Güncelleme Tarihi:
Kandidiyazis şeklinde de bilinen vajinal mantar; kadınlarda çok sık görülen sağlık problemidir. Normal koşullarda da vajinal flora içerisinde bazı mantar hücreleri ve bakteriler bulunmaktadır. Fakat mantar ve bakteri dengesi değiştiği zaman, kandida ismi verilen maya çeşidindeki mantar hücreleri artabilir. Buna kandidiyazis ismi verilen; şişme, aşırı kaşıntı, tahriş ve akıntı ile belirti gösteren vajinal mantar ortaya çıkmaktadır. Bulgular genel olarak ilaç tedavisiyle birkaç gün içerisinde hafiflemektedir. Bununla beraber daha ciddi enfeksiyonların şikayetlerinin azalması, iki hafta boyunca sürebilir.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi?
Pek çok enfeksiyon rahatsızlığında olduğu üzere bireyin bağışıklık sistemi oldukça güçlüyse ve vajinal mantara sebep olan durum ortadan kalkmış ise, bu rahatsızlık kendi kendine geçebilmektedir.
Vajinal Mantar İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Vajinal mantar rahatsızlığına sebep olan kandina; vajinal bölgede doğal şekilde yer alan bir mikroorganizma olarak tanımlanabilir. Vajinal flora bünyesinde yer alan lactobacillus bakterileri, kandida mikroorganizmalarının sayısını kontrol altında tutar. Ancak vücut içerisinde, bu faydalı bakterilerin sayısını çoğaltan veya etkili biçimde çalışmasını önleyen bir dengesizlik söz konusu olduğunda kandidaların sayısı çoğalarak, enfeksiyona sebep olabilmektedir.
Vajinal mantar; en çok candida albicans maya hücrelerinden ortaya çıkmakta olup, ilaç tedavisiyle çok kolay şekilde giderilmektedir. Bu hastalıkta önemli olan durum; vajinal mantarın kronikleşmesini önlemektir. Bunun nedeni; kronik vajinal mantarın hastanın hayat kalitesini çok olumsuz etkilemesi ve tedavisinin kolay olmamasıdır. Enfeksiyonun kronik hale gelmemesi adına en mühim husus; vajinal mantara neden olan etmenin ortadan kaldırılması olarak belirtilebilir.
Örnek olarak; antibiyotik kullanımı mantara sebep olursa, antibiyotik tedavisinden olabildiğince kaçınmak, naylon iç çamaşır giymemek, pamuklu çamaşırlar tercih etmek gerekmektedir. Ancak ilaçlar kısmen çözüm sağlamaktadır. Devamlı ve sürekli tedavi adına kadının hijyen kurallarına dikkat ederek, kendini tanıması gerekmektedir. Vajinal mantar tedavileri içerisinde;
- Vajinal mantar enfeksiyonu adına bitkisel tedaviler,
- Krem tedavisi,
- Hap tedavisi,
- Fitil tedavisi şeklinde sıralanabilmektedir.
Vajinal mantar enfeksiyonu için bu tür tedaviler verilmektedir. Ancak önceden bahsedildiği gibi, kişinin hijyene de dikkat etmesi gerekmektedir.