Michelin Rehberi, İstanbul’u yeni destinasyonu olarak belirlediğinden bu yana gastronomi sektörünü tatlı bir telaş almıştı. Nihayet 11 Ekim’de sonuçlar açıklandığında mutluluk ve gururu bir arada yaşadık. Restoranlarımızdan TURK 2 yıldız, Mikla, Neolokal, Nicole ve Araka 1 yıldızla ödüllendirildi. Neolokal ayrıca yeşil yıldıza da layık görüldü. Ülkemiz gastronomisi adına önemli bir adım olan Michelin Rehberi’ni değerlendirmek ve aldıkları ödüllerin heyecanını paylaşmak için yıldızlı restoranlarımızın şefleriyle bir araya geldik.
#Michelin Yıldızlı RestoranlarDenizlerde, 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonunun sona ermesine sayılı günler kala, Karadeniz’de azalan balık stokları ile avcılık durdu. 15 Nisan’da sona erecek sezon öncesinde ağlarını erken toplayan balıkçılar, teknelerini limanlara demirledi. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birlik Başkanı Ahmet Mutlu, “Karadeniz’deki birçok ülkenin denizinde balığı var. Ancak bizde sezon erken kapandı” dedi.
#KaradenizJapon şef Nobu Matsuhisa’nın Amerika’dan dünyaya yayılan restoran zinciri Nobu, İstanbul’da. ‘Kalp, zihin ve ruh birlikteliği’ni amaç edinen restoranda çiğ balıkların, keskin Japon soslarının basit bir dokunuşla yumuşatılması, şefi efsane haline getiren detaylardan...
#KokoroTürkiye’nin dört bir yanında balık sevenler, yaz ayları boyunca 1 Eylül tarihini ve av yasağının kalkmasını iple çekiyor. Tezgahlar pırıl pırıl balıklarla dolduğu anda da akla “Bu mevsim hangi balıklar lezzetli olur?” sorusu geliyor. Çünkü balığın lezzeti ve besin değeri açısından doğru zamanlamayla tüketilmesi çok önemli. Sizin için av yasağının bittiği eylül ayından başlayarak, ay ay balık takvimi hazırladık. İşte mevsimine göre balık seçiminde çok işinize yarayacak rehberimiz…
#Hangi Ay Hangi Balık YenirÇanakkale Merkez 1 No'lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz "Tüm gırgırlar ve diğer balıkçı arkadaşlarımızın değişik türde yakaladıkları balıklarla tezgahlar şenlenmiş oldu. Bu nedenle ilerleyen günlerde sardalya fiyatının 10 liraya düşmesi bekleniyor" dedi.
#ÇanakkaleSebze-meyvede tartışılan hal ile pazar arasındaki fiyat farkı balıklara sıçradı. Biz de durumu yerinde görmek için önce İstanbul Gürpınar’daki balık halini, sonra Beşiktaş’taki balık çarşısı ve restoranları gezdik. Halde 300 gramı 3.5 lira olan uskumru, çarşıda 10, restoranda 110 liradan satılıyor. Durum diğer deniz ürünlerinde de farklı değil. Balıkçı ve esnaflar ise “Haksız bir fiyat politikası var. Hizmete göre fiyat değişir ama bu kadar uçurum olmamalı” diyor.
#GazetehaberleriSon günlerde balık tezgâhına giden vatandaş, yüksek fiyatlarla karşılaşıyor. Hamsinin kilogram fiyatı tezgâhlarda 20-30 TL arasında değişirken, palamutun tanesi 30 TL’ye kadar çıkıyor. Denizlerde balıkların azaldığını ifade eden uzmanlar, “Küresel ısınmadan dolayı deniz suyu sıcaklıkları yüksek seyrediyor. Ayrıca aşırı avlanma yapılıyor. Bu da sistemin sürdürülebilirliğini mümkün kılmıyor” dedi.
#GazetehaberleriBalık sevenlerin aylardır beklediği gün geldi çattı. 1 Eylül’den itibaren denizlerimizdeki avlanma yasağı sona erdi, pırıl pırıl derya kuzuları tezgahları şenlendirmeye başladı. Peki hangi ay hangi balık yenmeli? İşte eylülden ağustosa çok kapsamlı bir liste…
#Hangi Balık Hangi Ay YenirBalık sezonu başlayalı yaklaşık 4 ay oldu ancak fiyatlar bir türlü düşmüyor. Denizlerde balık olmadığını söyleyen balıkçılar, yasal boy sınırı olan balık bulamadıklarını söylüyor. Karadeniz’deki hamsilerin de daha soğuk sulara sahip Rusya ve Gürcistan’a göç ettiğini belirten balıkçılar, “Hamsinin kilogramı 25 lira, palamutun da 30 lira” dedi.
#Hamsi