Öncelikle “uzay teknolojileri” kavramına açıklık getirmek gerekir. Bu bağlamda ilk olarak “uzay çalışmaları” kavramını açıklamak gerekir. “Uzay”, evrenin, dünyamızın dışında kalan kısmıdır. Dünya ise üzerinde yaşadığımız gezegen olup, atmosferi ile bir bütündür. Ne yazık ki atmosferin nerede bittiği konusunda kesin bir bilgimiz yoktur. Genel bir kabul olarak yeryüzünden 110 km yükseklik uzayın sınırı kabul edilir. Bu yükseklikte atmosferin yoğunluğu, yeryüzündeki değerinin yaklaşık olarak milyonda biri kadardır. Buna göre Yeryüzünden 110 km’den daha fazla yükseldiğimizde uzaya çıkmış sayılıyoruz ve bu bölgede yapılan çalışmalar “uzay çalışmaları” sayılır.
#PROF. DR. ÖMER LÜTFİ DEĞİRMENCİTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı bir haftayı aşkın süredir uzayda. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) aralarında CNN TÜRK'ten Gülşen Coşkun'un da olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gezeravcı, Türkiye'nin ilk astronotu olması nedeniyle olağanüstü mutlu ve gurur dolu olduğunu söylerken uzayda nasıl beslendikleriyle ilgili soruya da, 'Günlük hedeflenen kalori miktarını tutturmak ve sağlıklı beslenmekti. En çok özlediğim yemeğimiz de güveç.' şeklinde cevapladı.
#Alper GezeravcıTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı bir haftayı aşkın süredir uzayda. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) aralarında CNN TÜRK'ten Gülşen Coşkun'un da olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gezeravcı, Türkiye'nin ilk astronotu olması nedeniyle olağanüstü mutlu ve gurur dolu olduğunu söylerken uzayda nasıl beslendikleriyle ilgili soruya da, 'Günlük hedeflenen kalori miktarını tutturmak ve sağlıklı beslenmekti. En çok özlediğim yemeğimiz de güveç.' şeklinde cevapladı.
#Alper GezeravcıTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve ve 3 takım arkadaşını taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, deney çalışmalarına başladı. Tuz Gölü bitkisi uzayda test ediliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışmalarına başlanılan ilk deney EXTREMOPHYTE oldu. İşte deneyin detayları...
#Alper GezeravcıPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerPandeminin ardından ilk karnelerini alan 18 milyondan fazla öğrenci için yarı yıl tatili başlıyor. İki hafta sürecek yarıyıl tatili 7 Şubat’ta öğrencilerin ders başı yapmasıyla sona erecek. Tatili nasıl değerlendirmeli? Çocuklar ve veliler için müzelerden sanat etkinlikleri ve gösterilere kadar yurt çapında iki haftalık etkinlik rehberi derledik.
#Tatili AtölyeleriCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Adana, Ankara, Erzurum, İstanbul, Konya, Malatya, Mardin, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon, Van İl Gençlik Kolları 6. Olağan Kongrelerine canlı bağlantıyla katıldı. Irak'ın kuzeyinde Gara'ya düzenlenen Pençe Kartal-2 operasyonuyla ilgili son durumu paylaşan Erdoğan, ''Bu operasyonlarda bugün öğle saatlerine kadar 33 teröristi etkisiz hale getirdik'' dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKapadokya’daki Derinkuyu yeraltı şehri milattan önce 3000’li yıllara dayanan bir geçmişe sahip. İlk yerlilerinin Asur kolonileri olduğu düşünülse de yerin altında on binlerce insanın hiç dışarı çıkmadan yaşayabileceği bir ortamı uzaylıların yapmış olabileceği rivayeti de var. Bu bir rivayet olsa da aradan geçen binlerce yılın ardından Derinkuyu yer altı şehriyle uzay bir şekilde yeniden bir araya geldi. Uşak BİLSEM öğrencileri 3 boyutlu bir 'Ay Kampı' tasarladılar ve Derinkuyu yeraltı şehrinden esinlendikleri projelerine 'Kapadokya' adını verdiler. Projeyle uluslararası bir yarışmaya katılacak öğrenciler bu alanda Türkiye’ye birincilik getirmeyi hedefliyor.
#BilsemOldukça zor ve sarsıcı bir yılı geride bırakıyoruz. Tarih sayfalarında yeri asla silinmeyecek birçok olaya şahit olduğumuz bir 2020 senesi idi. Herkesin aklında ortak soru. Peki 2021; 2020 kadar zor ve sert mi geçecek, gelen gideni aratacak mı? Yoksa daha sakin bir seneye mi giriş yapıyoruz. 2021’de bakalım astrolojik göstergelerle birlikte hem dünyada hem de yaşadığımız coğrafyada bizleri neler bekliyor göz atalım.
#AstrolojiBu yıl tüm dünya, her açıdan ve hiç olmadığı kadar hızlı değişti... Bir virüs geldi ve milyarların yaşamını altüst etti.. Bir zamanlar bilimkurgu filmlerinde görüp de “Yok artık” dediğimiz pek çok şey gerçek oldu. Şimdi yeni bir yıla giriyoruz ama sadece 2021’e değil, geleceğe, önümüzdeki döneme bakalım; bundan sonra neler olacak... Fütüristler Derneği’nden uzmanlar 10 başlıkta geleceği yorumladı.
#GazetehaberleriBu sene birbirimize değil, daha çok ekranlara baktık! Biz de Hürriyet Hafta Sonu Ekleri olarak bu bir yıl içinde pek çok kez dijital dünyadaki en iyi uygulamaları, programları, kanalları listeledik. Şimdi de onlardan yola çıkarak bir yıl sonu seçkisiyle, 2020’nin en iyileriyle karşınızdayız. Her ilgi alanına uyacak bir listemiz var.
#Gazetehaberleri2020’nin bu denli zor geçeceğini ne ekonomistler ne de biliminsanları söyledi. Tüm bu olup bitenler en çok astrologların dilindeydi... Peki 2021 nasıl geçecek? İsabetli tahminleriyle popüler iki astroloji yazarımıza, Dinçer Güner ve Aygül Aydın’a yeni yılla ilgili öngörülerini sorduk...
#GazetehaberleriBosch, 7-10 Ocak tarihleri arasında Las Vegas’ta gerçekleştirilecek CES 2020’de, mobilite ve konutlara yönelik ağa bağlı ürünlerini sergileyecek. Bosch’un Merkez Salon 12401 numaralı standında öne çıkanlar arasında, yapay zeka kullanan ya da yapay zeka yardımıyla geliştirilen veya üretilen çözümler yer alacak. Bosch, yapay zekanın üretimde, akıllı evlerde veya otonom sürüşte güvenli, sağlam ve açıklanabilir olmasını istiyor.
#BoschBüyüyünce ne olmak istiyorsun? Hepimiz çocukken bu soruyu duyduk. Çoğumuzun yanıtı da, doktor, pilot yada süper kahraman olmaktı! Oysa şimdi seçenekler daha çok. Üstelik meslekler giderek ilginçleşiyor; Kullanıcı arayüzü mühendisi, bilgi teknolojileri yöneticisi... İşte Forbes ve ABD finans dergisi Kiplinger’da yer alan geleceğin meslekleri.
#Meslek