ABD söyleyeceğini söyledi. Çin’den karşılık geldi. Şimdi Avrupa başta olmak üzere diğerlerinin vereceği cevap bekleniyor. Trump’ın “Alem benden sorulur” edasıyla uyguladığı politikaların küresel ekonomiye ve piyasalara iyi gelmediği ve gelmeyeceği açık. ABD’ye de iyi gelmeyecek muhtemelen. Tüccar zihniyetiyle hareket eden Trump’ın pazarlık payı olduğu belirtiliyor. Bunu zaman gösterecek. Önümüzdeki hafta küresel piyasalarda ‘enflasyon haftası’ olacak. Veriler yakından takip edilmeli.
#TrumpBelirsizlik henüz aşılmadığı için borsada görülen toparlanma çabaları direnç seviyelerini geçmekte zorlandı ve satışla karşılaştı. Bunun yanı sıra; hisse fiyatlarındaki sert düşüş ile göreceli ucuzlama ve şirketlerin kendi hisselerinde yaptıkları geri alımlar tepki çıkışını destekledi. Çok sayıda şirket ciddi alımlar yaptı. Siyasette yaşanacak bir sakinleşme tekrar 19 Mart öncesi konuma hızla geri dönüşü sağlayabilir.
#TCMBMerkez Bankası’nın faizi düşürmesi ve devamının geleceği beklentisi, Temmuz 2024’ten bu yana baskı altında kalan BIST100 Endeksi’nde yüksek hacimli tepki çıkışına neden oldu. Beklenti anketlerinde yıl sonu için enflasyonda yüzde 25-30, TCMB faizinde yüzde 30 gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Bu durumda ileriye yönelik olarak faizlerin daha da gerilemesi olası. Uzun süredir TL mevduatta bekleyen tasarrufların en azından bir kısmının hisse senetleri gibi bir alternatifi değerlendirmeye alması muhtemel. Bunu piyasa şartları belirleyecek.
#Merkez BankasıÇin ekonomisindeki zayıflamaya ve büyümedeki gerilemeye dikkat çeken Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, “Çin’in daha az enerji tüketmesi, elektrikli araçlar ve üretimdeki artış, petrol fiyatlarını yaz başından bu yana 15 dolar düşürdü. Daha da düşecek. Biten projelerle muazzam bir de LNG dalgası geliyor. Üretimdeki artış doğalgaz fiyatlarını da aşağı çekecek. Bu bizim gibi ülkeler için güzel bir haber” dedi.
#Fatih BirolKüresel ekonominin bu yıl ve 2025'te yüzde 3,2 büyümesi beklenirken, OECD jeopolitik ve ticari gerilimler başta olmak üzere ekonomiye ilişkin önemli risklerin devam ettiği uyarısında bulundu. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2 ve 2025'te yüzde 3,1 büyüyeceği öngörüldü.
#OECDTicaret Bakanı Ömer Bolat, Isparta'da STK temsilcilerine yaptığı konuşmada, "Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği (TESKOMB) üzerinden finansman maliyetini yüzde elli sübvanse ettiğimiz esnaf kredilerimizde, bugünün hatırasına ilave 75 milyon liralık bir finansman paketi müjdesini verdik." dedi.
#Bakan BolatTürkiye'nin enerji alanında yaptığı atılımlar ve keşifler istatistiklere olumlu yansıdı, ham petrol ve doğal gaz çıkarım endeksi haziranda 147,8 ile rekor seviyeye ulaştı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise Türkiye'nin kendi doğalgazını ihraç edebilen bir ülke haline geldiğini açıkladı.
#Petrol2 yıl içinde LNG piyasası aracılığı ile piyasalara sürülecek rekor seviyedeki doğalgaz arzının dengeleri bozacağını söyleyen Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, “Son 30 yılda piyasaya arz edilen doğalgazın yarısı 3 yılda arz edilecek. Fiyatlarda aşağı yönlü baskı olacak. Satıcıların güçlü olduğu bir piyasadan alıcıların güçlü olduğu bir piyasaya geçiyoruz. Türkiye’nin de kartları ona göre oynaması gerek” dedi.
#Uluslararası Enerji AjansıTürkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) aylık sektör raporunun mart ayı sonuçları açıklandı. Rapora göre; inşaat malzemesi sanayisi 2024’e üretim artışı ile başladı. Ocak ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 3.3 yükseldi.
#Türkiye İMSADKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde katıldığı iftar programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC’ye uygulanan ambargolara tepki göstererek “Eninde sonunda bu haksız ambargolar da ortadan kalkacaktır. Kim ne yaparsa yapsın bir kapıyı kaparlar. Biz 10 tane başka kapı açarız. Kapılar bitmez” dedi.
#Cevdet YılmazPiyasalar yılın son haftasına dalgalı bir seyirle girdi. Borsa İstanbul yön arayışını sürdürüyor. Toparlanmaya çabaları güç kazanamadı. İki ana neden öne çıkıyor; yüksek faiz ve yerli yatırımcının piyasaya zayıf katılımı. Öte yandan uygulanan ekonomik program ve parasal sıkılaşma politikası dış finans çevrelerinden sermaye çekmeye başladı. Yabancının ilgisi artmaya devam ederse bu durum Borsa İstanbul’a katkı sağlayabilir.
#Borsa İstanbulTicaret Bakanı Ömer Bolat, “Milletçe depremzede kardeşlerimiz dayanışma içinde olduk ama 11 şehrin ayağa kaldırılması, ekonomisinin, sosyal hayatının üretiminin ayağa kaldırılması büyük bir maddi yük oluşturuyor. 104 milyar dolarlık faturayı birlikte karşılayacağız. Bunlara rağmen ekonomimiz 2021 yılında yüzde 11, 2022 yılında yüzde 5,5 büyüdü. Bu yıl da ilk çeyrekte yüzde 3,9, ikinci çeyrekte ise 3,5 büyüme meydana getirdi. 4 milyon vatandaşımız istihdam imkanı buldu” dedi.
#Ömer BolatTicaret Bakanı Ömer Bolat, “Milletçe depremzede kardeşlerimiz dayanışma içinde olduk ama 11 şehrin ayağa kaldırılması, ekonomisinin, sosyal hayatının üretiminin ayağa kaldırılması büyük bir maddi yük oluşturuyor. 104 milyar dolarlık faturayı birlikte karşılayacağız. Bunlara rağmen ekonomimiz 2021 yılında yüzde 11, 2022 yılında yüzde 5,5 büyüdü. Bu yıl da ilk çeyrekte yüzde 3,9, ikinci çeyrekte ise 3,5 büyüme meydana getirdi. 4 milyon vatandaşımız istihdam imkanı buldu” dedi.
#Ömer BolatTicaret Bakanlığı'nca, "Bolluk döneminde zeytinyağı ihracatımızın katma değerli ve yüksek fiyatlı olmasından memnuniyet duyarız. Ancak iç tüketimde vatandaşımızın yüksek fiyatla mağdur edilmesine de göz yummayız. Nitekim varili ve dökme zeytinyağının ihracatını kısıtlama kararımız, kısa sürede iç piyasadaki yükselmiş fiyatları geriye çekecektir" açıklaması yapıldı.
#Ticaret BakanlığıSeçim sürecinin geride kalması ve yeni kabinenin açıklanmasının ardından gerek otomotiv sektörü gerekse otomobil satın almak isteyen vatandaşlar “Yılın geri kalanında otomotiv piyasasını neler bekliyor?” sorusunu sormaya başladı. Yeni dönemi Hürriyet’e değerlendiren sektör temsilcileri, üretim ve satışların seyrini belirleyecek 3 temel kriteri; araç bulunurluğu, döviz kurları, özellikle de fiyatlara doğrudan yansıyan Euro/TL kurunun seyri ve krediye erişim koşulları olarak sıraladı.
#OtomotivPirinçte son 20 yılda görülen en büyük arz açığının, fiyat artışlarını da beraberinde getirmesi ve ithalatçı ülkelerin bu durumdan olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Türkiye’de tüketilen pirincin büyük bir kısmı yerli üretimle karşılanıyor. Ancak uzmanlar yüksek gıda fiyatları nedeniyle, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Pakistan, Suriye, ve bazı Afrika ülkelerinin mevcut durumdan olumsuz etkilenebileceğini belirtiyor.
#FitchHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye ekonomi modeliyle birlikte yaşanan ekonomik gelişmeleri sıraladı. Bakan Nebati "Türkiye Ekonomi Modeli, küresel ezberlerin bozulduğu bir süreçte, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ülkemizin yine ezberleri bozarak ve miadı dolmuş acı ilaçları bir kenara koyarak, Türkiye Yüzyılı vizyonumuza doğru çizdiği kendi rotasıdır" dedi.
#Nureddin Nebati