Philae uzay aracından gelen ilk fotoğraflar

Güncelleme Tarihi:

Philae uzay aracından gelen ilk fotoğraflar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 16:18

Dünya'da hayatın oluşumuna dair ipuçları arayacak olan Philae'den ilk fotoğraflar gelmeye başladı. İşte, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) kuyruklu yıldıza yolladığı uzay aracının gönderdiği fotoğraflar...

Haberin Devamı

İnsanlık tarihinde dün Türkiye saati ile 18.00 sularında bir ilk yaşandı. Uzaydaki 10 yıllık yolculuğunun ardından Rosetta uzay aracına bağlı Philae isimli uzay sondası, Churyumov-Gerasimenko isimli kuyruklu yıldızının yüzeyine iniş yapmayı başardı.

Philae keşif aracı yüzeye ulaştığı esnada zıpkınlarını planlandığı gibi ateşleyemedi. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yetkilileri, yüzeye tutunmak için zıpkınlarını ilk anda ateşleyemeyen Philae'nin bu sebeple yüzeyden sektiğini ve ikinci denemesinde gök cismine tutunmayı başardığını tahmin ediyorlar.

İŞTE PHİLAE'NİN EN PAYLAŞTIĞI FOTOĞRAFLAR

Philae uzay aracından gelen ilk fotoğraflar

Philae, zeminden örnekler toplayıp ve beraberinde getirdiği üç laboratuvar cihazıyla deneyler yapacak. Spektrometre yardımıyla incelenen maddelerin türlerinin belirlenip, kuyruklu yıldızda bulunan moleküllerin yapısının anlaşılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Philae uzay aracından gelen ilk fotoğraflar

PROJEYE DAİR

*Kuyruklu yıldıza yolculuk ilk kez 1980'li yıllarda planlandı.
*Rosetta ise 2004'te uzaya gönderildi.
*Projenin maliyeti 1 milyar dolardan fazla.
*"67P"nin yaşının dört milyardan fazla olduğu düşünülüyor.
*İnişin başarıyla tamamlanması ardından, kuyruklu yıldızdaki buz ve toz tabakaları yakından incelenecek.
*Bilim adamları bu incelemenin Güneş Sistemi'nin ve Evren'in nasıl oluştuğunun anlaşılmasına yardımcı olmasını umuyor.

Avrupa Uzay Ajansı, 67P adlı gök taşına inen Philae kapsülünün çektiği ilk fotoğrafta, kayalık bir yüzey ve kapsülün bir ayağı görülüyor.

Philae uzay aracından gelen ilk fotoğraflar

Philae’nin kuyruklu yıldıza ulaşmasından kısa bir süre sonra bir sorunla karşılaştığı duyuruldu. Modülün 67P’nin üzerinde hareket etmesinin sağlayan motor ateşleme aksamında küçük bir sorun olduğu ancak ekiplerin sorunu çözmeye çalıştığı belirtildi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da Philae adına açılan resme hesaptan da “Şu an yüzeydeyim. Ancak ufak bir sorun var. Çalışma arkadaşlarım sorunun neden kaynaklandığını bulmaya çalışıyorlar” şeklinde bir duyuru yapmıştı. Twitter’da Rosetta adına açılan diğer resmi hesaptan da “Dayan Phliea” tweeti atıldı.

Haberin Devamı

PHİLAE'NIN KUYRUKLU YILDIZIN ÜZERİNE İNİŞ YAPTIĞI BÖLGE

Philae uzay aracından gelen ilk fotoğraflar

Philae'nin ilk panoromik fotoğraflarını ise akşam saatlerinde yollaması bekleniyor. Rosetta’dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya’ya ulaşıyor.

BAKMADAN GEÇME!