Güncelleme Tarihi:
Çiçek, “Lafla, kısır çekişmeler, kısır siyasi kavgalarla bilgi üretilip, kullanılmaz. Bilgiye dayalı yüksek teknoloji üretmeliyiz. Başkasının ürettiği ile ne kadar yaşanabilir ki” dedi.
Mef Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen “22.Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nda bir konuşma yapan Cemil Çiçek, “Diploma artık çok işe yaramıyor. Esas kalite önemli. Kaliteli eğitim yoksa çocuklar da heba olur, ülke de karanlığa gömülür” diye konuştu.
Çiçek, gelişmenin sihirli formülünün “kaliteli eğitim” olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Herşeyi devletten beklememeli. Sadece vergi vermek de yeterli değil. Bu okulu yapan, bu yarışmaları düzenleyenler İbrahim Arıkan gibi başka katkılarda da bulunmak gerekir. TÜBİTAK, üniversiteler ve birçok şirketimiz AR-GE’ye önem veriyor. Uluslararası rekabet çağında Türkiye’nin yeri neresi olacak?Bunu bilimsel araştırmalar gösterecek. Türkiye bilgiyi yeteri kadar üretmiyor. Hem üreten, hem de kullanan ülke olmalıyız”
Yarışmaya katılan projelerin standlarını da tek tek gezen TBMM Başkanı Çiçek, yarışmaya katılan öğrencileri ve öğretmenlerini tebrik etti.
Mef Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arıkan, “Toplumların gelişmişliği tamamen üretimden geçer. Üretim de icartlarla başlar. Biz de gençleri buluşlara teşvik edip, üreteme katkısını sağlamak istiyoruz. Bugüne kadar bu yarışmalarda başarılı olan öğrencilerin 7 projesi sanayide kullanılıyor. Vakfımız projeyi yapanla, sanayide uygulamak isteyeni buluşturuyor.” dedi.
LİSELİLER EN ÇOK SAĞLIK, ALTERNATİF ENERJİ VE EKOLOJİ ÇALIŞMASI YAPTI
Tam 22 yıldır fizik, kimya ve biyoloji alanında araştırma yapan liselileri teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmada lise öğrecileri en çok sağlık, alternatif enerji ve ekoloji ile genetik ve nanoteknoloji alanlarında çalışma yaptı.
Yarışmaya yurt içinde 218 okul toplam 660 proje ile başvuruda bulundu. Jüri bu öğrenciler arasında 22 ilden 49 okulun 22 fizik, 22 kimya ve 22 biyoloji olmak üzere 64 projesini sergilemeye değer buldu.
26 ÜLKENİN LİSELİ MUCİDİ YARIŞIYOR
Yarışmaya bu yıla kadar yurtdışından içlerinde Amerika, Almanya, Avusturya, Hollanda, Bulgaristan, Romanya, İsrail, KKTC, Rusya, Azerbaycan, İtalya, Belçika, Tayland, İsveç, Litvanya, Dubai, Kanada, Çin, Polonya, İspanya gibi ülkelerin de yer aldığı toplam 46 ülke ve bu ülkelerden 682 öğrenci 388 proje ile katıldı. Bu yıl 26 ülkeden 165 lise öğrencisi katıldı.
Yarışmada sürdürülebilir enerji sistemlerinden, cam temizleme robotuna; el yapımı optik cımbızdan doğal antibakteriyel leke çözücüye kadar uzanan birbirinden ilginç projeler dikkat çekti. Projeler, 7-10 Mayıs 2013 tarihleri arasında MEF Okulları’nda sergilenerek, kamuoyunun ve jürinin karşısında olacak.
Tekstil boyalarının arıtılması, çevre dostu yüzey kaplama malzemesi elde edilmesi, beyin frekanslarının mercimek tohumunun çimlenmesine olan etkisi, gıda ambalajı olarak kullanabilecek antibakteriyel etkili yenilenebilir film üretimi gibi konularda geliştirilen ve farklı sektörlerin sorunlarına çözüm sunacak fizik, kimya ve biyoloji projelerinde başarılı olanlara çeşitli ödüller veriliyor.