Pasifik’te yer alan Tonga Adası’nda patlayan yanardağ günlerce gündemden düşmemiş; patlamanın görüntüleri ve yarattığı tahribat uzun süre dünya basınının manşetlerini süslemişti. NASA tarafından yollanan yeni görüntüler yaşanan felaketin büyüklüğünü ilk kez ortaya koyarak görenleri şaşkına çevirdi…
#TongaNASA, 1990 yılından beri yörüngedeki görevini sürdüren Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini almak üzere geliştirdiği ve sahip olduğu gelişmiş kızılötesi merceklerle yıldızların geçmişteki hallerini gözlemleyebilecek olan James Webb Uzay Teleskobu sona doğru emin adımlarla yürüyor. 18 Aralık'ta fırlatılacak olan teleskop Büyük Patlama sonrası oluşan ilk yıldızları görmemizi sağlayacak.
#NASAİnsanlık tarihinin bugüne kadar gördüğü en büyük kuyruklu yıldız Dünya'ya doğru yaklaşıyor. Astronomi dünyası ayakta; fırsatı doğru kullanabilirsek gezegenimizin geçmişine dair çok önemli keşifler bizi bekliyor. Gerekli hazırlıkları yapabilmek için ise sadece 10 yıl zamanımız var.
#Bernardinelli-Bernstein Kuyruklu YıldızıSöz konusu gezegenler ve dünyamız olduğunda herkes az çok Yörüngeler hakkında bir bilgiye sahiptir. Fakat genel bir tanımlama olarak yörüngenin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki yörünge aslında nedir ve yörünge ve orbital arasındaki farklar nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Yörünge Nedir Nasıl Oluşur?‘Kore Savaşı’nda ailesini kaybeden küçük bir kızla onu himayesi altına alan Türk askeri ‘Süleyman Astsubay’ın gerçek hikâyesini anlatan ‘Ayla’, seyircinin gözyaşlarını teslim alan yanıyla yeni bir ‘Babam ve Oğlum’ hissi veriyor. Film, aynı zamanda Türkiye’nin ‘En İyi Yabancı Film’ kategorisindeki Oscar adayı...
#AylaEvimiz Dünya'dan kozmik mahallemiz Güneş Sistemi'ne ve hatta daha da öteye yayılmaya devam ediyoruz. Bu yazıda Güneş Sistemi'miz içerisinde son zamanlarda yaptığımız başlıca keşifler ve önemli olaylardan bir derleme bulacak ve gelecek önemli projeleri göreceksiniz.
#Güneş Sistemi ABD'de amatör bir gökbilimci, Türk mavisi olarak da bilinen turkuaz rengindeki ‘Linear 252P’ adlı kuyruklu yıldızın büyüleyici bir fotoğrafını çekti. Arizona eyaletindeki Payson kasabasında yaşayan astronom Chris Schur, turkuaz renkli ışıklar saçarak Dünya’dan uzaklaşmakta olan kuyruklu yıldızı 2 Nisan günü 39 dakikalık bir pozlandırma süresinde görüntüledi. Space.com adlı internet sitesine konuşan Schur, “Çok zengin yıldız arka planı ve cam göbeği rengi (turkuazın bir tonu), bu fotoğrafın güzel unsurları” yorumunu yaptı. Linear 252P, geçtiğimiz 21 Mart’ta Dünya’nın 5,6 milyon kilometre yakınından geçmiş, en yakın beşinci kuyruklu yıldız teması olarak tarihteki yerini almıştı. İlk olarak 7 Nisan 2000’de NASA ve Amerikan Hava Kuvvetleri bünyesindeki Lincoln Yakın Dünya Asteroit Araştırma Programı tarafından keşfedilen kuyruklu yıldız, yaklaşık 230 metre genişliğinde. Linear 252P ile birlikte P2016 BA14 adlı diğer bir kuyruklu yıldız, 21 ve 22 Mart günü yer küreyi ortalarına alarak yakın geçiş yapmış ve uzaydaki yolculuklarına devam etmişlerdi. İkiz kuyruklu yıldızların geçişi sırasında dünyanın her yerindeki amatör ve profesyonel gökbilimciler eşsiz güzellikte görüntüler yakaladı. İsimlerinde yer almasına rağmen yıldız olmayan bu gök cisimleri, su ve donmuş gazların meydana getirdiği buz ve bir nedenle Güneş Sistemi'nin oluşumu sırasında gezegenlerde yoğunlaşamamış kozmik toz karışımından oluşuyor.İSTANBUL (CİHAN)
#TurkuazNASA'nın Jet Propulsion Laboratory bölümünde çalışan Dr. Yıldız, "Uzaylıların varlığına inanıyorum ama dünyaya geldiklerine inanmıyorum. Uzaya gönderilen Voyager uydusuna müzik kayıtları, bilgiler gibi bir dilde ses kayıtları da gönderildi. 'Olur da bir gün uzaylılar bulursa' diye gönderilen ses kayıtlarındaki Türkçe mesaj, 'Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun' kelimesiydi" dedi.
#NASAAmerikan Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) Jet Propulsion Laboratory (JPL) bölümünde çalışan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, uzaylıların varlığına inandığını ama dünyaya geldiklerine inanmadığını belirterek, "Mars'ta 2020'de yaşam aranacak, 2035'de ilk Mars astronotunu görebileceğiz" dedi.
#Nasa