Safra kesesi taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Safra kesesi taşı olanlar ne yemeli? İşte, tedavi yöntemleri...

Güncelleme Tarihi:

Safra kesesi taşı neden olur, belirtileri nelerdir Safra kesesi taşı olanlar ne yemeli İşte, tedavi yöntemleri...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2021 14:12

Safra kesesi taşı, şiddetli ağrılara neden olabildiğinden kişiler için zamanında müdahale edilmediğinde istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Özellikle su tüketiminin az olmasının etkisinin büyük olduğu safra kesesi taşı, karaciğer fonksiyonlarını gerekli su ihtiyacını karşılayamamasından doğan ciddi sorunları beraberinde getirir. Her hastalıkta olduğu gibi safra kesesi taşında da belirtileri önceden fark etmek gerekli müdahalelerin yapılmasından kaynaklı önem taşır. Bu nedenle şiddetli karın ağrıları olanlar safra kesesi taşının belirtilerini, nedenlerini merak etmekteler. Bu haberimizde tüm bu nedenler ve belirtilerle birlikte, safra kesesi taşı olanlar ne yemeli ve tedavisi ile ilgili detayları paylaşacağız. İşte safra kesesi taşı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Haberin Devamı

Safra kesesi taşı, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen, oldukça ağrılı seyredebilen bir hastalıktır. Karaciğerden günde yaklaşık olarak 1 litre kadar safra salgılanıyor ve bağırsaklardan yağlarla bazı vitaminlerin emilimini sağlamak başta olmak üzere çeşitli fonksiyonları yerine getiriyor. Karaciğerin görevlerini yerine getirememesiyle başlayan sorunlar zaman içerisinde safra kesesi taşına neden olurken, belirtileri önceden fark etmek ve tedavi etmek büyük önem taşıyor. Peki, Safra kesesi taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Safra kesesi taşı olanlar ne yemeli? İşte, tedavi yöntemleri...

Safra kesesi taşı neden olur?

Safra, karaciğerden midenin devamı olan oniki parmak bağırsağına doğru akarken, yolu üzerindeki safra kesesine uğrayarak burada birikir. Buradaki su emilerek yoğunluğu daha da artar. Özellikle yağlı yiyecekler başta olmak üzere bazı gıdaların tüketilmesinin ardından safra kesesi kasılarak içerisindeki yoğunlaşmış safrayı onikiparmak bağırsağına doğru sevk eder. Olağan koşullarda bileşiminde bulunan çeşitli maddelerin belirli miktarlardaki karışımı sayesinde safra akışkanlığını korur. Ancak safranın içinde yer alan bu bileşenlerdeki herhangi bir artış ya da azalma, safranın akışkanlığında bozulmaya bir hal almasına yol açabilir.

Haberin Devamı

Bu tortularla birlikte uzun süre sadece damar yoluyla beslenen ya da uzun süreli açlık durumlarında safra çamuru denen safra çökeltileri de safra taşı oluşumunda rol oynayabilir.

Aşırı kolesterol kristalleşerek zaman içerisinde taş oluşumuna neden olabilir.

Karaciğer sirozu, safra kanalı enfeksiyonları ve çeşitli kan hastalıkları nedeniyle vücutta aşırı miktarda bilirubin ortaya çıkar ve bu aşırı bilirubin safra kesesinde birikerek taş oluşumuna neden olabilir.

Safra kesesinin çalışmasını olumsuz yönde etkileyen çeşitli durumlarda kesenin içerisindeki sıvı oldukça yoğun bir hal alarak taş oluşumuna neden olabilir.

Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir?

Safra kesesi taşının kanalını tıkaması ile ortaya çıkan belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı
  • Karnın sağ üst bölgesinde şiddetli ağrı
  • Sırt ağrısı
  • Midenin üst ya da orta kısmında ağrı
  • Gözlerde ve ciltte sarılık
  • Bulantı, kusma, ateş, karnın şişmesi veya gaz şikayetleri
  • Sağ omuzda ağrı
  • İdrar renginde koyulaşma
  • Açık renkli dışkı
  • Aşırı gaz ve diğer sindirim problemleri

Safra kesesi tedavisi nasıl yapılır?

Safra kesesi taşı tedavisi için çeşitli yöntemler kullanılabilir. En sık kullanılan yöntem ise laparoskopik ameliyatlardır. Safra kesesi ameliyatları bazen açık ameliyat ile gerçekleşir. ERCP ve PTK gerekli olan durumlarda kullanılan diğer tedavi yöntemleridir.

Safra kesesi taşı olanlar ne yemeli?

Safra kesesi taşı olanların protein kaynaklı besinler olan süt, yoğurt gibi besinler tüketmek önemlidir. Alkol kullanmamak, az ve sık yemek yemek başka bir önemli nokta iken diyet listeleri için mutlaka bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Safra kesesi taşı bitkisel yollarla nasıl düşürülür?

Zeytinyağı, maydanozun safra kesesi taşına iyi gelen besinler olduğu bilinir. Zerdeçal da safra kesesi hastalığına iyi gelen besinler arasında yer alır. Ayrıca safra kesesi taşı yoğurt ve zerdeçal karışımı da safra kesesi taşı düşürmeye yardımcı olan diğer yiyeceklerdendir. Yine de vücudunuzda başka bir tepkimeye yol açmaması için bu besinleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanızı öneririz.

BAKMADAN GEÇME!