Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştiren astronot Alper Gezeravcı, Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelerek yurda giriş yaptı. Havalimanındaki karşılama törenin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Bir kez daha Gezeravcı'ya vatanına hoşgeldin diyorum. Gezeravcı'nın misyonu bir ilktir ama son olmayacaktır" dedi. Basın toplantısında konuşan Alper Gezeravcı, 'Bundan sonraki hayatınızda ne yapacaksınız?' sorusuna "Devletimin emrindeyim, her türlü göreve hazırım" yanıtını verdi. Bakan Kacır, Gezeravcı'nın 81 ilde gençlerle buluşacağını söyledi.
#Astronot Alper GezeravcıTürkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştiren astronot Alper Gezeravcı, Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelerek yurda giriş yaptı. Havalimanındaki karşılama törenin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Bir kez daha Gezeravcı'ya vatanına hoşgeldin diyorum. Gezeravcı'nın misyonu bir ilktir ama son olmayacaktır" dedi. Basın toplantısında konuşan Alper Gezeravcı, 'Bundan sonraki hayatınızda ne yapacaksınız?' sorusuna "Devletimin emrindeyim, her türlü göreve hazırım" yanıtını verdi. Bakan Kacır, Gezeravcı'nın 81 ilde gençlerle buluşacağını söyledi.
#Alper GezeravcıTitanik'in enkazını görmek için bindikleri denizaltı, Atlas Okyanusu'nda kaybolan turistlerin kimlikleri belli oldu. Titan isimli denizaltıda İngiliz milyarder ve kâşif Hamish Harding, Fransız Denizaltı pilotu Paul-Henry Nargeolet ve Pakistan'ın en zengin adamı Shahzada Dawood ve oğlunun olduğu öğrenildi.
#TitanTeknoloji milyarderleri için 2022, kötü bir yıl oldu. Pandemi döneminde değeri katlanarak artan hisselerde yaşanan kayıplar ve 10 yıldır devamlı büyümekte olan bazı şirketlerin bu trendi sürdürmeyi başaramaması, küresel milyarderler listelerini alt üst etti. Peki kim, neden, ne kadar kaybetti? İşte cevabı...
#Elon MuskÜnlü milyarder Jeff Bezos’un sahibi olduğu uzay araştırmaları şirketi Blue Origin'in 6 kişiyi taşıyan roketi uzaya fırlatıldı. Uzaya turistik bir ziyaret gerçekleştiren 5 kişinin ne kadar ücret ödediği şimdilik bilinmiyor.
#Blue OriginCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı 8. Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar Konferansına videomesaj gönderdi. Erdoğan açıklamasında "Yeterli gıdaya erişim imtiyaz değil, herkes için haktır" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanEminim ki aramızda çocukluğunda benim gibi astronot olmak isteyenler veya hali hazırda uzay yolculuğunu merak edenler “Şöyle atmosferde yükselip, hatta dışına çıkıp neler görülüyor bir deneyimlesek” diyenlerimiz vardır. Bu düşüncelerle uzay seyahati halen bize hayal gibi gelse de, bir zamanların hayali otomobillere, gemilere, denizaltılara ve bilgisayarlara benzer şekilde gerçeklik halini almaya başlayacak gibi görünüyor. Zira uzay ile ilgili çalışmalardaki artış hepimizin malumu.
#Ecehan ErsözJeff Bezos'un "süper yat" satın aldığı haberleri, ultra zengin gezginlerin gizli dünyasına ilgiyi yeniden canlandırdı. Uzmanlar, süper yat endüstrisinde yıllardır, pandemi kaynaklı küresel ekonomik durgunluk döneminde bile patlama yaşandığını söylüyor.
#DünyaSoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinNASA JPL öncü mühendisi ve Airspace Experience Technologies kurucusu Dr. Anita Sengupta, "Gelecekte ticari uzay seyahati önemli olacak. 100 bin ya da 200 bin dolar ödeyen herkes uzaya gidebilir. Hava aracımız helikopter ve uçak karışımı bir model. UBER bizimle ilgileniyor. Aracımız, 12 bin fite kadar çıkabiliyor ve 20 desibellik bir sesi var. Kısa mesafelerde kullanılacak" açıklamasında bulundu.
#NASA JPLJet Sosyete dizisi ekranlara gelen son bölümüyle izleyicilerine keyifli dakikalar yaşatmaya devam etti. Dizinin yayınlanan son bölümünde Tony ve Pelin’e devamlı gelen hediyeleri kıskanan Yaşar, onlar gibi Instagram fenomeni olmaya karar verdi. Son bölümün bitmesinin hemen ardından dizinin yeni bölüm fragmanı merak edildi. Peki, Jet Sosyete dizisinin yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı?
#Jet Sosyete 9. BölümJet Sosyete yeni bölüm fragmanı ekrana gelen son bölümün ardından izleyiciler tarafından araştırılmaya başlandı. Uzay macerasının ele alındığı Jet Sosyete'nin son bölümünde, yine eğlenceli dakikalar ekrana geldi. Peki, Jet Sosyete yeni bölüm fragmanı son bölümün ardından yayınlandı mı? İşte, dizi hakkında bazı bilgiler
#Jet SosyeteÇağımızın en saygın ve başarılı bilim insanlarından İngiliz Fizik Profesörü Stephen Hawking 14 Mart'ta hayatını kaybetmişti. Hawking'e, verdiği son röportajda soruları soran BBC Bilim Muhabiri Pallab Ghosh'tu. Ghosh, Ekim ayındaki röportajda Profesör Hawking'in Evren'e gözlerimizi yeni açtığımızı söylediğini aktarıyor:
#Stephen HawkingNASA’dan iki ‘Olağanüstü Başarı Madalyası’ alan, asteroit madencilik şirketi Planetary Resources’ın kurucusu Chris Lewicki’ye göre Jetgiller’i aratmayan bir hayat çok yakında. Sanayi bölgeleri Mars’a taşınacak, yeryüzü sadece yerleşke alanı olacak. Dünyada her yere bir saatte ulaşabilecek, Mars’a git-gel yapabileceğiz. Ve tüm bu projelerin önünü açan gelişme yine onun eseri: Uzay madenciliği ve mekikler için 2020’de açılacak ‘yakıt istasyonları’.
#Uzay MadenciliğiNASA’dan iki ‘Olağanüstü Başarı Madalyası’ alan, asteroit madencilik şirketi Planetary Resources’ın kurucusu Chris Lewicki’ye göre Jetgiller’i aratmayan bir hayat çok yakında. Sanayi bölgeleri Mars’a taşınacak, yeryüzü sadece yerleşke alanı olacak. Dünyada her yere bir saatte ulaşabilecek, Mars’a git-gel yapabileceğiz. Ve tüm bu projelerin önünü açan gelişme yine onun eseri: Uzay madenciliği ve mekikler için 2020’de açılacak ‘yakıt istasyonları’.
#NASA