Mersin’in Silifke ilçesinde Göksu Nehri'nin denize dökülen kısmında, su siyah renge döndü. Göksu Deltası Kuş Cenneti'nden geçen ve kötü kokunun etkisini gösterdiği nehrin, canlılara zarar vermesinden endişe ediliyor.
#MersinMersin’in Silifke ilçesinde Göksu Nehri'nin denize dökülen kısmında, su siyah renge döndü. Göksu Deltası Kuş Cenneti'nden geçen ve kötü kokunun etkisini gösterdiği nehrin, canlılara zarar vermesinden endişe ediliyor.
#MersinSamsun'da Kızılırmak Deltası'nın, kıyıları besleyen akarsuyun getirdiği sedimentlerin (katı madde) deltaya ulaşamaması nedeniyle küçüldüğü tespit edildi. Uzmanlar, delta için acil önlem alınması çağrısında bulunuyor.
#KızılırmakTürkiye'nin en önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin, yer altı sularına karışan Karadeniz'in tuzlu suyu nedeniyle tehdit altında olduğu ortaya çıktı. Prof.Dr. Yusuf Demir, bugün alınacak tedbirlerle bundan 10 sene sonra alınacak tedbirlerin çok farklı olacağını dile getirerek, "Hem maliyeti çok yüksek olur hem de bedeli ağır olur hepimiz için ülke, dünya, insanlık için. Onun için bugünden alınması gereken tedbirler var. Bu günden tuzlu suyun girişini engelleyecek çalışmaları özellikle DSİ'nin yaptığı çalışmaların biraz daha artırılması gerekiyor. Bölgedeki araştırmaların desteklenip ortaya konduktan sonra deltamızı kurtaracak çalışmaların ulusal bazda büyük projelerle desteklenmesi olabilir. 3- 5 yıl sonra 10 yıl sonra geri dönüşsüz bir noktaya gidebiliriz böyle bir riskle de karşı karşıya kalabiliriz.'' dedi.
#SamsunSAMSUN'da Kızılırmak Deltası'ndaki sazlık yangınında zarar gören 2000 dönümlük alanın Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamındaki koruma altında bulunan 5 bin 174 hektarlık bölgenin dışında kaldığı belirlendi. Yangının, deltanın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Daimi Listesi'ne alınma sürecini etkilemeyeceği belirtildi.
#SamsunSamsun'da Kızılırmak Deltası'ndaki sazlık yangınında zarar gören 2000 dönümlük alanın Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamındaki koruma altında bulunan 5 bin 174 hektarlık bölgenin dışında kaldığı belirlendi. Yangının, deltanın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Daimi Listesi'ne alınma sürecini etkilemeyeceği belirtildi.
#Kızılırmak DeltasıSAMSUN'da Kızılırmak Deltası'ndaki sazlık alanda dün çıkan yangında yaklaşık 2 bin dönümlük alan zarar gördü. Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi’nde görevli öğretim görevlisi Dr. Cemal Özsemir, yanan bölgedeki bitki örtüsünün ve sürüngen hayvanların zarar gördüğünü, göç döneminde olan kuşların ise büyük oranda uçarak kurtulmuş olabileceğini söyledi.
#SamsunSamsun'da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde, Türkiye'de var olan 486 kuş türünün 359'u yaşıyor. Daimi listeye aday, 56 bin hektarlık deltanın korunması için bölgede özel çaba harcanırken, denetimler de üst seviyede tutuluyor.
#UNESCO Dünya Mirası Daimi ListesiSamsun’da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan 20 dönümlük ormanlık bölge, 900 leylek yuvasına ev sahipliği yapıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte bölgeye göç eden leylekler, eş tutup, yuvalarını hazırlamaya başladı.
#SamsunSamsun'da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne, bu yıl da baharla birlikte leylekler gelmeye başladı. 'Leylek Köyü' olarak da adlandırılan Bafra ilçesi Doğanca Mahallesi'nde yer alan 50 yuvaya yerleşen leylekler yazı burada geçirecek.
#Kızılırmak Deltası Kuş CennetiSamsung Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle iklim koşullarının değişimi nedeniyle kuşların göç takvimlerinde değişiklikler gözlemlediklerini belirterek, "Küresel iklim değişikliği nedeniyle değişen hava şartları kuşların göç stratejilerini de etkiliyor. Son 7- 8 yıldır daha net göze çarpan değişimler var" dedi.
#SamsunSamsun'daki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, nesli tükenme tehlikesi altındaki türleri barındırıyor. UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi'ne alınması için çalışmaların sürdüğü 56 bin hektar alanda şu ana kadar tespit edilen kuş türlerinden 18'inin nesli tükenme tehdidi altında olduğu, 21'inin ise nesli tehlike altına girmeye yakın türler arasında yer aldığı bildirildi. Başvurunun kabul edilmesiyle Türkiye'den bu listeye giren ilk doğal miras olacak Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, sadece ülke çapında değil tüm dünyanın tanıdığı bir alan haline gelecek.
#SamsunSamsun'da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan 20 dönümlük ormanlık bölge, 50 leylek yuvasına ev sahipliği yapıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte leyleklerin yuvalara göçü başladı. 'Leylek Köyü' olarak adlandırılan bölgenin turistlerin ve kuş gözlemcilerinin ilgi odağı oldu.
#SamsunTÜRKİYE'nin en önemli sulak alanlarının başında gelen ve 356 kuş türünün yaşadığı 56 bin hektarlık Samsun'daki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin araç girişine kapatılmasının ardından yaya girişlerine de sınırlama getiriliyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan delta alanına yaya girişler yeni yıldan itibaren ücretli hale getirilecek. Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, deltada yaşayan özellikle kuş türlerinin doğal ortama uyabilmeleri için sessizliğe ihtiyaçları olduğunu belirterek "Deltanın kontrol altına alınması açısından ücretlendirmede başlayacak" dedi.
#Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti