Kimi sokaklarda büyük boşluklar var. Sanki orada daha önce yaşam kurulmamış, o sokağın sakinleri hiç var olmamış gibi… Kimi binalar yerinde değil artık, kimileri de yıkılacağı günü bekliyor. O evlerin hayatta kalan sakinleriyse ya kırsaldaki evlerinde ya çadırkentlerde ya da göç ettikleri yeni bir şehirde yeni hayatlarına adapte olmaya çalışıyor. Hepsi, yıllardır aşina oldukları hayata yani şehrin eski canlılığına kavuşmasını bekliyor. Peki, bu nasıl mümkün olacak? 6 Şubat’ta depremden etkilenen kentleri sosyal ilişkileri ve kent kimliğini koruyarak yeniden inşa etmek için ne gerek? Uzmanlara sorduk.
#DepremAlmanya’ya göçün 60’ıncı yıl dönümü nedeniyle Türkiye’nin Berlin Başkonsolosluğu’nda düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yapan Başkonsolos Olgun Yücekök Türklerin Almanya’ya 60 yıldır önemli katkı sağladıklarını vurguladı. BAU Global Başkanı Enver Yücel, yurtdışındaki Türklerin tam bir başarı öyküsü yazdıklarını anlatarak, “Dün kas gücüyle buradaydık, bugün beyin gücüyle buradayız” dedi.
#AlmanyaUlaş Sunata ‘Hafızam Çerkesçe’ adlı çalışmasında anavatanından ayrılmış Çerkeslerin 150 yıldır yaşadıklarını, acılarını, geleneklerini, korkularını, özlemlerini kendi sözleriyle yeni nesillere aktarıyor. Farklı coğrafyalardan, her yaş ve politik görüşten Çerkes aracılığıyla, 150 yıllık yolculuğun dökümünü yapıyor.
#ÇerkeslerBAŞARILI gazeteci Bahar Çuhadar, çok ilginç bir kitap yazdı: ‘Yeni Ülke Yeni Hayat’. Heyecanla okudum. Yeni bir hayat kurmak için Türkiye’den göç eden, 30’larındaki 10 kişinin hikâyesi. Bu mübadeleden, azınlıkların zorunlu gidişlerinden, iltica yoluyla gerçekleşen siyasi göçlerden, işçi ve hatta beyin göçlerinden farklı bir durum. Çuhadar’a göre “yaşam tarzı göçü”. Tespit bana çok ilginç geldi. Zaten TÜİK verilerine göre yurtdışına göçte yüzde 42.5 oranında artış olmuş. Bu da önemli bir gösterge. Yaşadığımız zamanın ve günümüz Türkiye’sinin ruhuna uygun bir kitap. “Geçmişi ve bugünü bırakıp, geleceği başka bir ülkede inşa etmek mümkün mü? Yeni bir ülke, yeni bir şehir, yeni bir dil, yeni insanlar, yeni ağaçlar, yeni bir gökyüzü bulmak, yeniden köklenmek mümkün mü?” Bu soruların cevabını arıyor Çuhadar...
#YazarGazeteci Bahar Çuhadar’ın kaleme aldığı ‘Yeni Ülke Yeni Hayat/Türkiye’den Gidenlerin Hikâyeleri’ son 10 sene içerisinde Türkiye’yi çeşitli sebeplerle gönüllü olarak geride bırakmış yeni nesil göçmenleri konu alıyor. Kitaptaki anlatılar ‘Türkiye’den uzak olma ruh hali’ni çok boyutlu bir şekilde yansıtıyor.
#Yeni Ülke Yeni HayatHürriyet Kitap Sanat editörü Bahar Çuhadar'ın hazırladığı, son 10 sene içinde Türkiye'den giden 10 kişinin hikâyelerini içeren 'Yeni Ülke Yeni Hayat' yayımlandı. Kitap, gönüllü olarak göç ettikleri ülkelerde yeni bir hayat kurmaya çalışan Türkiyelilerin deneyim ve duygularına yer veriyor...
#Yeni Ülke Yeni HayatTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#Akademisyenler