Güncelleme Tarihi:
Buna göre Türkiye’nin en yüksek puanlı okulu olan Amerikan Robert Lisesi geçen sene 102 kız, 102 erkek öğrenci alırken, bu sene kontenjanını 20 arttırarak 112 erkek, 112 kız öğrenci olmak üzere 224 öğrenci alacağını açıkladı. Amerikan Robert Lisesi’nin bu yılki taban puanı ise 795,000 oldu. Üsküdar Amerikan Lisesi taban puanını 790,000 kontenjanını ise 84 kız, 84 erkek öğrenci olmak üzere 168 olarak açıkladı. Üsküdar Amerikan’ın kontenjanı geçen seneyle aynı kaldı. Galileo Galilei İtalyan Lisesi de geçen sene 72 öğrenci alırken, bu yıl kontenjanını 50’ye düşürdü. Sank Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu (Lise bölümü) geçen sene 100 öğrenci aldı. Bu sene 80 öğrenci kabul edecek, okulun ticaret bölümünün kontenjanı değişmedi ve 20 olarak açıklandı.
Diğer kontenjan düşüşü ise Tarsus Amerikan Koleji’nde oldu. Okul geçen sene 48 kız, 48 erkek olmak üzere 96 öğrenci kabul ederken, bu yıl 24 kız, 24 erkek olmak üzere toplam 48 öğrenci alacağını duyurdu. Okullar 4-5 Ağustos tarihleri arasında ön kayıt, 6-7 Ağustos arasında ise kesin kayıt yapacaklar.
Türkçenin ağırlığı fazla
Özel okullar daha önce açıklandığı gibi bu sene Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP) ile öğrenci alıyor. ÖYP, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 6 merkezi yazılıdan üçünün, Türkçe, matematik, fen ve teknoloji sınav sonuçları ile öğrencinin 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanından oluşuyor. Türkçenin ağırlığı 3, matematik ile fen ve teknoloji derslerinin ağırlığı ise 2 olarak kabul edildi. Birinci dönem TEOG sınavlarının yüzde 30’u, ikinci dönem sınavlarının ise yüzde 70’i dikkate alınıyor. Bir öğrencinin tüm merkezi sınavlardan 100 tam puan alması ve yine aynı öğrencinin 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanının 100 tam puan olması durumunda, ÖYP maksimum 800 puan olarak kabul ediliyor. Puan eşitliği durumunda sırasıyla T2, M2, F2, T1, M1, F1 puanı yüksek olan adaya, bunların eşit olması durumunda 8’inci sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) yüksek adaya, bunların da eşit olması durumunda yaşı küçük olana öncelik verilecek.
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, özel okul tercihlerinde öğrencilerin dil yatkınlığına ve ailenin ödeyeceği ücrete dikkat etmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:
“Aile, önce çocuğunun ilgi alanlarına ve neleri yapıp neleri yapamayacağına bakmalı. Sonra yabancı dile yatkınlığına dikkat edilmeli. Gitmek istediği okulun yabancı dilinin kendisine uygun olup olmadığı önemli. İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca eğitim yapan okullar var. İngilizce dışındaki diller gerçekten zor. Burada çocuğun hem dile yatkınlığı olmalı, hem de ciddi anlamda emek verebilmeli. Türk özel okullarında da en iyi şekilde eğitim veriliyor ama tabii puanına göre çocuğun durumuna göre okulların gözden geçerilmesi gerekiyor. Tabii ücretlere de bakmak lazım. Türk okullarda yüzde 30’lardan yüzde 100’lere varan çok ciddi başarı bursları veriliyor.”
Türk ve yabancı özel okulların ön kayıtları 4-5 Ağustos’ta
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nden yapılan açıklamada, taban puan ilanı, ön kayıt ve kesin kayıt yoluyla öğrenci alacak okulların sayısının 81 olduğu belirtildi. 4-5 Ağustosl’ta ön kayıt, 6-7 Ağustos’ta ise kesin kayıtlar yapılacak. Özel Okullar Yerleştirme Puanı’yla öğrenci alacak özel okulların tam listesi ise derneğin internet sitesinde yer alıyor.
Okulların birinci ön kayıt dönemi taban puanlarına ulaşmak için tıklayınız