Yasal düzenlemeler ve alınan önlemlere rağmen Türkiye’de sigara kullanımı giderek artıyor. Uluslararası verilerle hazırlanan Tütün Atlası’na göre Türkiye’de 14.5 milyon yetişkin ve 252 bin çocuk sigara kullanıyor. İstatistiklere yansımayanlarla birlikte bu sayıların çok daha fazla olduğunu tahmin etmek zor değil. Uzmanların önerisi, üç ayaklı mücadele. Yani tütün ürünlerini kullananların bırakması, pasif etkilenenlerin korunması ve yeni kullanıma başlamanın önlenmesi.
#Gazetehaberleri‘Türk gibi sigara içmek’ deyimine neden olan topraklar, sigaraya karşı sathı müdafaa mücadelesi veriyor. 2009’da kapalı alanlarda tütün ve mamullerinin içilmesini yasaklayan kanun yürürlüğe girdiğinden beri satılan sigara paketi sayısı yüzde 20 geriledi. Ama Türkiye, makûs talihini yenip en çok sigara içilen 10 ülke listesinden bir türlü düşemiyor.
#Sigara Tiryakiliği2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkSonbaharın geldiğini havaların soğumasından değil, sanatçıların peşi sıra çıkardığı slow şarkılardan anlıyorum artık. Cem Adrian ft Fatma Turgut, Çağan Şengül, Tendertwin ve daha birçok ismin slow parçaları, “Ekimde ayrılık başkadır” dedirtiyor. Toplanın kırık kalpliler, size önerilerim olacak.
#Sinem VuralProfesyonel rehber Serhan Güngör, yeni kitabı ‘Gezgingöz’de Türkiye tarihinin peşi sıra dünyayı geziyor. Onunla birlikte Güney Afrika’da Osmanlı âlimi Ebubekir Efendi’nin halen ne kadar etkili olduğunu görebilir, Avrupa’nın Türkçe konuşulan en uzak noktası Makedonya’nın Kocacık Köyü’ne uzanabilirsiniz.
#GazetehaberleriYarıyıl tatiline sayılı gün kaldı. Bu tatilde ailece bir yerlere gitmeye niyetiniz varsa otel seçiminden seyahat planlamaya, bavul hazırlamadan şehir gezisine kadar hayatınızı kolaylaştıracak önerilerimi bu yazıda topladım. Bu yolculuğun kritik başarı faktörü, daha yola çıkmadan planlama aşamasında yapacaklarınız...
#SeyahatRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseriİzmir’in ilçelerinden olan 9 bin 500 nüfuslu Karaburun’da 60 yaşın üzerinde toplam 3 bin 69 kişi yaşıyor. Karaburun’da günü yaşama felsefesi genel hayat tarzını yansıtıyor. Bu felsefenin örneklerinden biri de 98 yaşındaki Ayşe Pakize Birgül. Gençlere bir tavsiyesi olup olmadığını sorduğumuzda “Gençliğinizi haram etmeyin” diyen Ayşe nine, şöyle devam ediyor: “Yesinler, gezsinler... Geçene mazi derler.”
#GazetehaberleriİstanbulluAydan Önder(34), Kanaltürk’teyayımlanan “AşKendini” isimliyurtdışı geziprogramınınsunucusu veyapımcısı.Şimdiye kadardünyanın 64ülkesine gitti,300’den fazlaşehir gezdi. “Enönemli hobimişim, yanigezmek” diyor.Önder, özellikledoğa tutkunu,fotoğraf meraklısıturistleridünyanın dörtbir yanındanHollanda’yaçeken laleşenliklerinianlattı.
İstanbullu Aydan Önder (34), Kanaltürk’te yayımlanan “Aş Kendini” isimli yurtdışı gezi programının sunucusu ve yapımcısı. Şimdiye kadar dünyanın 64 ülkesine gitti, 300’den fazla şehir gezdi. “En önemli hobim işim, yani gezmek” diyor. Önder, özellikle doğa tutkunu, fotoğraf meraklısı turistleri dünyanın dört bir yanından Amsterdam’a çeken lale şenliklerini anlattı.