Pek çok farklı alanda kullanılan zultanit taşı, aynı zamanda Sultan taşı olarak da bilinmektedir. Oluşumu milyonlarca yılı alan bu değerli taş özellikleri ve faydaları ile yaygın şekilde değerlendiriliyor. Peki, Zultanit (Sultan) taşı nedir, nerelerde ve nasıl bulunur? Zultanit taşı nasıl anlaşılır? Özellikleri ve faydaları hakkında bilinmesi gerekenler.
#Zultanit (Sultan) TaşıÜniversite öğrencilerinden oluşan 9 kişilik öğrenci grubu, Ural Dağları'nda bir maceraya atılırken başlarına geleceklerden habersizdi. Gençlerin hiçbiri bir daha evine dönemezken yaşanan korkunç trajedi 60 yıl boyunca merak uyandırdı ve komplo teorilerine konu oldu. Gerçekler ise bilim insanlarının çabaları sayesinde ortaya çıktı...
#Dyatlov GeçidiMarina Tsvetayeva, 1941’de, 49 yaşında kendini astı. Çok acı çekti, çok sevdi, çok şiir yazdı. Osip Mandelştam ile tanıştı. Osip Mandelştam’ın 1938’de, 47 yaşında, Sibirya’da bir toplama kampında cesedi bulundu. Mandelştam Tsvetayeva’ya âşıktır, Tsvetayeva ise pek çok ilişki yaşamasına karşın ömür boyu Pasternak’a tutkulu bir aşk besleyecektir. Venus Khoury-Ghata, Paris’te yaşayan Lübnanlı şair ve yazar, iki şair üzerine şair romanı olarak da okunabilecek iki roman yazdı. ‘Mandelştam’ın Son Günleri’ (YKY, 2020), ‘Marina Tsvetayeva ya da Alabuga’da Ölmek’ (YKY, 2022).
#Marina TsvetayevaŞangay Beşlisi, Rusya ve Çin'in de içerisinde bulunduğu işbirliği örgütüdür. Şanghay Beşlisi ve Şanghay Paktı, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996 yılında oluşturdukları uluslararası bir örgüttür. 2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkartmıştır. 9 Haziran 2017'de Nur-Sultan'da gerçekleştiren zirvede Hindistan ve Pakistan'ın örgüte katılması ile üye sayısı sekize çıktı. Gözlemci statüsünde olan İran'ın 17 Eylül 2021'de Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye olarak kabul edilmesi ile üye sayısı dokuza çıkmıştır.
#Şangay BeşlisiUkrayna savaşı sonrası sonrası Rusya'nın birçok bölgesinde gizemli bir şekilde peş peşe meydana gelen yangınlar ve askeri üslere saldırılar sonrası sabotaj iddiaları yeniden gündeme geldi. İnsan hakları grupları olayları 'savaş karşıtı protesto' olarak değerlendirirken Rusya Putin muhalifleri ve savaş karşıtlarını hedefe koydu.
#RusyaRusya ve Ukrayna arasındaki savaşın en önemli aktörlerinden olan ve Putin’e en yakın isimlerden biri olarak bilinen Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu etrafındaki gizem bir türlü aydınlanmıyor. Kalp krizi geçirdiği iddia edilen bakanın kızının yaptığı paylaşım bir anda gündeme bomba gibi düştü.
#RUSYARusya'dan üst düzey isimlerin uçak hareketlerini takip eden araştırmacı gazeteci Christo Grozev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Savunma Bakanı Sergei Şoygu için çarpıcı bir iddia ortaya attı. Gazetecinin iddiası Rusya'nın yeni hamlesi ile ilgili endişelere yol açtı...
#Ukrayna SavaşıRusya nüfusu ile merak ediliyor. Rusya yüzölçümü ile Dünya'nın en geniş ülkesidir ve Dünya yaşam alanının sekizde birini kapsar. Rusya aynı zamanda 2021 yılı itibarıyla 145,9 milyon nüfusu ile dünyanın en kalabalık dokuzuncu ülkesidir. Kuzey Asya'nın tamamına ve Doğu Avrupa'nın büyük bir kısmına uzanan Rusya, dokuz saat dilimine yayılır ve üzerinde çok çeşitli çevre ve yer şekilleri bulunur. İşte, Rusya'nın nüfusu hakkında detaylı bilgiler
#Rusya NüfusuRusya’nın çeşitli bölgeleri ile Türkiye'nın bazı illerinde vatandaşlar tarafından görülen ve birçok kişinin UFO (tanımlanamayan uçan nesne) sandığı ışık huzmesinin, Astrahan kentindeki Kapustin Yar uzay üssünden fırlatılan bir Rus balistik füzesi olduğu anlaşıldı.
#Rusya“Ölmeden önce mutlaka yapmam gereken şeyler” listemde bir Latin Amerika ülkesinde Dünya Kupası izlemek de var. Daha önce Fransa’da, Almanya’da, İtalya’da Dünya Kupası izledim. ‘Bir daha her hangi bir Latin Amerika ülkesinde ne zaman Dünya Kupası düzenlenir, o tarihte rahatça seyahat edebilir durumda olabilir miyim?’, bilmiyorum ama böyle bir hayalim var. Arife günü yani 14 Haziran’da futbolseverler için yeni bir heyecan başlıyor. Ama bu sadece futbolseverlerin değil, seyahat severlerin de heyecanlanacağı bir olay olmalı. Çünkü Dünya Kupası maçının oynandığı bir kente yolculuk etmek demek, futbol sevmeseniz de, stadyuma girip maç izlemeseniz de yaşamanız gereken bir deneyim. Değişik ülkelerin renklerinin süslediği cıvıl cıvıl sokaklarda dans eden, tezahürat yapan, içki içen insanların arasına karışıp, o hengameyi yaşamak gerçekten unutamayacağınız bir deneyim. Bu yıl Kupa heyecanı Rusya Federasyonu’nun, Moskova, Kazan, Nijniy Novgorod, Rostov-na-Donu, Sankt Peterburg, Samara, Saransk, Soçi, Volgograd, Kaliningrad ve Yekaterinburg kentlerinde yaşanacak. Bu kentler aynı zamanda ilginç gezi destinasyonlarıdır, onu da hatırlatmış olayım...
#Dünya Kupası RusyaRusya Devlet Başkanı Putin, parlamentoda yaptığı konuşmada ülkesinin askeri gelişimiyle gövde gösterisi yaptı. Putin, nükleer başlık taşıma kapasitesi olan yeni Rus füzesi Sarmat’ı tanıtırken, “Yeni füzemizi ne şimdiki ne de gelecekteki bir füze kalkanı durdurabilecek” diye konuştu.
#Rusya‘Hayır’ kelimesi her zaman için güçlü bir motivasyon kaynağıdır. Yasak konulan gizemli şeyler, yapmamamız ya da giremeyeceğimizin söylenmesi her zaman daha ilgi çekici hâle getirir. Ve dünyada da, halkın içine girmesinin çeşitli sebeplerden yasak olduğu birçok yer bulunuyor. İşte size insanların giremediği çok ilginç ve gizemli yerler…
#İlginçİnsan sağlığı açısından tehlikeli (Rutenyum-106) radyoaktif izotop maddesini içeren bulutların, kimsenin ruhu bile duymadan İstanbul ve Trakya bölgesinin üzerinden geçerek Avrupa’ya ulaştıkları ortaya çıktı. Bulutların izlediği güzergahın haritası yayınlandı.
#RUSYATarih 10 Ocak 2016... Rusya’da bulunan Ural Dağları’ndaki Dyatlov Geçidi’nde turistler tarafından kimliği belirlenemeyen bir ceset bulundu. Cesetin bulunduğu nokta ise duyanların tüylerini ürpertmeye yetti. Zira bunun sebebi cesedin, 56 yıl önce gizemli bir şekilde cesetleri bulunan 9 dağcıyla aynı yerde olmasıydı. Bu tesadüf akıllara, filmlere konu olan Dyatlov Geçidi vakasını getirdi. Peki ne olmuştu? Bu vakanın gizemi yıllardır neden çözülemiyordu? Garip Öyküler bu hafta dehşetengiz Dyatlov Vakası’nın izini sürmek için rotasını Rusya’ya çeviriyor.
#Mert Şuşutİstanbul’da babasının ruhsatlı silahı ile selfie yaparken tetiğe dokunmasıyla hayatını kaybettiği iddia edilen 15 yaşındaki Atahan Çalışal memleketi Sakarya’nın Akyazı İlçesi’nde toprağa verildi. Akıllara durgunluk veren olay riskli selfie çekimlerini yeniden gündeme getirdi. Dünyada kötü örnekleri yaşanan riskli selfie çekimlerinde ABD'de bir kişi kendini ensesinden vurarak yaşamını yitirmişti.
#Selfie