Kanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkKarbonhidratlar, yağlar ve proteinler diyetimizin temelini oluşturan üç ana besin grubudur. Glikoz, karbonhidratların yapı taşıdır. Bu kelime Yunanca tatlı anlamına gelir ve vücudumuzun ana enerji kaynağıdır. Sizler için glukoz hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Glukoz NedirSafra kesesi ve karaciğer hakkında ipuçları veren bilirubin maddesidir. Bilirubin miktarının ölçümü genel olarak kan testleri ile yapılmaktadır. Peki, vücut için çok önemli olan bu madde, yani bilirubin nedir? Bilirubin değerleri ne olmalıdır? Sizler için derledik.
#Bilirubin NedirMilli Savunma Bakanlığı (MSB), sosyal medya hesaplarından Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teslim olan 2 teröristin daha görüntülerini paylaşmıştı. Güvenlik kaynakları, teslim olan teröristlerden birinin uzun süreli açlık sebebiyle bağırsaklarının delindiğinin tespit edildiğini açıkladı. Teröristlerin görüntüsü, sefalet içindeki yaşamlarını gözler önüne serdi.
#PKKSafra kesesi taşı, şiddetli ağrılara neden olabildiğinden kişiler için zamanında müdahale edilmediğinde istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Özellikle su tüketiminin az olmasının etkisinin büyük olduğu safra kesesi taşı, karaciğer fonksiyonlarını gerekli su ihtiyacını karşılayamamasından doğan ciddi sorunları beraberinde getirir. Her hastalıkta olduğu gibi safra kesesi taşında da belirtileri önceden fark etmek gerekli müdahalelerin yapılmasından kaynaklı önem taşır. Bu nedenle şiddetli karın ağrıları olanlar safra kesesi taşının belirtilerini, nedenlerini merak etmekteler. Bu haberimizde tüm bu nedenler ve belirtilerle birlikte, safra kesesi taşı olanlar ne yemeli ve tedavisi ile ilgili detayları paylaşacağız. İşte safra kesesi taşı ile ilgili bilinmesi gerekenler…
#Safra Kesesi TaşıRamazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerektiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Sahurda yumurta, süt, kefir, peynir, yoğurt, iftarda ise yoğurtlu çorbalar, et, tavuk, balık, kuru baklagiller gibi protein içeren besinler mutlaka yer almalıdır. Ayrıca iftar yemeklerinizin içine çörek otu, sahur yemeklerinin içine de chia tohumu ekleyerek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine daha fazla destek olabilirsiniz” dedi.
#ANKARADiyanet İşleri Başkanlığı ve bilimsel araştırmaların gebelikte oruç tutulmaması konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Doç. Dr. Lebriz Hale Aktün, “Açlık ve susuzlukta anne adayı ve bebeğin savunma sistemleri alarm durumuna geçiyor. Annede böbrek, tansiyon ve diyabet gibi hastalıklar da varsa bu durum hem anne hem bebek açısından hayati tehlikelere gebe” dedi.
#Doç. Dr. Lebriz Hale AktünKaraciğer yağlanmasının toplumda görülme oranının yüzde 25 olduğunu belirten Prof. Dr. Onur Yaprak “Karaciğer yağlanması tipik olarak insülin direnci olan ve karın çevresi geniş insanlarda görülmesine rağmen son yıllarda zayıf veya normal vücut ağırlığına sahip olan insanlarda da gelişmeye başladı. Yapılan araştırmalar karaciğer yağlanması olan insanların yüzde 40’ının normal kiloda veya zayıf olduğunu ortaya koydu” dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakCovid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
#Diş SağlığıSAFRA kesesinin karaciğerden salgılanan safranın karaciğerin alt kısmında toplandığı torba şeklindeki bir organ olduğunu belirten Egeumut Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kemal Emre Telciler, karaciğerden günde yaklaşık olarak 1 litre kadar safra salgılandığını ve bağırsaklardan yağlarla bazı vitaminlerin emilimini sağlamak başta olmak üzere çeşitli fonksiyonları yerine getirdiğini söyledi.
#İzmirBilinçsizce uygulanan çok düşük kalorili şok diyetler, ciddi hastalıklara yol açmakla birlikte yaşam kaybına kadar gidebilen sonuçlara neden olabiliyor. Uzun süreli açlık, düzensiz kilo alınıp verilmesi, tek besine dayanan beslenme planları ya da ilaç desteği ile zayıflama özellikle kalp ve damar sağlığını tehlikeye atıyor.
#SağlıkZayıflamak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem; uzun süren açlığa dayalı, çok az besin tüketilen ağır diyetler oluyor. Ancak bu tür diyetler metabolizma hızını yavaşlattığı için çoğu zaman tam tersi etkiye yol açıyor. Yavaşlayan metabolizma hızı nedeniyle istenen kiloya bir türlü ulaşılamazken bozulan kas-yağ oranı da başlama noktasına dönüşü hızlandırıyor.
#SağlıkÇin'in Vuhan kentinde başlayan ve dünyaya yayılan Kovid-19 salgını insanların sosyal hayatlarında büyük değişikliğe sebep oldu. Salgını önlemek için hayata geçirilen kurallar nedeniyle insanlar alıştıkları birçok şeyden mahrum kaldı. Uyku saatlerimiz, beslenme alışkanlıklarımız, günlük fiziksel aktivitemiz hemen hepsi değişti. Kovid-19 sürecinde ramazan ayını geride bırakmaya hazırlanırken, bu bayram daha farklı geçecek.
#BayramRamazan ayında yavaşlayan metabolizma hızımızı, bayramda artırırken oluşabilecek sindirim problemlerinden korunmak adına, dikkat edilmesi gereken noktalar var. Uzun süreli açlık ve iki öğüne düşen beslenme düzeninden çıkıp, normal beslenme düzenine geçerken öncelikle; aşırı yemekten kaçınmalıyız. Bayram sabahı bizleri karşılayan envai çeşit kahvaltı sofraları ve günün devamında tatlılara; sindirim sistemimizi ve kan şekerimizi olumsuz etkilememesi adına daha özenli yaklaşmalıyız.
#Bayramda Ne YemeliYüksek tansiyon hastaları ramazan ayında en çok oruç tutup tutamayacaklarını merak ederken, bu hastaların bazılarının günde bir ilaç, bir kısmının ise beş farklı ilaç kullandığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, oruç tutarken bu ilaçların bazılarının düzenli kullanılamayacağı için doktor tarafından hastanın oruç tutmamasının önerilebileceğine dikkat çekti ve hipertansiyon hastalarını uyardı.
#Medicana International İstanbul HastanesiRamazan ayı geldi! Bu dönemde uzun süreli açlık sonrası geç saatte yenen ağır iftar yemeği, yeterince sıvı alınmaması, düşen kan şekerinin etkisi ile günlük tatlı tüketiminin artması gibi etkenler sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Dyt. Psk. M. Berrin Ak, özellikle salgın sebebiyle evde kalındığı bu günlerde sağlığın sürdürülebilmesi ve bağışıklığın güçlü kalabilmesi için iftardan sahura kadar besinlerin çeşitli, dengeli ve doğru bir şekilde alınması gerektiğine dikkat çekiyor.
#RamazanHamilelik sürecinde bebeğin gelişimine bağlı olarak anne adayının protein, enerji, sıvı, mineral ve vitamin ihtiyacı artıyor. Bu nedenle uzun süreli aç ve susuz kalmak annenin sağlığı ile bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Kavrut, oruç tutmak isteyen anne adaylarına önerilerde bulundu.
#Hamileler Oruç Tutmalı Mı