Güncelleme Tarihi:
Ancak, kılavuzda Bakanlığın daha önce açıkladığı teşvikler, kolaylıklara ait bilgiler yer almıyor. Ayrıca, dönüşüm şartlarını içeren yönetmelik de henüz yayınlanmadı. Bu nedenle dershane temsilcileri hem yönetmeliği, hem de ana muhalefet partisi tarafından, dershanelerin devamı için Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru sonucunun bekleneceğini düşünüyor. Sektör temsilcilerinin görüşleri şöyle:
Eyüp Kılcı - GÜVENDER Başkan Yardımcısı : Bakanlık bu süreçte bazı mevzuat düzenlemeleri yapıyor. Her dershanenin özel okula dönüşebileceği tarzda esnek bir model geliştirmeyi planlıyor. Ama yönerge hazırlanmadığı ve standartlar belirlenmediği için kurumların başvuru yapma şansı yok. Kılavuzda önce başvuru yapan karlı çıkar deniyor, fakat bu bize ne getirecek, neye başvuracağız bilinmiyor. Sektörün bir bölümü şu anda bekleyecek. Özel okulların boş kontenjanlarına yardım yapma konusunda da bir hazırlık var. Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığı birleşerek öğrenci başına para ödemeyi düşünüyor. Buna heveslenenler var, ama bu da biraz sorunlu. Maliye Bakanlığı’ndan ayrılacak ödenek çok sıkıntılı. Okulların her birine 3-5 öğrenci düşer, bu da bir katkı sağlamaz.
Faruk Köprülü - ÖZ-DE-BİR Başkanı: Kılavuzu incelediğimizde daha ziyade başvuruyla ilgili dönemler görüyoruz. Burada kurumların nereye nasıl başvuracakları, hangi formları dolduracaklarıyla ilgili bilgiler var. Ancak, dönüşümü isteyenlerin sadece bu kılavuza bakarak hemen başvuru yapacaklarını düşünmüyorum. Bunun iki nedeni var. Birincisi, arkadaşlarımıza başvurdukları zaman nelerin verileceği, hangi standartların uygulanacağı konusu. Bunlar yönetmelikle belirlenecek. Dolayısıyla başvuru yapacak kurumlar bu yönetmeliği görmek isteyecektir. İkincisi, bilindiği gibi konu ana muhalefet partisi tarafından, dershanelerin devamı için Anayasa Mahkemesi’ne intikal ettirildi. Arkadaşlarımız Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını bekleyecektir, diye düşünüyorum.
Milli Eğitim Bakanlığı, liselere yerleştirmelerin nasıl yapılacağını açıkladı. Buna göre tercih yapılırken Türk ve yabancı özel okullar listeye yazılmayacak ve bakanlık öğrencilerin sıralamasını özel okullara vermeyecek. Bu durumda özel okulların nasıl öğrenci alacağı merak konusu oldu. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, Hürriyet’e yaptığı açıklamada henüz yerleştirme kılavuzunun yayınlanmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Sistemle ilgili açıklamalar oldu ama kılavuz yayınlanmadı. Geçen sene ile tek farkı A ve B listesi ile öğrencileri boşta bırakmıyor. A listesi geçen senenin aynısı, B listesi de boşta bırakmamak için yapılan bir uygulama. Aradaki fark geçen sene birinci, ikinci kayıtlar vardı, bu sene tek kayıt var anlaşıldığı kadarıyla. Sonra da boş kontenjan için nakiller olacak. Biraz daha resmi liseleri doldurmaya yönelik bir çalışma yapılmış. Özel okullar için kendi formülümüzü uygulamamıza izin verdiler. Nedense Bakanlık öğrencilerin bilgilerini vermeyeceğini açıkladı. Bu konuyu Sayın Müsteşarımızla gidip konuşacağız. Ama olmazsa da öğrencilerin bütün bilgileri e-okul sisteminde kayıtlı olduğu için oradan hesap edeceğiz, veliler endişe etmesin. Tabii ki yeni bir süreç ufak tefek sıkıntıları olacak, hep birlikte başlayıp göreceğiz sonuçları. Burslu öğrenciler konusu yönetmelik çıktığında belli olacak. Bunun dışında geçmiş yıllardan çok farklı değil ama yeni olması nedeniyle bir parça sıkıntı çekeceğiz başlangıçta. Olumlu ise devam edeceğiz.”