Emniyetli iş anlayışını tüm iş süreçlerinin odağına yerleştiren Tüpraş, rafineri sahalarındaki riskli çalışma ortamlarında yapay zekâ destekli otonom robot uygulamalarını devreye almak üzere test çalışmalarına başladı. Enerji sektörünün dijitalleşmesinde öncü ve yenilikçi uygulamalara imza atan Tüpraş’ın son adımı Boston Dynamics’in robotu Spot’un sahada denenmesi oldu.
#TüpraşİTO Başkanı Şekib Avdagiç: "Ocak 2019 itibarıyla dünyada 311 adet unicorn startup (yeni girişim şirketi) var. BTM ile ilk Türk 'unicorn'unu arıyoruz. İlk hedefimiz dünyanın en inovatif 50 şirketi ve en değerli 500 markası arasına en az bir Türk girişimini koymak" açıklamasında bulundu.
#UnicornTürkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar (UDY) sadece cari açığın finansmanına destek olmakla kalmadı, aynı zamanda, uluslararası sermaye ile kurulan şirketlerin Türkiye'de yürüttüğü faaliyetler sayesinde reel ekonominin gelişimine de önemli katkılar sunuyor.
#Türkiyeİngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Tech.EU Zirvesi’ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk girişim ekosisteminin ‘Avrupa teknolojisinin yıldızı’ olarak tanımlandığına dikkat çekerek, “Türkiye’de 2019 yılında unicorn bulunmuyordu. Şu an 7 Turcorn bulunuyor. Türkiye sadece ‘start-up’ şirketleri için değil, aynı zamanda ‘scale up’ şirketler için de önemli bir merkez haline geldi” dedi.
#LondraSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Togg'un Türkiye'nin en büyük ihracat sektörü olan otomotiv endüstrisinin dönüşümüne öncülük ettiğini belirterek, "Togg, halihazırda 30'dan fazla farklı startup ile çalışarak inovasyonu teşvik etme konusunda kararlılığını ortaya koyuyor. Teknolojideki değişikliklerin yenilik yapmamız ve başarılı olmamız için benzersiz fırsatlar yarattığının farkındayız. Bu nedenle güçlü bir startup ekosistemine sahip olmak Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemli bir parçası" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı2023’ün teknoloji alanında hızla büyüyen girişimcilik ekosistemi için zorlayıcı ama fırsatları da beraberinde getiren bir yıl olduğunu belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Teknolojide Girişimcilik ve İnovasyon Yüksek Lisans Programı Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Çağla Gül Şenkardeş, aynı yılda yeni kurulan işletmelerin aldığı yatırımların son 5 yılın en düşük seviyesine düştüğünü, bu düşüşe rağmen 100 yeni girişim Unicorn, yani 1 milyar Doların üzerinde yatırım aldığını söyledi.
#1Teknoparklarda birbiriyle kıyasıya mücadele eden ve yeniliklerle dolu bir atmosfer var. Bu atmosferin merkezi, Teknoparklar desem ne derdiniz? Evet sıkıcı iş merkezleri canlandı kafanızda biliyorum. Ancak Teknoparklar iş merkezi algısını yıkalı çok oldu ve üretken genç girişimcilerin, öğrencilerin yani inovasyona yön verenlerin öncüsü olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarTeknolojik ürün ve hizmetlerini ticarileştirmeyi hedefleyen girişimcilere büyüme yolculuklarında 360 derece destek sunan kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in, girişimleri yerel ve global girişimcilik ekositemiyle buluşturduğu Big Bang Startup Challenge’ta TOP 50 girişim belirlendi.
#İTÜ ÇekirdekGirişim yatırımları son yıllarda tasarruf sahipleri için önemli bir alternatif oldu. Bu şirketler altın, döviz, hisse senedi, vadeli mevduat gibi klasik yatırım araçlarının yanında yatırım çekmede de getirilerde de göz doldurdu. Şüphesiz her yatırım aynı performansı göstermiyor ama özellikle 1 milyar dolarlık değerin üzerine çıkıp ‘unicorn’ unvanı alan şirketler, getirileriyle yatırımcılarını servet sahibi yaptı.
#UnicornKOSGEB, dijitalleşen KOBİ’lere destek miktarını arttırdı, programın kapsamını genişletti. Daha önce işletme başına 1 milyon lira olan üst limit, dijitalleşme için 2 milyona çıkarıldı. Yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik başlığı için de üst limiti 1 buçuk milyon lira olarak belirlendi.
#KOSGEBSon dönemlerde sürdürülebilirlik oldukça gündemde. Konu çok popüler... İş dünyasında, basında, iklim krizine duyarlılığı gösteren, sürdürülebilirlik odaklı paylaşımlar büyük yer tutuyor. Büyük firmalar, bu alandaki çalışmalarını duyurma yarışına girmeye başladı; sürekli kon-feranslar düzenleniyor, firmalarımız ve sektör öncüleri o kadar başarılı ki pek çok ödül dağıtılıyor!.. Ancak, sürdürülebilirlik, daha önce inovasyonda ya da dijital dönüşümde gözlemlediğimiz popülist yakla-şımın aksine, gerçek anlamda özümsenmesi gereken, samimiyet gerektiren ve iş birliği ihtiyacı olan oldukça hayati bir konu; sadece “bir trend değil”… Sürdürülebilirliğe öncelik vermezsek ve bu doğrultuda samimi stratejiler ortaya koymazsak, yakında alışkın olduğumuz şe-kilde hayatımızı devam ettirecek bir dünyamız, dolayısı ile “show yapacak” bir iş alanımız olmayacak. Öte yandan, sürdürülebilirliği işlerinin temeli olarak benimseyen şirketler ve kurumla gerçekten fark yaratanlar olacak…
#Hürriyet22 Ekim 2020’de, Hürriyet için “Türkiye’deki Girişimcilik Ekosisteminin Durumu” başlıklı bir yazı ile ekosistemi analiz etmiştim. Yazıma “Ülkemizdeki girişimciler, global bir kriz olan Kovid-19 salgınını fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Start-up’lara yatırımlarda son dönemlerde önemli oranda artış görülmesi, yatırımcıların da pandemi sürecinde temkinli davranmak yerine yeni iş alanlarına odaklandıklarının bir göstergesi. Ekosistemin hızla büyümesi ve bu alana ilginin artması oldukça umut verici…” diyerek başlamış ve “…şu anda, Türk girişimcilik ekosistemi ne yazık ki “hiyerarşik, artistik ve kurumsal bir yapıda” … Böyle olunca, fikre değer vermekten, kurucu takıma odaklanıp, bu cevherleri geliştirmeye çalışmaktan ziyade, tüm odak genellikle yatırımcıda oluyor. Girişimcilikte önemli nokta, bir şeyler üretenleri, toplum için fayda sağlamaya çalışanları, problem çözmeye odaklananları bulup, onları desteklemek olmalı. Ben de hayallerinin peşinden koşan, uygulamalarını daha iyi hale getirmek için uykusuz geceler boyunca takım olarak çalışan gençlere, küçük tavsiyeler vermekten; bir kahve ikram edip, ofisimi açarak bile destek olmaktan yanayım…” şeklinde bitirmiştim.
#Ergi Şener2021 yılı Türkiye’deki startup’ların rekorlar yılı oldu. Yıl boyunca yapılan 345 yatırım turunda 323 startup yatırım almayı başardı. Toplam yatırım miktarı 1.5 milyar doları bulurken, girişim başına yatırım tutarı 4.8 milyon dolar oldu. Bu dönemde yabancı yatırımcının ilgisi de büyüdü. 45 yabancı yatırımcı ilk kez Türk girişimlere yatırım yaptı.
#TürkiyeLogitech, Google, PayPal gibi dünya devlerine kuruluş aşamasında ev sahipliği yapan Plug and Play, Türk Telekom ile iş birliğine imza attı. İran Devrimi sırasında San Francisco’ya kaçan Plug and Play CEO’su Saeed Amidi halı işi ile adım attığı Silikon Vadisi’nde bugün, yarattığı binlerce şirketlik ağ ile adeta bir girişim sihirbazına dönüşmüş durumda.
#Plug And PlayMEF Üniversitesi, bugünün ve geleceğin en önemli iki konusu olan yapay zeka ve girişimcilik alanlarında her bölümün öğrencisi tarafından alınabilecek iki ayrı yandal açtı. “Veri Bilimi&Yapay Zeka” ve “Girişimcilik” yandallarının müfredatı yurt içinde ve yurt dışında disiplinlerarası çalışan 15 akademisyen ve uzmandan oluşan bir kurul ile belirlendi. 2021-2022 akademik yılı içinde başlayacak yandallar, online olarak alınabilme imkanı da mevcut.
#MEF Üniversitesiİstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç "Ticari kredi faizleri 19 ayın ardından yeniden yüzde 21-23 bandına çıktı. Türkiye ekonomisinin potansiyeli, yüksek kur ya da yüksek faizden birini seçmeyi hak etmiyor. Hem yüksek kur hem de yüksek faizi birlikte yaşamayı ise hiç mi hiç hak etmiyor" dedi.
#İTOKPMG’nin hazırladığı Venture Pulse raporu, 2019’un üçüncü çeyreğindeki girişim yatırımlarını inceledi. Rapora göre, 55,7 milyar dolarlık yatırımların aslan payını alan ABD işlem sayısı ve hacimle liderliği kimseye kaptırmıyor, Avrupa rekor yatırımla yola devam ediyor, Asya’da ise kırılganlık sürüyor. Tüm dünyadaki siber güvenlik girişimlerinde rekor büyüme bekleniyor.
#Teknoloji‘Milli Teknoloji Hamlesi’ sloganıyla düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, tüm hızıyla üçüncü gününde devam etti. Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen festival 7’den 77’ye ziyaretçilerin yoğun ilgisi var. İlk 2 günde 250 binden fazla ziyaretçinin katıldığı TEKNOFEST’in üçüncü gününe damga vuran konu ise girişimcilik zirvesi ‘Take Off’ oldu.
#Gazetehaberleri