Üçüncü doz aşı randevuları için son dakika açıklama geldi. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "2 doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile sağlık çalışanlarımız yarından itibaren istedikleri aşı ile 3. doz aşı olmak üzere randevularını alabilecekler." dedi. Aşı randevuları MHRS, e Nabız, e Devlet ve telefon ile alınabilecek. Açıklama sonrası üçüncü doz aşıların kimlere yapılacağı da gündeme geldi. Peki, 3. doz aşılar ne zaman ve kimlere yapılacak? İşte, o konu hakkında Bakan Koca'nın yaptığı açıklamalar....
#3. Doz Aşıyı Kimler OlacakKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19AstraZeneca aşısını geliştiren ekip, Oxford aşısının yeni ve değiştirilmiş bir versiyonunun Delta koronavirüs varyantını hedef alacak şekilde geliştirildiğini açıkladılar. Delta aşısının ne zaman kullanımda olacağı içinse henüz net bir açıklama yapılmadı.
#KORONAVİRÜSSağlık Bakanlığı, 2 doz BioNTech aşısı olanlara 3’üncü dozu Bilim Kurulu gündemine aldı. Milyonlarca vatandaşın antikor seviyesini ölçen Bakanlık, önümüzdeki günlerde yaş, cinsiyet ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde 3’üncü doz BioNTech aşısının ne zaman yapılacağını açıklayacak.
#Koronavirüs2 doz mRNA aşısı olanların güçlendirici 3. dozu olmaları gerektiği konusu, yapılan araştırmalar sonrası netlik kazanmaya başladı. ABD, İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerde 65 yaş üstüne 3. doz mRNA aşısı yapılmaya başlandı. İki doz BioNTech sonrası 3. doz ne zaman ve kimlere yapılmalı?
#KoronavirüsAşılarını tamamladığı halde Covid-19 testleri pozitif çıkanları son dönemde daha sık duymaya başladık. Bu konuyla ilgili kamuoyundaki tartışmalar da kuvvetlenmeye başladı. Biz de aşılı olup da Covid'e yakalananlara ilişkin akıllardaki tüm soruları uzmanlarla birlikte mercek altına aldık...
#COVID-193. doz aşının ne zaman ve kimlere yapılacağı aşılama sürecinde gündemde yer almaya devam ediyor. Dünyayı tehdit eden Delta varyantı ve Delta Plus varyantına karşı aşılama takvimini güncelleyen Sağlık Bakanlığı, 2. doz aşısı tamamlanmış olan 50 yaş üzeri vatandaşlar ile sağlık çalışanlarına 3. dozların da uygulanacağını bildirdi. ‘3. doz gerekli mi değil mi?’ tartışması devam ederken 3. doz aşının BioNTech mi yoksa Sinovac mı olacağı kişilerin tercihine bırakılacak. Peki, 3. doz aşı ne zaman yapılacak? İşte, koronavirüste üçüncü doz aşı süresi hakkında yapılan açıklamalar.
#3. Doz Aşı Ne Zaman OlacakSağlık çalışanları ve 50 yaş üzerine 3’üncü doz aşılama dün başladı. Peki hatırlatma (rapel) dozu da denilen bu aşı kimlere ve kaçar ay arayla yapılacak? 3’üncü dozda farklı aşı vurulabilecek mi? Hürriyet sordu, Bilim Kurulu üyeleri yanıtladı...
#Gazetehaberleri3. doz aşı ne zaman ve kimlere yapılacak soruları ile gündemdeydi. Bakan Koca konuya açıklık getirdi. 3. doz aşıların yapılacağı tarih, çift doz aşısı yapılanların sayısının 15 milyonu geçmesinin ardından gündeme geldi. Aşılama sürecine hız veren Sağlık Bakanlığı yaş sınırını düşürürken 3. doz aşı takvimini de değerlendirmeye aldı. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, 2 doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlar ile sağlık çalışanlarının istedikleri aşı ile 3. doz aşılarını olabileceğini belirtti. Peki, 3. doz aşı ne zaman ve kimlere yapılacak? İşte, koronavirüste üçüncü doz aşı takvimi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#3. Doz Aşı Ne Zaman YapılacakSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle mücadelede ile ilgili önemli mesajlar verdi. Aşılamada yeni safhaya geçildiğini belirten Bakan Koca, cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı randevusu alabileceğini, 18 yaş altı kronik rahatsızlığı, ek rahatsızlığı olanların da 1 hafta 10 gün içinde aşılanabileceğini açıkladı. Bakan Koca, Hindistan kökenli Delta mutasyonunun Türkiye'de 134 kişide tespit edildiğini söyledi ve mutasyonun ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldüğünü ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, yerli aşı çalışmalarında son durumu açıklayıp Türkiye'ye gelen toplam aşı miktarını duyurdu. Toplumsal bağışıklığa vurgu yapan Bakan Koca, Kurban Bayramı'na kadar nüfusun en az yüzde 70'inin en az bir doz aşılanması hedefini dile getirdi.
#Fahrettin KocaSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle mücadelede ile ilgili önemli mesajlar verdi. Aşılamada yeni safhaya geçildiğini belirten Bakan Koca, Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı randevusu alabileceğini açıkladı. Bakan Koca, Hindistan kökenli Delta mutasyonunun Türkiye'de 134 kişide tespit edildiğini söyledi ve mutasyonun ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldüğünü ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, yerli aşıda son durumu açıklayıp Türkiye'ye gelen toplam aşı miktarını duyurdu. Toplumsal bağışıklığa vurgu yapan Bakan Koca, Kurban Bayramı'na kadar nüfusun %70'nin aşılanacağını söyledi.
#Fahrettin KocaYerli koronavirüs (Kovid-19) aşısının Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülerle yürütülen aşılama programı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çevrimiçi katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli koronavirüs aşısının adının 'TURKOVAC' olduğunu açıkladı.
#Yerli AşıCovid-19 aşıları dünyanın birçok ülkesinde gevşeme ve normalleşme adımlarını beraberinde getirdi ancak aşıların koruma süresinin ne kadar olduğu ve hatırlatma dozuna ihtiyaç olup olmayacağı da halen netleşmiş değil. Bu konuda merak edilenleri uzmanlarımızın da desteğiyle 10 başlıkta özetlemeye çalıştık...
#Hatırlatma DozuTürkiye 17 günlük tam kapanmanın ardından 1 Haziran itibarıyla atılacak normalleşme adımlarına kilitlenmişken, Koronavirüs Bilim Kurulu bugün hayli önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin ortak olduğu BioNTech şirketiyle 90 milyon doz Covid-19 aşısı için anlaşma yapılırken, bugünkü toplantıya Prof. Dr. Şahin ve Dr. Türeci de katıldı. 17.00'da başlayan toplantı az önce sona ererken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm Türkiye'nin merakla beklediği gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmak üzere kameraların karşısına geçti. Basın toplantısına katılan Uğur Şahin, 120 milyon doz BioNTech aşısı için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bakan Koca ise bu aşıların hepsinin 4 ay içinde Türkiye'ye geleceğini belirtti. Bakan Koca, BioNTech aşılarının tedariğinde sorun yaşanmazsa haziran ayında aşılamada 20 yaşa kadar inilebileceğini ifade etti.
#Bilim KuruluSalgınla mücadele sürecinde uygulanan toplumsal aşılama hızla devam ederken, şimdi de gündemde ‘hatırlatma dozu’ aşısı var. İkinci dozdan belli bir süre sonra yapılması gerektiği vurgulanan aşı, hâlâ kafalarda cevaplanmayı bekleyen birçok soruyu barındırıyor
#Hatırlatma DozuKoronavirüs aşılama sürecini hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''Sputnik V aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. BioNTech aşısı ise haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Toplam 90 milyon doza ulaşacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek'' dedi. Bakan Koca, yaz döneminde 18 yaş ve üstü tüm vatandaşları aşılama konusunda da kararlı olduklarını söyledi.
#EdirneSon bir kaç gündür vaka sayılarında az da olsa düşüş gözlemleniyor. Aşılama da devam ediyor. Salgından kurtulmanın yolu aşıdan geçiyor. CNN Türk muhabiri Fulya Öztürk, en büyük salgın hastanesi Feriha Öz Acil Durum Hastanesi başhekimi Prof. Nurettin Yiyit ile salgındaki son durum ve aşılama sürecini konuştu.
#Feriha Öz Acil Durum HastanesiSputnik V aşısının Türkiye’deki üretimi için düğmeye basıldı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın “50 milyon doz aşı için anlaşma yaptık” diyerek, müjdesini verdiği Rus Gamelya Enstitüsü tarafından geliştirilen aşının önce bizzat bakanlık tarafından alımı yapılacak. Daha sonra da teknoloji transferi gerçekleştirilerek,Türkiye’de üretimine başlanacak. Aşıyı, Türkiye’ de üretebilmek için Sağlık Bakanlığı ile yaklaşık 10 aydır Rusya Yatırım Fonu (RDIF) yetkilileriyle yoğun bir bürokrasi trafiği yürüten Viscoran A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, süreci ilk kez DHA'ya anlattı.
#KoronavirüsTürkiye'de uygulanan Covid-19 aşılarının toplamı 21 milyon doza yaklaşırken, Sağlık Bakanı Koca'dan önemli bir açıklama geldi: Sinovac ve Pfizer/BioNTech aşılarının yanı sıra, Rusya'da üretilen Sputnik V aşıları da çok yakında ülkemizde kullanılmaya başlayacak. Peki Sputnik V aşısını veya diğer aşıları olanlar Covid-19 virüsüne karşı ne kadar süre korunacak? Akıllardaki soruları uzmanlara danışarak cevaplamaya çalıştık.
#Covid-19 AşısıDünya şaşkın! Aşılar üretime bile geçmeden yüz milyonlarca doz sipariş veren Avrupa Birliği ülkeleri, aşılamada çok kötü bir sınav veriyor. AB'de aşılama meselesini masaya yatırdık, 15 ülkeyi tek tek analiz ettik ve oralarda yaşayanlarla konuştuk...
#Avrupa BirliğiKoronavirüs vakalarının tırmanışa geçtiği son günlerde Bilim Kurulu Üyesi Yavuz, önemli uyarılarda bulundu. İstanbul'da aşısız olan çok fazla nüfusun olduğuna dikkat çeken Yavuz, İstanbul'da salgında üçüncü dalgaya girildiğini kaydetti.
#KoronavirüsKoronavirüs vakalarının tırmanışa geçtiği son günlerde Bilim Kurulu Üyesi Yavuz, önemli uyarılarda bulundu. İstanbul'da aşısız olan çok fazla nüfusun olduğuna dikkat çeken Yavuz, İstanbul'da salgında üçüncü dalgaya girildiğini kaydetti.
#İstanbulYeni tip koronavirüsle mücadele sürecindeki aşılama kapsamında, sağlık çalışanları için 2. doz, 70 yaş üstü için ilk doz aşıların uygulanmasına başlandı. Aşı programının 1. aşamasında yaklaşık bir milyondan fazla sağlık çalışanı ilk doz aşısını olmuştu. Şimdi ise öğretmenler için aşılama sürecinin ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Peki, öğretmenler için aşılama ne zaman başlayacak?
#Öğretmenler Ne Zaman Aşı Olacak?Türkiye'de gönüllü sağlık çalışanları üzerinde denenen ve Çin aşısı olarak bilinen Sinovac firmasının CoronaVac aşısı, Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Hastaneleri'nde gönüllü vatandaşlar üzerinde uygulandı. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen hem Türkiye'de hem de dünyada aşı karşıtlığının olduğuna dikkat çekerek, hastalığın seyrinin dikkate alınmasını ve aşıyla ilgili bir korkunun olmaması gerektiğini söyledi.
#KoronaTürk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, yaklaşık 43 bin kişiye ulaşan gönüllü aşılamaları ile dünyanın en büyük Faz 3 klinik araştırmalarından biri olan ve sonuca en yakın aşılardan biri olarak görülen Alman BionTech firmasında geliştirilen Kovid-19 aşısı hakkında Demirören Haber Ajansı (DHA)'na konuştu. Prof. Dr. Uğur Şahin, "Ocak ayında Avrupa ve ABD'de aşının ilk birkaç milyon dozluk dağıtımını planlanıyoruz" dedi. Her şey yolunda giderse 2021 yılı bitmeden yaklaşık 1,5 milyar doz aşı üretilecek ve dünyanın her yerine dağıtımı için çalışılacak. Prof. Dr. Şahin, Sağlık Bakanlığı ile yapılacak protokol çerçevesinde 2021'in ilk 3 ayı içinde Türkiye'nin de ihtiyacı kadar aşı dozunu karşılamak istediklerini belirtti.
#Prof. Dr. Uğur Şahin