Uzay deyince akla birçok soru gelir. Nereden başlayacağımızı bilmiyoruz. "Uzayda yaşam var mı, uzayda hayatta kalabilir miyiz? Uzayın bir başlangıcı veya bir sonu var mı?" Düzinelerce soru ve benzeri. Bilim adamları bile bu büyük siyah gizemli boşluk hakkında çok az şey biliyorlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uzay Nedir?Zamanda yolculuk gibi aklın kolayca kabul edemeyeceği bir iddiayı anlayış sınırlarına çekilmek için önce zamanın mutlak olmadığını hareketli gözlemcinin ölçtüğü zaman ile durağan gözlemcinin ölçtüğü zamanın farklı olduğunu, yani Einstein özel görelilik kuramını kavramak gerekir.
Zamanda yolculuk, geçmişe geri dönmek veya geleceği şimdiden bilmek, hayallerimizi süsleyen bir fantezi gibi gelir insana, buna rağmen merakımız böyle bir olasılığı sıkça gündeme taşır; büyük ikramiyenin hangi numaraya çıkacağını veya 2050 senesinde neler olacağını kim merak etmez ki?
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla hizmete alınan TÜRKSAT 6A, 9 Temmuz 2024’te ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan uzaya gönderilmişti. İşte yüzde 81 yerlilik oranıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A’ya dair merak edilen sorular ve yanıtları:
#TÜRKSAT 6ASene 1950’ler… Eskişehir’in Sivrihisar kasabasında bir demirci atölyesinde 4-5 yaşlarında bir çocuk babasının adeta sanatçı inceliğiyle at arabaları yapmasını, dirençli çeliklerin örslerde dövülerek zarif şekillere girmesini hayranlıkla izliyor. Ellerle yapılan bu mucizeye tanıklık etmenin büyüsü civardaki antik Roma ve Frig kalıntılarının estetik görünümüyle de birleşince sanatçı olması kaçınılmaz oluyor! Türkiye’nin 2. kuşak heykeltıraşlarından Metin Yurdanur ile eski albümleri karıştırdık.
#Metin YurdanurBilim insanları, Afrika'nın parçalanma sürecinin beklenenden çok daha hızlı ilerlediğini duyurdu. 2005'te Etiyopya Çölü'nde ortaya çıkan 56 kilometrelik çatlak, her yıl hızla genişlemeye devam ediyor. Uzmanlar, bu ayrışmanın sadece Afrika coğrafyasını değiştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda daha geniş etkiler yaratacağını belirtiyor. Peki, bu süreç ne zaman tamamlanacak? Kıtadaki bu ayrışma süreci, bölgesel ve küresel ölçekte ne gibi etkiler ortaya çıkaracak? İşte detaylar…
#AfrikaBakteriler üzerine araştırmalar yapan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’ın ‘Bakterin Kadar Yaşa-İçimizdeki Evren: Mikrobiyotamız’ adlı kitabı yayımlandı. Akın’la sağlığımız üzerinde çok etkisi olan bu mikroskobik canlıları konuştuk: “Bakterilerin ne kadar yararlı olduğunu, kansere iyi gelebildiğini, depresyonu yok edebildiğini ve mükemmel özelliklerini anlatmak gerekiyordu.”
#Hazan Aköz IşıkUzay deyince aklımıza sonsuz bir boşluk geliyor ama aslında durum tam olarak böyle değil. Özellikle gezegenimizin yörüngesi bazıları çoktan ömrünü tamamlamış bazılarıysa gündelik hayatın olmazsa olmazını oluşturan uydularla, parçalanmış uzay araçlarıyla, sözün kısası uzay çöpleriyle dolu. Dahası bu çöplerin sayısı günden güne artıyor. Peki bu bizi neden ilgilendiriyor?
#UzayCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Biz Suriye tarafına normalleşme konusunda elimizi uzattık. Bu normalleşmenin Suriye’de barışa ve huzura kapı aralayacağını düşünüyoruz. Ben hâlâ Esed’den umutluyum. Bir araya gelip Suriye-Türkiye ilişkilerini yoluna koyalım diye umudum var” dedi.
#ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük yurt dışı seyahatinde Riyad ve Bakü'de gerçekleşen toplantılara katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurda dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP'li belediyelerdeki konser harcamalarına tepki gösteren Erdoğan, "Kamunun hakkını hoyratça kullananlardan, yandaşlarına sermaye edenlerden hesabını hukuk önünde sorarız." dedi. Türkiye-Suriye ilişkilerine ilişkin konuşan Erdoğan, "Ben hâlâ Esed’den umutluyum. Bir araya gelip Suriye-Türkiye ilişkilerini inşallah yoluna koyalım diye hâlâ umudum var." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketine (TUSAŞ) düzenlenen terör saldırısına ilişkin, "Türkiye'nin gelişmesine, kalkınmasına yönelik bir saldırı. Bu saldırı, Türkiye'nin savunma sanayinde geldiği noktayı hazmedememenin bir göstergesi." dedi.
#Yılmaz TunçTUSAŞ terör saldırısı sonrası, TUSAŞ nedir, nerededir, kime ait sorusu, gündeme geldi. TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.), Türkiye'nin havacılık ve savunma sanayisi için stratejik öneme sahip çeşitli ürünler geliştiren ve üreten bir kuruluştur. Üretim yelpazesinde Türk Hava Savunma Sistemleri için önemli unsurlar barındırmaktadır. Peki, TUSAŞ nedir, ne üretir? TUSAŞ fabrikası nerede, devlet kurumu mu? İşte, TUSAŞ açılımı ve anlamı hakkında bilgiler.
#TusaşDoğa ve uzay Gözlemcisi Dr. Cihan Önen, dünyanın ikinci Türkiye’nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü’nde Atlas kuyruklu yıldızını görüntüledi. Dr. Cihan Önen, “Atlas kuyruklu yıldızının ışıltısı, kalderanın doğal güzellikleriyle bütünleşerek adeta görsel bir şölen oluşturdu. Kraterin büyüleyici güzelliği Atlas kuyruklu yıldızının ışıltısıyla birleşti ve bu an, insanın ömrü boyunca belki de sadece bir kez tanık olabileceği bir deneyimdi. Ben de bu deneyimi yaşadım” diye konuştu.
#Atlas Kuyruklu YıldızıUzay Komutanlığı, bir ülkenin uzay ile ilgili askeri operasyonlarını yöneten ve koordine eden bir askeri birimdir. Bu komutanlık, uzayın askeri alanda stratejik bir yer haline gelmesi ve uzayda kullanılan teknolojilerin önem kazanmasıyla oluşturulmuştur. Görevleri arasında uyduların korunması, uzaydan istihbarat toplama, askeri iletişim sistemlerini yönetme, uzay güvenliği sağlama ve uzayda meydana gelen tehditleri izleme gibi faaliyetler yer alır. İşte, uzay komutanlığı hakkında detaylı bilgiler
#Uzay KomutanlığıAK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP'nin Can Atalay için TBMM'yi yeniden olağanüstü toplantıya çağıracağını açıklamasına ilişkin, "TBMM Genel Kurulu gündemine hakimdir. Bir husus görüşülmüş, müzakere edilmiş, karara bağlandıktan sonra aynı hususta, 'Yeniden görüşelim, tekrar karara bağlayalım' diye bir husus olmaz. TBMM gündemine hakim olduğu için ve daha önce de karar verdiği için ikinci bir olağanüstü toplantı talebini normal görmez, normal karşılamaz" ifadelerini kullandı.
#AK PARTİHatay’ın Arsuz ilçesinde gökyüzünde gördüğünü söylediği cismin ’UFO’ olduğunu düşünen Selim Töremiş’in yaşadığı heyecan kameraya yansıdı. Töremiş, 'Altında da zaten bir şey bağlıydı böyle top gibin ama ne olduğunu çözemedim yani ufo tarzı bir şey olduğunu düşündüm daha doğrusu benzettim çünkü cisim gündüz vakti parlayıp duruyordu.' dedi.
#HatayUçaklardaki GPS sistemleri özellikle İsrail’in yarattığı savaş yüzünden bölgeye yaklaştığında Beyrut Havalimanı’nı gösteriyor. Örneğin Türkiye’nin güneyinde Irak civarına inildiğinde uçağın rotası ne olursa olsun GPS, Beyrut’u işaret ediyor. Tecrübeli pilotlar elbette yanılmıyorlar ama havada ciddi bir GPS sorunu var.
#GPSYıldızlararası (Interstellar) filmi yeniden ekranlarda. 2014 yılında vizyona giren yapım yayınlandığı dönemde oldukça dikkat çekti. Birden fazla ödül alan yapımın yönetmen koltuğunda Christopher Nolan otururken, senaryosu ise Jonathan Nolan ve Christopher Nolan tarafından kaleme alındı. Filmin başrollerinde ise Başrollerinde Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn, Matt Damon ve Michael Caine yer alıyor. Peki Yıldızlararası oyuncuları konusu nedir, oyuncuları kimler? İşte ayrıntılar...
#Yıldızlararası (Interstellar)İstanbul'da gökyüzünden süzülen parlak ışık kümesi görenleri heyecanlandırdı. Dün gece saatlerinde Türkiye'nin Kocaeli, Sakarya, Bartın, Zonguldak, Karabük, İstanbul, Ankara ve birçok ilde görülen ışık süzmesinin göktaşı olduğu iddia edildi. Göktaşı olduğu düşünülen cismin düşme anı kameralara yansırken, Türkiye'ye göktaşı düştü mü, nereye düştü? soruları da sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Öte yandan meteor iddialarına yönelik Türkiye Uzay Ajansı'ndan son dakika açıklama geldi. Peki, Göktaşı nedir, meteorla farkı ne? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#GöktaşıHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#Sponsorlu İçerikHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#1