Darbe girişiminin ardından FETÖ ile irtibatlı olduğu belirtilen 1000’e yakın özel okul kapatıldı. Şimdi bu okullara kayıt parası yatıran veya tüm ödemeyi yapan veliler, “Paramızı nasıl geri alacağız” diye isyan ediyor. Maliye Bakanlığı konuyla ilgili çalışma başlattıklarını açıklarken, Özel Okullar Derneği Eş Başkanı Cem Gülan ise “Veliler her gün bizi arıyor. Ama henüz net bir şey yok” dedi.
#Darbe GirişimiÖzel okul alanında çalışan herkesin yakından tanıdığı Cem Gülan, yaklaşık 35 yıldır eğitimin içinde yer alıyor. Doğan Koleji’ni kurduktan sonra 28 yıl boyunca Türkiye Özel Okullar Derneği’nde aktif olarak görev yapan, başkanlık koltuğuna da oturan Cem Gülan şimdi derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkan Vekili ve Yönetim Kurulu Eğitim Danışmanlığı yapıyor.
#Cem GülanMilli Eğitim Bakanlığı, TEOG kapsamında lise tercih ve kayıt takvimini açıkladı. Buna göre, özel okullar 30 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında kayıt alacak. Ancak bu tarihlere dokuz gün bayram tatili denk gelince kayıt süresi kısaldı. Türkiye Özel Okullar Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, bu sürenin yeterli olmayacağını ve kayıt tarihlerinin bir hafta uzatılması gerektiğini söyledi.
#Milli Eğitim BakanlığıTürkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, ülkede 2013'te 4 bin 200 olan özel okul sayısının 8 bin 150'ye yükseldiğini belirterek, "İstanbul'daki özel okul sayısının 3 binin üzerinde olduğunu zannediyorum. Bu rakamlar ışığında Türkiye'de özel okulların 3 yılda yüzde 100 arttığını söyleyebiliriz." dedi.
#Cem Gülan2015 eğitim dünyası için hareketli geçti. Dershaneler kapandı. Tıp, hukuk, mimarlık ve mühendisliğe başarı sırası barajı geldi. İkinci sınıfa Arapça dersi konuldu... 2015’te eğitimde yaşanan kritik olayları sizin için derledik. Eğitimin aktörlerine 2016’dan beklentilerini sormayı da unutmadık.
#ÖğrenciÖzel okullar önümüzdeki eğitim öğretim yılı ücretlerini açıklamaya başladı. Anaokulu ücretleri 8 bin’den başlarken, liselerde bu rakam 30 bin TL’yi aşıyor. Ara sınıf ücretlerine de enflasyon oranı eklendikten sonra en fazla yüzde 5 zam yapılabilecek. Ayrıca özel okullar sadece yüzde 100 ücretsiz öğrenci okutabilecek.
#MebÇocuğunu özel okula göndermek isteyen velilerin okul arayışı başladı. Ancak, bu konuda birçok hata yapılabiliyor. Eğitim sistemi sınav odaklı olduğu için aileler de seçim yaparken ilk olarak okulun sınav başarısını merak ediyor. Özel okul temsilcilerine göre ise bu bakış açısı doğru değil. Asıl düşünülmesi gereken çocuğun okulda mutlu olup olmayacağı ve sadece akademik anlamda değil, yaşam başarısı açısından öğrenciye neler katacağı.
#Lise16.400.000 öğrenci pazartesi günü (yarın) ders başı yapmaya hazırlanırken, özel okul temsilcileri ve eğitim sendikaları yaşanan sorunları ve önerilerini anlattı: TEOG nakillerinden dolayı birçok öğrenci hangi liseye gideceğini bilmiyor. Gelecek sınavlar için bakanlığın veli ve öğrencileri bu kaygıdan kurtaracak düzenlemeler yapması gerekiyor.
#OkulDevlet, özel okula gidecek olan öğrencilere maddi destek vermeye hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı özel bir okul öncesi eğitim kurumuna giden 50 bin, ilkokula giden 50 bin, ortaokul ve liseye giden 75'er bin öğrenciye 2 bin 500 ila 3 bin 500 liralık ödeme yapılacak. Böylece devlet, bu eğitim öğretim yılında özel okula giden öğrenciye 781 milyon liralık destek vermiş olacak. Hangi okullara ve hangi öğrencilere destek verileceğini ise bakanlık belirleyecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından özel öğretim kurumlarına yeni standartlar getirildi. Buna göre, yeni açılacak kurumların incelemelerinde özel okulların grubu, belirlenen fiziki standartlara göre tespit edilecek. Özel ilkokul, ortaokul ve liselerde müdür odası, öğretmenler odası, öğrenci işleri bürosu, arşiv ve dosya odası, rehberlik ve ölçme-değerlendirme servisi odası, derslikler, kapalı beden eğitimi salonu, kütüphane, teneffüshane, oyun bahçesi, yemek salonu, ibadethane zorunlu olarak bulunacak. Yüzme havuzu ise isteğe bağlı olarak yapılacak.
#Meb