Üst düzey yönetici olarak çalıştığı Google’ı cinsiyet ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle mahkemeye veren Ülkü Rowe geçen hafta 4 yıldır süren davayı kazandı. Google, Rowe’a 1,15 milyon dolar tazminat ödeyecek. Bu süreçte şirkette çalışmaya devam eden Rowe’a göre mahkeme aldığı bu kararla teknoloji şirketlerine bundan sonra kadın-erkek eşitsizliğine göz yumulmayacağına dair büyük bir mesaj verdi.
#GoogleHollywood’un şöhret basamaklarını en hızlı tırmanan isimlerinden biri oldu Sharon Stone. Biz onu Temel İçgüdü filmiyle tanımış olsak da kariyerine aslında 80’li yıllarda başlamış, bir yıldız olmak için çok uğraşmıştı. Uzun süre televizyon dizilerinde ufak tefek roller alarak yönetmenlerin dikkatini çekmeye çalıştı, çabaları sonuçsuz kalmayacaktı.
#SHARON STONESon 10 yılın dünya çapında en iyi 100 voleybolcusundan biri artık o. Kadın voleybolunun Türkiye’deki yıldızlarından Naz Aydemir Akyol ebeveynlere sesleniyor: “Çocuklarınızın üzerinde başarı baskısı kurmayın. Anda kalıp keyif almaları başarıyı getirir.”
#Naz Aydemir AkyolKADINA şiddetin sonlandırılamadığı bir ortamda buruk da olsa tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Şu an için tek tesellimiz kadına şiddet konusunda kamuoyu tepkisinin hızla kabarması ve toplumun bilinç düzeyinin yükselmesi. Erkeklere el kaldırma cesareti gösteremeyip kadınlar karşısında aslan kesilen zavallıların sayısı giderek azalacak ve sonunda yok olacak. Bir zamanlar kadına oy kullanma hakkı bile vermeyen dünya tarihi böyle örneklerle dolu.
#İzmir‘Yaprak Dökümü’nün Fikret’i, ‘Ahlat Ağacı’nın Asuman’ı... Canlandırdığı karakterlere gerçek anlamda hayat veren bir oyuncu o. Ama tüm başarılarına rağmen sesi soluğu çıkmıyor. Bennu Yıldırımlar “Bir magazin figürü olmadığımın farkındayım” diyor.
#GazetehaberleriBlair Tindall’ın, aynı adlı meşhur diziye de ilham olan ‘Mozart in the Jungle’ (Balta Girmemiş Ormanda Mozart) adındaki otobiyografik romanı, bir kadının büyüme hikâyesini, Amerikan klasik müzik endüstrisinin vahşi bir ormana benzer atmosferinde anlatıyor.
#Mozart İn The JungleHer yıl 8 Mart yaklaştığında cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, kadına şiddetin ortadan kalktığı, Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamanın anlamının kalmadığı, adının ‘Kadın-Erkek Eşitliği Günü’ olarak değiştiği bir dünya hayali kurarım.İlerlemeler tabii ki kaydedildi.
#TürkiyeTeknolojide Kadın Derneği (wtech) Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, kadınların teknoloji sektörünün mutfağında yeterli seviyede yer almadığını belirterek, "2023'e kadar teknoloji sektöründe yüzde 9,91 olan istihdam rakamını yüzde 100 artırmak konusunda güçlü bir destek vermeyi hedefliyoruz." dedi.
#TeknolojiKadınlar ve erkekler arasındaki dünya nüfus oranı, tarihler boyunca dalgalansa da günümüzde bekar kadınlar ve erkekler arasındaki oran nispeten eşitlendi. Ancak bazı ülkeler var ki, pek çok etkenden dolayı kadın nüfusu oldukça azalmış durumda. Kadın nüfusunun azalması ile birlikte bekar erkeklerin de eş bulma oranı azalıyor. Erkeklerin eş bulma güçlüğü yaşadığı 14 ülkeyi öğrenince çok şaşıracaksınız.
#Dünyadaki Kadın NüfusuGüç durumdaki şirketlerin bir süre nefes alıp yoluna devam edebilmesi için kurulan konkordato sistemi suiistimaller nedeniyle zorlaştı. Şu anda yaşayabilecek şirketlerin de iflas etmek zorunda kaldığını söyleyen iş dünyası “25 yaşında tecrübesiz komiserlerin raporuyla alınan kararlar binlerce kişinin işsiz kalmasına neden oluyor” diyor. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise “Mahkemeler komiserleri uzman kişilerden oluşturmalı Onlar da bir şirket doktoru gibi davranmalı” görüşünde.
#YazarUluslararası Çalışma Örgütü (ILO), geçen hafta Daha Aydınlık Bir Gelecek için Çalışma Hayatı raporunu yayımladı. Üç ana kategoride toplam 10 öneriden oluşan rapor geleceğin çalışma hayatının insan merkezli bir yaklaşımla inşa edilmesi gerektiğini savunuyor.
#Uluslararası Çalışma ÖrgütüTeknoloji sektöründe yetkin personel açığı giderek artıyor. Öte yandan, kadınların bu alana ilgisi giderek azalıyor. Öyle ki, 1980’lerde bilgisayar mühendisliği seçen kadınların oranı yüzde 37 iken, bu oran günümüzde 18’e düştü. Kadınların bilişimden uzaklaşmalarının en önemli nedenleri arasında kendilerini yönlendirecek mentor, rol model bulamamaları, cinsiyet bariyerleri ve ücret eşitsizliği yer alıyor.
#Teknoloji Sektörü11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nü sahiplenen ve bu alanda önemli çalışmalar yürüten Aydın Doğan Vakfı, bu yıl konferansa özel bir kitap yayımladı. Türk edebiyatının usta kadın yazarları kitap için bir araya geldi ve ‘Güçlü Kızlar Güçlü Yarınlar için İlham Veren Öyküler: Ben İstersem’in doğuşuna öncülük etti. 9 kadın yazarın öykülerinden oluşan kitap, küçükten büyüğe tüm okurlar için kadın-erkek eşitliğinin altını çiziyor. Yazarlarla buluştuk, öykülerini ve kendi çocukluklarını konuştuk.
#DENİZ ERBULAKDenetim, danışmanlık, finansal danışmanlık, risk danışmanlığı, vergi ve ilgili alanlarda, birçok farklı endüstride faaliyet sürdüren Deloitte Türkiye, ‘Teknoloji Sektöründe Kadın: Türkiye’de kadınları teknoloji sektörüne çekmek ve kariyer yolunda desteklemek’ temalı raporunu yayınladı.
#TürsabTürkiye’de kadınlar ve erkekler arasında ücret eşitsizliği yüzde 20 seviyelerinde. Yani aynı işi yapan erkek 100 lira alırken kadın 80 lira alıyor. TÜİK’in gelir ve yaşam koşulları anketindeki verilerle yaptığımız hesaba göre ise lise altı eğitimli kadınlarda bu eşitsizlik oranı yüzde 40.3’e yükseliyor. Yani erkek 100 lira alırken kadın 59.7 lira alabiliyor. Bu kadınlar ise 4.3 milyon kişi ile Türkiye kadın istihdamının yarısını oluşturuyor.
#GazetehaberleriKabinede kilit konumlardaki üç kadın: Ekonomi Bakanı Nadia Calviño (solda), Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo ve Maliye Bakanı María Jesús Monteroİspanya'da Sosyalist Başbakan Pedro Sanchez, kabinesindeki 17 bakanlığın 11'ini kadınlara vererek, Avrupa'da bu alandaki rekoru kırdı.
#Son DakikaABD’de halka açık şirketlerin bu yıl yürürlüğe giren bir yasa kapsamında CEO’ların ve çalışanların aldıkları ortalama ücretleri açıklamaları ücret eşitsizliği konusunu yeniden gündeme taşıdı. Paylaşılan rakamlara göre, bazı şirketlerde çalışanların CEO’larının şu anki maaşına ulaşabilmeleri için bin yıldan fazla çalışmaları gerekiyor.
#Ücret EşitsizliğiGIDA sektöründe çalışan kadın mühendislerin yüzde 48.5’nin mobbinge, yüzde 32’sinin ise sözlü tacize uğradığı belirlendi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) hazırladığı “Gıda Sanayi ve Mühendisler” araştırmasına göre gıda sektöründe çalışan kadın mühendislerin en büyük sorunu cinsiyet ayrımcılığı. Bu sektörde görev alan kadın mühendislerin yüzde 37’si işyerinde cinsiyet ayrımcılığına uğruyor.
#Kadın MühendisToplumsal cinsiyet eşitsizliği üzerine yapılan araştırmalar, Türkiye'de aynı pozisyonda çalışan kadınların erkeklerden 5'te 1 oranında daha az kazandığını gösteriyor. Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Zengin Arslan, araştırmalara göre kadınların eğitimine yapılacak 1 dolarlık yatırımın ekonomiye 5 dolarlık katkı sağlayacağını belirtiyor.
#ErkekDavos zirvesinden bir günce Dünya Ekonomik Forumu iş dünyasının geleceğine dair yeni bir rapor yayımladı. Araştırmaya göre global ekonomi yetkinlik kriziyle karşı karşıya ve sadece ABD’de 1.4 milyon çalışanın işini kaybetme riski bulunuyor. Ancak, bu çalışanların yüzde 95’i yetkinliklerini geliştirirlerse daha iyi ve kazançlı işlerde çalışabilecek. Manpower Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı ve Randtsad Türkiye Ticari Müdürü Ener Öztürk raporu Türkiye açısından yorumladı.
#Yetkinlik