4 yılda bir hazırlanan ‘Uluslararası Matematik ve Fen Bilimleri Araştırması (TIMSS) 2011’ raporuna göre, 8’inci sınıf öğrencileri açık uçlu ve birkaç cümle ile açıklama yazılması gereken soruları yanıtlamakta güçlük çekiyor. Üst düzey okullarda 4’üncü sınıf öğrencileri matematik öğrenmeyi severken, alt düzey okullardaki öğrenciler sevmiyor.
Uluslararası kuruluşların, eğitim stratejilerine yön vermek üzere dünya çapında karşılaştırmalar yaparak eğitim politikalarını belirleme çabaları, eğitimin evrensel bir yönünü ifade ediyor. Son 20 yıl içinde dünya genelinde yapılan çeşitli eğitim araştırmaları, ülkelerin eğitim programlarını revize etmelerine, eksiklikleri gidermelerine ve uluslararası eğitim sahnesinde kendi pozisyonlarını belirlemelerine yardımcı oluyor.
#Konuk YazarUNESCO Eğitim İhtisas Komitesi Üyesi Prof. Dr. Eren Ceylan; yaptığı çalışmalarda PISA, TIMSS ve TALIS gibi uluslararası kriterlere göre Türkiye’de 15 yaş grubunda 30 bine yakın üst düzey (başarılı) öğrenci olduğunu saptadığını, bu çocuklara sahip çıkılıp iyi bir eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.
#Prof. Dr. Eren CeylanMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından eğitimde süreç odaklı değerlendirme yaklaşımıyla ‘Öğrenci Başarı İzleme Araştırması’ yapılacak. Öğrencilerin, öğretim programlarında yer alan kazanımları edinme düzeylerini belirlemek amacıyla 17 Mayıs’ta 81 ilde yapılacak olan araştırma, salgın döneminde öğrencilerin olası öğrenme kayıplarının tespit edilerek gerekli desteklerin sağlanması açısından önem taşıyor.
#MEBMEB Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, "EBA platformunun destekleri, ölçme değerlendirme merkezlerinde bu tür sorulara yönelik bir öğrenme kültürünün ön plana çıkarılmış olması ve özellikle son yılların eğitim trendlerinde vazgeçilmez unsurlardan biri olan, öğrencilerimizin eleştirel düşünce, girişimcilik, matematiksel ve dijital yetkinlikleri merkeze alan yaklaşımların bu sonucu getirdiğini düşünüyoruz" dedi.
#Cem GençoğluTürkiye’nin matematik ve fen alanında ilk kez 500 puanın üzerine çıktığı Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması’nın (TIMSS) sonuçları eğitim uzmanlarını şaşırtmadı. TIMSS raporunu değerlendiren uzmanlar başarının tesadüfi olmadığı görüşünde. Uzmanlar raporu ve Türkiye’nin başarısını şöyle değerlendirdi:
#GazetehaberleriDört yılda bir açıklanan Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması’nın (TIMSS) 2019 yılı sonuçları yüzümüzü güldürdü.Araştırmanın sonuçlarına göre, hem matematik hem fen alanında başarı ölçüsü olarak kabul edilen 500 puanın üstünde yer alan Türkiye performansını yükseltti. Türkiye’nin sıralamadaki yükselişinin ülke genelinde tüm bölgelere yayıldığı belirtildi.
#Gazetehaberleri‘2020 Yılı Yatırım Programı’na göre MEB, eğitimde ölçme ve değerlendirme kapasitesini arttırmak için bu yıl 16 milyon liralık yeni yatırım yapacak. Bakanlığın ölçme, değerlendirme ve uygulamalarını izleme ile ‘Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi’ çalışmaları için 10 milyon lira ayırması planlanıyor. e-Sınav merkezlerinin altyapısının güçlendirilmesi için de 6 milyon lira ayrılması hedefleniyor.
#E-SınavMEB, 2023 Eğitim Vizyonu’nda, ölçme ve değerlendirmeye özel bir yer ayırdı ve eğitim kalitesinin arttırılması için yeni yöntemlerin etkinleştirilmesine vurguda bulundu. Bu kapsamda belirlenecek sınıf düzeylerinde herhangi bir notlandırma olmaksızın öğrenci başarı izleme araştırması yapılacağı ve elde edilecek bulguların iyileştirici tedbirler alınmasında kullanılacağı belirtildi. Ölçme ve değerlendirmede süreç ve sonuç odaklı bütünleşik bir anlayış inşa edilmesi ve yeterlilik temelli bir değerlendirme sisteminin kurulması öngörüldü.
#ÖğrenciMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "Bakanlığın şu ana kadar yayımladığı dokuz değerlendirme raporu, 10 ayda yaklaşık 3 milyon kez indirildi. Raporlara bu kadar yoğun ilgi olması önemli. Rapordaki verilerle öğrencilerimizin hangi konularda bilgi ve beceri eksiklikleri varsa onları telafi edecek yaklaşımlar belirleniyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMEB, öğrenci, öğretmen ve okulun akademik beceriler üzerindeki etkisini ölçmek için 4’üncü sınıf öğrencilerinin katılımıyla hazırlanan ‘Türkçe-Matematik-Fen Bilimleri Öğrenci Başarı İzleme Araştırması’nın veri analizlerini yayımladı. Buna göre, öğrencilerin yüzde 40’ı Türkçede okuduğunu anlamıyor. Matematikte ‘akıl yürütme’ sorularını öğrencilerin yarısı yapamıyor. En başarılı sonuçlar fen bilimlerinde alındı. Yüzde 6’sı fende tüm soruları doğru yanıtladı.
#GazetehaberleriMEB, PISA ve TIMSS gibi öğrencilerin akademik becerileriyle ilişkili öğrenci, öğretmen ve okul özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Türkiye genelinde binlerce 4 ve 8'inci sınıf öğrencisine yönelik yapılan 'ABİDE' eğitim araştırmasının veri analizleri tamamladı. Rapora göre, 8'inci sınıf öğrencilerinin Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler testlerinde alt yeterlik düzeylerinde bir düşüş olurken üst yeterlik düzeylerinde bir artış gerçekleşti.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı, sınavlarla ve ölçme değerlendirme ile ilgili son zamanlarda farklı bir yol izlemeye başladı. Hem ortaokul hem delisede yıl içinde çok sayıda sınav yapılıyor. Hem il, hem de tüm Türkiye’de ortak yapılan sınavlarla ilgili veliler son zamanlarda telaşlı. Yeni birsınav sistemi ile karşı karşıya kaldığını düşünen velilerin kafasındaki bu soru işaretlerini MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’e sordum. Özer’le sınavları ve eğitimi konuştuk:
#MEBMilli Eğitim Bakanlığınca, 4’üncü ve 8’inci sınıf öğrencilerinin matematik ve fen bilimleri derslerindeki bilgi ve becerilerini ölçmeye yönelik olarak gelecek nisan ayında yapılacak Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması’nın hazırlık çalışmaları başlatıldı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, “TIMSS 2019’un ilk kez elektronik ortamda uygulanmasından dolayı bu yılki çalışmalar daha fazla önem arz ediyor” dedi.
#EğitimYurtdışında eğitim denildiğinde çoğumuzun aklına yükseköğretim geliyor. Ancak aileler, çocuklarını lise hatta ilkokul işin bile başka ülkelere gönderebiliyor. Türkiye’de ailelere danışmanlık sağlayan kuruluşlar, son yıllarda ortaöğretim düzeyinde de yurtdışına ilginin arttığını belirtiyor. Peki, hangi ülkeler bu alanda ön plana çıkıyor? Başvuru için neler isteniyor? Sizin için Kanada, ABD, İngiltere ve İsviçre’yi araştırdık.
#Yurtdışı EğitimAdalet Bakanlığı'ndan yapılan duyuru ile 21 Sözleşmeli Bilişim personeli alınacağı duyuruldu. İşe başvuracak adaylarda istenilen niteliklerde başvuru formunda yer alıyor. Ayrıca ücret, başvuru şartları ve başvuru süresi gibi adayların merak ettiği bilgilerde tüm detayları ile başvuru formunda. İşte alınacak 21 personel için aranan şartlar ve detaylar
#Adelet BakanlığıDünyada PISA ile birlikte önde gelen uluslararası öğrenci değerlendirme programları arasında gösterilen TIMSS en son 2015’te yapıldı. TEDMEM, TIMSS 2015’te Türkiye’nin durumunu değerlendirdiği raporunu yayınladı. Buna göre 8’inci sınıf matematik hariç ülke ortalaması arttı. Matematiği ve feni seven, değer veren ve kendine güveni fazla olup derse katılan öğrenciler daha başarılı. Ancak öğrenciler 8’inci sınıfa geldiklerinde matematiği daha az seviyor. Başarısız okullardaki 4’üncü sınıfların yaklaşık yüzde 30’u matematikte temel bilgi ve beceri düzeyine sahip değil. Bu oran ortaokul 8’lerde yüzde 40.
#ÖĞRENCİHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiYGS bitti. Sınav heyecanını atlatan adaylar sonuçlarını öğrendi. Şimdi sıralamadaki yerlerini korumak ya da yükseltmek hedefiyle Lisans Yerleştirme Sınavları için çalışıyorlar. Uzmanlar, bu hazırlıklar sırasında okul başarısının da ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor, çünkü yüksek gelen diploma notu sizi aynı puanı aldığınız bir aday karşısında daha da yukarıya çıkaracak.
#YGSKPSS tercihlerini geçtiğimiz günlerde tamamlayan memur adaylarının bekleyişi sürüyor. 2016 yılının son günlerinde girdikleri KPSS sınavının tercih sonuçlarını bekleyen adaylar, ÖSYM'nin duyurular sayfasından bilgi almaya çalışıyor. Peki, son durum ne? KPSS tercih sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanır? İşte, tercih sonuçları için öngörülen tarih!
#KPSSKPSS tercih sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? soruları memur adaylarının gündeminde kalmaya devam ediyor. 2017 memur alımının belirleyicisi olan KPSS tercih sonuçlarına göre bir yere atanıp atanamayacaklarını merak eden memur adayları, sık sık ÖSYM'nin resmi sitesinden bilgi almaya çalışıyor. Peki, son durum nedir? KPSS tercihlerinin ne zaman açıklanacağına dair yeni bir gelişme var mı? İşte, detaylar!
#Kpss