yapılması gerekenleri anlattı.
Gebelik dönemi hem anne hem de bebek için ciddi sağlık riskleri taşır. Bu dönemde olan bir kadının bağışıklığı büyük ölçüde azalır ve sağlık riskleri artar. Ayrıca bebeğin de anne vücudundan ve dışarıdan gelen etkenlere karşı tamamen korunmalı olmadığını da belirtmek gerekiyor. Bilhassa bu dönemde bulaşan cinsel hastalıklar bebeğin sağlığında ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
#Anne