Dünya Wuhan'da ortaya çıkan ve kısa sürede küresel bir pandemiye nenden olan koronavirüs ile vedalaşmaya hazırlanıyor. Pek çok ülkede hayat normale dönerken bilim insanları oldukça dikkat çekici bir araştırmaya imza attı. Uzmanlar koronavirüs geçiren kişilerde hala görülen 4 ana semptomu belirledi. İşte o liste...
#KoronavirüsKoronavirüs salgını hayatımıza gireli iki yılı aşmışken uzmanların en çok üzerinde durduğu ve gizemini çözmeye çalıştığı konulardan biri hâlâ 'uzun kovid'. Uzun kovid, koronavirüs enfeksiyonunun iyileşmesine rağmen, açıklanamayan semptomların haftalarca, hatta aylarca devam etmesine verilen isim. Yapılan son araştırma ise bu durumun arkasında yatan sebebi ortaya çıkarmış olabilir...
#KoronavirüsZürih Üniversite Hastanesi'nden doktorlar, koronavirüs semptomlarının aylarca sürebildiği Uzun-Kovid riski en fazla olan hastaları belirlemeye yardımcı olabilecek "antikor imzası" keşfettiler. Yeni keşif ile Uzun-Kovid'in vücutta neden olduğu uzun vadeli hasarın önüne geçilebilecek.
#KoronavirüsKoronavirüsün insan beynine zarar verdiği iddialarını masaya yatıran bilim insanları merakla beklenen araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Söz konusu çalışma, Kovid-19 virüsünün insan beyin hücrelerini enfekte etmediği sonucuna ulaştı.
#Koronavirüsİngiltere'de yapılan yeni bir araştırma koronavirüs salgınının farklı bir riskini gün yüzüne çıkardı. Kovid-19 ile enfekte olduktan sonra semptom göstermeye devam eden binlerce kişi işlerine dönemediği ya da sık sık izin aldıkları gerekçesiyle işten çıkarılıyor. Şirketlerin pandemi öncesi yönetmeliklere göre hareket etmesi çalışanları çaresiz bırakırken STK'lar işçilere iş sağlığı desteği verilmesini istiyor.
#KoronavirüsAstraZeneca aşısının geliştirilmesine yardımcı olan Oxford Üniversitesi'ndeki kraliyet tıp profesörü Sir John Bell, uzun süreli Kovid'in etkisinin aslında "abartı" olduğunu açıkladı. Hastalığı atlatanlarda kalan semptomların psikolojik olabileceği düşünülüyor...
#Uzun KovidCovid'i yenen ancak semptomları aylarca süren hastalar var. Uzun covid olarak adlandırılan durum hakkında bilim insanlarının son araştırması oldukça çarpıcı. Antikorlarla savaşan oto-antikorlar mı oluşuyor? Alanında önde gelen isimlerden olan Prof. Dr. Derya Unutmaz'ın görüşlerine başvurduk
#KoronavirüsArkansas Üniversitesi'nden bilim insanları koronavirüs vakalarının bir kısmında virüsün kendi proteinlerine saldıran 'oto-antikorlar' ürettiğini keşfetti. Araştırmacılar, Uzun Süreli Kovid'in otoimmün bir hastalık olarak sınıflandırılabileceğini öne sürerken, iddia doğrulanırsa tedavi yöntemlerinde ciddi değişiklikler olabilir.
#Uzun KovidUluslararası bir pazarlama araştırmaları şirketinin verilerine göre; pandeminin ilk 10 haftasında en çok büyüme kaydeden ürünlerden birinin yüzde 274 büyüme oranıyla diş macunu olduğunu belirten İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, “Pandemi ile birlikte diş fırçalama alışkanlığında Türkiye’ de yıllardır olmayan bir artış yaşandı. Yine Covid-19 sürecinde görüntülü platformda gerçekleşen ‘tüketicinin nabzını tutma’ buluşmalarındaki verilerde, Türkiye’ de diş fırçalamanın pandemi ile birlikte arttığı ve ‘Her gün dişlerimi fırçalarım’ diyenlerin oranının pandemi öncesinde yüzde 30 iken, pandemi döneminde yüzde 50’ lere kadar çıktığı sonucuna varılmıştır” dedi.
#Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı SetSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluMaymun çiçeği hastalığı belirtileri, Afrika'da yayılmasının ardından dünya kamuoyunun gündemine geldi. Bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve küçük çocuklarda risk oluşturan maymun çiçeği Afrika'da kırmızı alarma neden oldu. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, maymun çiçeğinin yüzde 160 oranında arttığını ve tehlikeli boyutlara ulaştığını açıkladı. Maymun çiçeği hastalığı genelde 2-4 haftada kendiliğinden geçiyor, yakın ve uzun süreli temasla bulaştığı için Kovid-19 benzeri bir salgına yol açması beklenmiyor. Şimdiye kadar Afrika dışında görülen vakaların tamamının Afrika'dan gelen insanlar veya getirtilen kemirgenlerden kaynaklandığı biliniyordu. Ancak Afrika dışında tespit edilen vaka sayısı son bir hafta içinde, bugüne kadar Afrika dışında görülen toplam vaka sayısını aşacak kadar arttığı için Dünya Sağlık Örgütü ve bilim dünyasının dikkatini çekti. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir, maymun çiçeği hastalığı tedavisi var mı? İşte maymun çiçeği belirtileri
#Maymun ÇiçeğiSon yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ülke ekonomisinin büyümesini baskılıyor.
#AlmanyaUzmanların 'Dünyanın tanık olduğu en çarpıcı koronavirüs türü' olarak tanımladığı 'BA.2.86' varyantı Danimarka, İsrail ve ABD'nin ardından İngiltere'de de görüldü. Bir çok genetik değişikliği olan varyantın mutasyona yatkınlığı bilim insanlarını alarma geçirdi.
#KoronavirüsEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, enfekte kenenin insanları ısırması ile ortaya çıkan bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olan Lyme’a yönelik bilgi verdi. Prof. Dr. Turhan, “Pek çok hastalıkla karıştırıldığı için teşhisi zordur. Türkiye’de muzdarip 7 ila 10 milyon kişi bulunduğu tahmin ediliyor. Dünya üzerinde 350 civarı hastalığı taklit edebilen Lyme hastalığı taşıyan kişileri teşhis etme konusunda zorluyor” dedi.
#Vedat Turhan