Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Dr. Sultan Ahmed Al Jaber İstanbul’daki yatırım çalıştayında bir araya geldi. Bu çalıştay ile yeni bağlantılar ve somut projeler için ortam oluşturduklarını belirten Varank “Sanayi, yatırım ve teknoloji alanlarındaki işbirliğimize önemli katkılar sağlayacak” dedi. BAE Bakanı Ahmed Al Jaber ise heyecan verici yatırım fırsatlarını keşfetmeyi amaçladığını söyledi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıTürkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında yatırım alanında yeni bir sayfa açıldı. BAE’nin Türk ekonomisine yapmayı planladığı yatırımlar, İstanbul’da düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı. BAE’den üç bakan ve çok sayıda CEO’nun katıldığı çalıştayda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu çalıştay ile yeni bağlantılar ve somut projeler için ortam oluşturduklarını belirterek “Sanayi, yatırım ve teknoloji alanlarındaki iş birliğimize önemli katkılar sağlayacak.” dedi. Bakan Varank, daha güçlü ve sürdürülebilir ekonomiler için liderlerden talimat aldıklarının altını çizerek “Bu program, ticaretimizi çeşitlendirmemize ve yatırımları teşvik etmemize vesile olacak.” diye konuştu.
#Bakan VarankKarşılıklı üst düzey ziyaretlerle normalleşen Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor. BAE’den üç bakan beraberinde CEO’larla birlikte Türkiye’deki yatırım imkanlarını somutlaştırmak üzere Türkiye’ye geliyor.
#Türkiye-Birleşik Arap EmirlikleriTürkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu geçen hafta belirlendi, ajansın başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım oldu. Uzay ajansı neler yapacak, üniversitelerle nasıl çalışacak, kendi uzay limanını inşa edebilecek mi, bu girişim yeni bir ekonomi yaratacak mı, Türkiye’nin insan gücü yeterli mi, finansı nereden sağlayacak? Uzayla ilgili hangi projeler öne çıkıyor? İlk röportajını Hürriyet’e veren Yıldırım, ‘Türkiye 5-10 yıl içinde yarışta yerini alacak. Hedef uzaya erişim. Zaten 10 yıl içinde uzayda olmayanın Dünya’da da söyleyecek sözü olmayacak’ diyor.
#YazarlarCumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında gittiği Cezayir'de açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediğini söyleyen Erdoğan, "Savaş suçu teşkil eden İsrail saldırılarını kabul etmiyoruz. Hastane, ibadethane, okul gibi mekanların hedef alınması, halkın göçe zorlanması barbarlıktır." ifadelerini kullandı. Rehine takası için Türkiye'nin devrede olduğunu belirten Erdoğan, "Sürekli görüşme halindeyiz. Temennimiz odur ki bir an önce rehinelerin takasında neticeyi alırız." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin uzaydaki çalışmalarını koordine etmek üzere 2018 yılında Türkiye Uzay Ajansı’nı kurduklarını belirterek, “Milli Uzay Programı’mızın başarıya ulaşması için uluslararası iş birliklerinin kritik rol oynadığının farkındayız. Bu bilinçle, uzay bilimleri ve teknolojileri alanında iş birliklerini hayata geçiriyoruz. Uzayın tüm dünya için etkin ve faydalı kullanımı adına, barış ve iş birliği namına, Türkiye olarak, ‘Uzayda biz de varız’ diyoruz” dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıSoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinTürkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, BM ile Asya Pasifik Uzay İşbirliği Teşkilatının ortak organizasyonu ve İTÜ'nün desteğiyle 23-26 Eylül'de İstanbul'da gerçekleştirilecek "BM Uzay Hukuku ve Politikası Konferansı"na, karar vericilerden akademisyenlere, uzay alanı uzmanlarından özel sektör temsilcilerine kadar geniş bir katılımcı grubu bekleniyor.
#TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma EnstitüsüÇin'in 2011'de uzaya gönderdiği 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonu Tiangong-1, Pekin yönetiminin kontrolü kaybetmesinin ardından düşüşe geçti. Uzmanlar yaklaşık 100 kiloluk moloz yığınının Dünya'da tam olarak hangi noktaya düşeceğinin henüz belli olmadığını söylüyor.
#ÇinÇin'in 2011'de uzaya gönderdiği 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonu Tiangong-1, Pekin yönetiminin kontrolü kaybetmesinin ardından düşüşe geçti. Uzmanlar yaklaşık 100 kiloluk moloz yığınının Dünya'da tam olarak hangi noktaya düşeceğinin henüz belli olmadığını söylüyor.
#Çin11-12 Eylül tarihlerinde Duşanbe’de gerçekleştirilecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi’ne Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan’ın liderlerinin yanı sıra gözlemci devletlerin liderleri ve üst düzey temsilcileri, uluslararası örgütler ve diğer misafirler katılacak. ŞİÖ etkili bir kuruluş ve çok merkezli yeni dünya düzeninin oluşumunda önemli bir unsur haline geldi. Örgüt, üye ülkeler arasında çok yönlü siyasi, ekonomik ve insani işbirliğinin güçlendirilmesinde ve güvenliklerinin sağlanmasında somut gelişimler için çalıştı. ŞİÖ, uluslararası ve bölgesel meselelerdeki rolünün artması sonucu birçok ülke ve uluslararası örgütün ilgisini çekiyor. Pakistan, Hindistan ve İran, ŞİÖ’nün tam üyesi olmak isterken, giderek daha fazla ülke de gözlemci veya diyalog ortağı statüsü almak istiyor.
#RusyaRusya Başbakanı Vladimir Putin’i dün ağırlayan Türkiye, Güney Akım projesine imza attı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, atılan imzayla Türkiye’nin Rusya’dan gaz alım süresinin de uzadığını söyledi. İmza törenlerinin ardından iki Başbakan soruları yanıtlarken, Putin, nükleer santral ihalesini Rus şirketin içinde bulunduğu konsorsiyum almış gibi konuşması dikkati çekti.