ABD'de 40 yıldır seçim sonuçlarını bilen tarih profesörü Allan Lichtman, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri ile ilgili ön tahminlerini de açıkladı. Seçimlere ilişkin resmi tahminini gelecek ay yapacağını söyleyen Lichtman, oyların çoğunluğunun Kamala Harris'in lehine çıkmasını beklediğini belirtti.
#Allan LichtmanAlmanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti. Steinmaier ile İmamoğlu, 63 yıl önce Almanya'ya göçün başladığı Sirkeci Garı'nda bir araya geldi. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Sirkeci Gar'ında fotoğraf sergisi ziyareti sırasında bir grup tarafından protesto edildi. Bazı protestocular gözaltına alındı.
#İstanbulÜnlü tarihçi İlber Ortaylı Ankara’daki bir konferansında, “Aklı olan Ankara üniversitelerinde okur” demişti. Ankara’daki üniversitelerde okumak gerçekten bir prestij olabilir peki ya üniversite öğrencisi olup da kentte bir yerden bir yere ulaşmak? Üniversiteler, yurtlar, toplu taşıma araçları...
#Sosyal Medyada KalmasınHürriyet Ankara’nın da defalarca gündeme getirdiği ‘Namazgâh Tepesi’ne anıt’ konusuna ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da son kitabı ‘Cumhuriyet’in Doğuşu’nda yer verdi. Ortaylı, “Tarihî topografyanın tespit edilip yerine anıt dikilmesi, lüzumsuz yapılaşmanın önlenmesi icap ederdi” ifadesini kullandı.
#‘Namazgâh Tepesi’Keçiören Belediyesi’nin düzenlediği söyleşiye katılan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, kendisinin de bir zamanlar Keçiören’de oturduğunu belirterek, “Benim oturduğum zamanda burası boş mıntıkaydı. Yukarılarda oturuyordu herkes. Konaklar, eski evler, bağlar vardı. Etlik’ten buraya gelmiştik sonra yine oraya gittik. Burada da iki yılım geçti, ilkokul son sınıfı okudum. Kız kardeşim de burada dünyaya geldi. Tekrar gelmekten memnunum” dedi.
#Keçiören Belediyesi7.7 ve 7.6’lık depremlerle yıkımın merkezi olan Kahramanmaraş, bundan tam 909 yıl önce 1114’te yine korkunç bir deprem geçirmiş ve yerle bir olmuştu. Tarihçi “Urfalı Mateos” o gece yaşananları günlüğünde şöyle anlatıyor: “Derin bir uykuya dalmışken aniden müthiş bir gürültü koptu. Yeryüzü şiddetle titredi, kayalar yarıldı ve tepeler çatladı. Maraş’ın akıbeti o kadar feci olmuştur ki takriben 40 bin kişi telef oldu.”
#Urfalı MateosMalzemeden çalan, kalitesiz malzeme ya da deniz kumu kullanmaktan çekinmeyerek on binlerce insanın ‘katil’i olan müteahhitleri şüphesiz her büyük depremin ardından konuşuyoruz. O müteahhitlerin en bilineni, 1999 Gölcük Depremi’nde yaptığı evler 200 kişiye mezar olan Veli Göçer’di. 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına rağmen sadece 7.5 yıl hapiste kaldı. Bunları araştırırken tarihçi Murat Bardakçı’nın 1999’da kaleme aldığı bir yazıya denk geldim. Diyor ki: “Hırsızlığın bu çeşidi asırlardır hep var. Öyle ki padişahlar malzemeden çalınmaması için ferman üzerine ferman vermiş.” Anlayacağınız Osmanlı’dan bugüne Göçerler ile iç içeyiz ama onları denetliyor ya da yeteri kadar ceza veriyor muyuz? Var mı şöyle ‘okkalı’ bir ceza alan?
#1999 Gölcük DepremiAtasözlerimiz arasında en sevdiğimdir: “Bir deli kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış.” Eğer gazeteci iseniz biraz da işiniz budur, ‘o’ taşı çıkarmak! Son 10 yıldır tarihçilerin dilinde tüy bitti ancak bir araştırmaya göre neredeyse her iki kişiden biri Türkiye’nin değerli yeraltı kaynaklarına ulaşmasının Lozan Antlaşması’ndaki ‘gizli’ maddelerle yasaklandığı ve anlaşmanın da 100 yıl yani 2023’te geçerliliğini yitireceği efsanesine inanıyor. Haliyle 2023’ün ilk saatlerinde sosyal medyanın da gündeminde idi bu konu. ‘Sonunda bitti!’ diyenler, onları ti’ye alanlar... Peki, Lozan’ın 143 maddelik metni, ek protokol ve resmi zabıtnamesinde süreye dair hiçbir ifade yokken nereden çıktı bu 100 yıl efsanesi? Bir kez daha Türkiye’nin en ünlü tarihçilerine sordum.
#Lozan AnlaşmasıEtimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda, ‘Atatürk, Ankara ve Etimesgut’ konulu söyleşiye katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı müze için, “Bu müze, belediye ötesinde bir çalışma olmuş. Türk Tarih Müzesi Ankara’ya layık bir müzedir. Herkes mutlaka bu müzeyi görmeli” dedi.
#Enver DemirelNEF Vakfı tarafından bu yıl ilki düzenlenen Zafer Ultra Maratonu'nun ilk etabı Büyük Taarruz'un 100’üncü yılında Afyonkarahisar'da koşuldu. 6 gün sürecek toplam 295 kilometrelik Zafer Ultra Maratonu 4 Eylül'de İzmir'de tamamlanacak.
#NEF Vakfı30 Ağustos Zaferi’nin 100’üncü yılında ünlü tarihçi İlber Ortaylı ile Afyon Kocatepe’de buluştuk. Büyük Taarruz’un ilk emrinin verildiği tepede Ortaylı o günleri anlattı: “14 Ağustos gecesi ilk yürüyüş başladı. İlk emir de burada verildi. Orduların süratle harekete geçirilişi ile 12 gün içinde evvela İzmir sonra Bursa işgalden kurtuldu. Kuzeybatı Ege’deki merkezler için mücadele iki gün daha devam etti.”
#Mustafa Kemal AtatürkKıbrıs Barış Harekâtı’nı TRT ekranlarından duyuran Türkiye’nin ilk haber spikerlerinden Aytaç Kardüz, bayram ziyareti için gittiği Bodrum’da hayatını kaybetti. Hürriyet yazarı ve tarihçi İlber Ortaylı, yakından tanıdığı Aytaç Kardüz için, “Türkçeye çok dikkat ederdi” dedi.
#Aytaç KardüzÜnlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, CerModern’de gençlerle buluştu. Ortaylı, Ankaralı gençlere, “Buranın kurumları kütüphaneleri her zaman daha mükemmeldi. Sosyal hayatınızı hiç de çok çekiciliği olmayan Ankara kafelerinde harcamayı düşünmeyin” tavsiyesinde bulundu.
#Murat YILMAZLondra Yunus Emre Enstitüsü, Genç Akademisyenler Seminer Serisi’nin 19. bölümünde ‘Bir Sürgünün Anıları; Endülüslü bir tarihçinin Malaga ve Salé Seyahatnamesi’ konu başlığını ele alan SOAS doktora öğrencisi Ümmügülsüm Kurukol’u ağırladı.
#LONDRA