Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hayata geçirilen Uluslararası Araştırma Projeleri kapsamındaki programlardan yararlanan doktora öğrencilerine ve araştırmacılara verilen burs 30 bin TL’ye, ulaşım desteği de 15 bin TL’ye yükseltildi. Burs başvuruları 4 Mart-26 Nisan tarihleri arasında alınacak.
#YÖKİstanbul’da bir özel okul tarafından düzenlenen uluslararası araştırma projeleri yarışması başladı. Etkinlikte 15 ülkeden liseliler, ‘Akıllı UV bileklik, elektronik cihazlarla yeni nesil soğutma sistemi ve susuz bitki yetiştirme’ gibi fizik, kimya, biyoloji alanlarındaki 90 projeyle yarışıyor. Kazananlar 11 Mayıs’ta açıklanacak.
#MEF ÜniversitesiGaziantepli lise öğrencileri ayvadan elde ettikleri jöleyle tekstil atık sularındaki doğaya zararlı boyayı temizlemeyi başardı. Çalışma, MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması’nda 13 ülkeden finale kalan 20 biyoloji projesi arasında birinci seçildi.
#ÖĞRENCİİstanbul’da faaliyetlerini sürdüren bir eğitim kurumu, 13 ülkeden lise düzeyinde öğrencilerin katıldığı bir araştırma projeleri yarışması düzenliyor. Bu yıl 26’ncısı 23-26 Mayıs’ta yapılan yarışmada, ışkın bitkisiyle kanser tedavisi, gıdaların raf ömrünü artıracak biyoplastik, akıllı otopark sistemi projeleri dikkat çekiyor.
#ÖĞRENCİBu yıl 26’ncısı düzenlenen “Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması” 23-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bilim zirvesinde bu yıl 13 ülkeden toplam 508 proje arasından finale kalan 79 projeyi temsilen 142 lise öğrencisi, fizik, kimya ve biyoloji alanlarında geliştirdikleri projeler ile yarışacak.
#Uluslararası Araştırma Proje Yarışmasıİstanbul’da bir eğitim kurumunun bu yıl 25’incisini düzenlediği proje yarışmasına 21 ükeden 169 öğrenci katıldı. Öğrenciler ve danışman öğretmenler projelerini üç gün boyunca sergiledi. Yarışma sonunda ulusal kategoride fizik dalında ‘Uçuş Süresi ile Maden İçinde Konum Belirleme’, kimyada ‘Yaşlanma Karşıtı Nano-Malzeme Geliştirilmesi’ ve biyoloji alanında ise ‘Gıda Paketlemede Geleceğin Anahtarı: K.E.Y’ projeleri birinci oldu. Uluslararası dalda ise fizik ve kimya dalında Poloya, biyoloji alanında ise Azerbaycan birincilik ödülünün sahibi oldu.
#Öğrenci1991 yılından bu yana, tüm dünyadaki lise öğrencilerinin bilimsel araştırma geliştirmeye yönelik isteklerini, hayallerini ve heveslerini ara vermeden destekleyen “Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”, bu yıl 10-13 Mayıs arasında düzenlenecek. 25’incisi gerçekleştirilecek olan yarIşmaya yurtiçinden 476 ve yurtdışından 103 proje olmak üzere toplamda 579 başvuru oldu.
#LiseRadyasyondan koruyucu ve termal konfor sağlayan pilot üniforması tasarımı, iki bitki özünden yanık iyileştirici sprey, şifalı dondurma, mimik kontrollü protez kol... Bunlar liseliler arasında düzenlenen ‘Uluslararası Araştırma Projeleri’nde dereceye giren icatlardan sadece birkaçı.
#LiseTürkiye’de fen bilimleri alanındaki yetenekli lise öğrencilerinin önünü açmak amacıyla düzenlenen “23. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nın ödülleri sahiplerini buldu. MEF Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen yarışmada fizik alanında İzmir Büyükçiğli Özel Türk Koleji Anadolu Lisesi, kimya alanında İzmir Konak Vali Vecdi Gönül Anadolu Lisesi ve biyoloji alanında Tekirdağ Belediyesi Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri birincilik elde etti. Yarışmaya yurtdışından katılan projeler arasında yapılan değerlendirme sonucunda ise fizik alanında Slovenya, kimya alanında Polonya, biyoloji alanında ise Makedonya birincilik ödülünün sahibi oldu.
TBMM Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’de 20 milyon eğitim çağında nüfus olduğunu söyleyerek, “Bu sayı dünyadaki birçok ülkenin nüfusundan fazla. Bu nüfusu bilgi üreten insanlar olarak desteklersek, her doğan çocuk altın değerinde kıymetli olur” dedi.
Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği okuyan Eray Arslan, geliştirdiği 'Sanal Hareket Algılayıcı' adlı yazılımla önce MEF Ulusal ve Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması'nda Türkiye ikincisi, ardından e-Biko tarafından uluslararası alanda düzenlenen yarışmada 'Yazılım Geliştirme Alanında' Dünya ikincisi seçildi. Projenin MOBESE ve sınır güvenliğinde de kullanılabileceği belirtildi.Bu yazılımın pek çok alanda kullanılabileceğini anlatan Eray Arslan, basit bir web kamerası internet üzerinden yayın yapar hale getirildiğinde, internetin bulunduğu her yerden, tüm hareketleri izlemenin mümkün olduğunu anlattı. Ayrıca bu sistemin futbol maçlarında ofsayt pozisyonunu belirlemek için kullanılabileceğini söylerek "Hareketleri algılayarak, hangi futbolcunun önde olduğu tespit edilebilir" dedi.DHA
#HtvhaberTÜBİTAK'ın geçen yıl düzenlediği 17. Ulusal Bilim Olimpiyatı Marmara Bölgesi birincisi olan Bilecik Refik Arslan Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Aray Arslan, “Sanal Hareket Algılayıcı” adlı çalışmasıyla da, bu yıl 19. MEF Ulusal ve Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması'nda Türkiye ikincisi oldu.
Takvimler 29 Ekim 1969 tarihini gösterirken aralarında 560 kilometre mesafe bulunan iki bilim insanı bilgisayarları birbirine bağlayıp yazışmaya başladı. Ancak daha iki harf girilmişti ki sistem çöktü. Aslında dünyayı her anlamda değiştirecek bir an yaşanıyordu ancak bilim insanları bunun farkında değildi. O geceyi 55 yıl sonra yaşayanlar anlattı.
#ARPANETDünyanın bu bereketli topraklarında binlerce yıldır demlenen değerleri, hakkını vererek geleceğe taşımak için projeler geliştiriyoruz. Kendimizi, nitelikli değişim-dönüşüm hareketinin önemli bir parçası olarak konumlandırıyoruz.
#1Biliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat Eroğlu