Güncelleme Tarihi:
Ünlü tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, önceki gün Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) CerModern’de düzenlediği ‘Gençlerle Baş Başa’ isimli söyleşide gençlerle buluştu. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği programa ABB Başkanı Mansur Yavaş da katıldı. Ankara’nın kültür sanat anlamında zengin bir kent olduğuna vurgu yapan Ortaylı, katılımcılara Ankara’nın tarihi ile ilgili bilgiler verdi. Ortaylı, Ankara için, “Türkiye’nin endüstri şehri değildir fakat akademik şehridir fakat sanat şehridir. Bundan istifade edeceğinizi umarım. Bizim nesil için bu bir imtiyazdı. İstanbul’da yoktu bu. Devlet Tiyatroları bir nimettir. Onun yarattığı ortamdan özel tiyatrolar da en iyi şekilde istifade etmişti. 1960’ların Ankaralıları sahneden ve orkestradan anlarlar” tanımlaması yaptı. Ankara’da üniversite eğitimi görmenin imtiyazlı bir durum olduğunu ifade eden Ortaylı, gençlere özetle şu tavsiyelerde bulundu:
BURADA YÜKSEK TAHSİL İMTİYAZDIR
“Buranın kurumları kütüphaneleri her zaman daha mükemmeldi. Bugün de böyledir bunu bilin. Seçtiğiniz şehir sizin açınızdan sevseniz de sevmeseniz de bir şanstır. Yani imtiyazlısınız. Burada yüksek tahsil yapmak bir imtiyazdır sizin için. İleride bunu hissedeceksiniz. Mesela Ortadoğu, Bilkent gibi, Ankara Üniversitesi’nin, Hacettepe’nin belirli dallarında okumak bazı Avrupa üniversitelerinde bulunmaktan daha çok kazanç getirir size. Bunun kıymetini bilin.
KALENİN CİVARINDAN AYRILMAYIN
Sosyal hayatınızı hiç de çok çekiciliği olmayan Ankara kafelerinde harcamayı düşünmeyin. Çünkü bu dediğim kurumlar, hem sizin kesenize çok zarar getirmeyecektir hem de vaktinizi iyi değerlendireceksiniz. Buradaki müze (Anadolu Medeniyetleri Müzesi) dünyaca meşhurdur onu size söyleyeyim. Biraz akıllı entelektüellerseniz Ankara Kalesi’nin civarından ayrılmamanız gerekir. Bir Türk, Anadolu şehrini hatta bir Ortadoğu şehrini, kültürünü anlamak için bu çok önemlidir. Aksine böyle bu taraflara (kent merkezi) kapanır kalırsanız iş yok.”
ABB Başkanı Mansur Yavaş’a da etkinliğe katılmasından dolayı teşekkür eden Ortaylı, “Mazide 50’li, 60’lı yıllarda çok feci şeyler oluyordu. Şehrin düzeni yavaş yavaş kalabalığa rağmen yerine gelmeye başlamış. Bizim aramıza katıldı. Şeref duyduk çok sağ olunuz. Emirlerinizi her zaman yerine getiririz. Bu şehrin yöneticisi bizim de efendimiz, hepimiz vatandaşız” dedi. Yavaş ise “Biz sizlerin elinize su dökemeyiz. Sizler yol göstereceksiniz. Tecrübelerinizden biz de ders alacağız. İnşallah şehrin artık kötü yönetimine son vereceğiz” diye konuştu.
ATATÜRK LİSESİ’NİN ÖNÜNDEKİ BİNAYI YIKMALARI LAZIM
İlber Ortaylı, programda öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Bir öğrenci, Ortaylı’nın da mezunu olduğu Taş Mektep olarak bilinen tarihi Ankara Atatürk Lisesi mezunu olduğunu ve bundan gurur duyduğunu belirtti. Ortaylı öğrenciye, “Anadolu lisesi yapıldı, bizimkinden daha iyi oldu. Bu da mezunların başarısı, mezunlarımız yaptı. Orası büyük mimar Bruno Taut’un eseridir. Önündeki binayı inşallah yıkmaları lazım. Çünkü öyle orijinal esere ilave olmaz. İftihar ettiğimiz bir okul. Ben o mektepte öğretmen gördüm. En iyileri de eğitim enstitülülerdi. Siz de bunu bilin, okulunuza sahip çıkın. Avrupa’da okuluna sahip çıkmayanlara biraz acayip bakarlar. Lord da olsan başbakan da olsan okuluna sahip çıkarsın, bu çok açık bir şeydir” ifadelerini kullandı.