Türkiye Seramik Federasyonu’nun liderliğinde, ekonomistler tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan ‘Türkiye İhracat Katkı Endeksi’nin bu yıla ait ilk yarı sonuçları açıklandı. 2024’ün ilk yarısında yavaşlayan pazarlar, jeopolitik gerginlikler, değerlenen Türk lirası ve seçim atmosferi, ihracatı ve katkı endeksini olumsuz etkiledi ve endeks 0,85 puanla negatif alanda kapandı. Buna rağmen inşaat seramikleri sektörünün ihracat katkı oranı 11,43 puan ile en yüksek seviyede gerçekleşti. Sektör, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde katkı oranını artırarak, sanayi kolları arasında liderliğini sürdürdü.
#SeramikTürkiye İhracata Katkı Endeksi’nin 2022 yılı ilk yarı sonuçlarına göre, inşaat seramikleri 22.89 ihracat katkı oranıyla yılın ilk yarısını zirvede tamamladı. Sektörün ikinci çeyrekte ihracata net katkısı 416 milyon dolara yükselirken, mutlak katkısı 732 milyon doları buldu. Seramik sektörünü, 10.2 ile giyim eşyaları ve 7.72 ile mobilya sektörü takip etti.
#Türkiye İhracata Katkı EndeksiTürkiye Seramik Federasyonu (TSF) desteği ile ekonomistler tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2020 son çeyrek verilerine göre, inşaat seramikleri, zorlu geçen 2020'yi 20 sektör arasında aldığı 47,2 puanla zirvede tamamladı.
#Türkiye İhracat Katkı EndeksiTürkiye Seramik Federasyonu desteği ile ekonomistler tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2018 yılı ikinci çeyrek verileri açıklandı. Endekse göre, 17 sanayi sektörü arasında inşaat seramikleri 27,88’lik oranla ihracata katkı oranı en yüksek sektör oldu. İnşaat seramiklerini sırasıyla giyim eşyaları ve mobilya sektörü takip etti.
#İnşaatTürkiye Seramik Federasyonu desteği ile ekonomistler tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2018 yılı ilk çeyrek verileri açıklandı. Endekse göre, 18 sanayi sektörü arasında inşaat seramikleri 26,5’lik oranla ilk çeyrekte katkı oranı en yüksek sektör oldu.
#Türkiye İhracat Katkı EndeksiTürkiye Seramik Federasyonu (TSF) ile ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlanan ve 17 sanayi sektörünün değerlendirildiği "Türkiye İhracat Katkı Endeksi" açıklandı. İnşaat seramikleri 18.27’lik oranla üçüncü çeyrekte katkı oranı en yüksek sektörü olurken onu, giyim eşyası, mobilya ve gıda ürünleri takip etti. Toplantıda konuşan TSF Başkanı Erdem Çenesiz, "Seramik ve benzeri kapasite fazlası olan sektörlerde yatırım teşvikleri mutlaka ihracat taahhüdüne bağlanmalıdır. Bu endeks ile de ortaya konmuştur ki; seramik sektörü desteklenirse 10 yıl sonra şu anki durumundan çok daha fazla mutlak katkı sağlar hale gelecektir" dedi.
#SERSABorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuSon yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ülke ekonomisinin büyümesini baskılıyor.
#AlmanyaTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiği belirtilerek, daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği ifade edildi.
#TCMBİTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Enflasyonla mücadele sürecinde alınacak hızlı mesafeyle, bu yıl içinde bile faiz indirimi konusunu konuşabiliriz. Nitekim, son dönemde atılan adımların ve kararlılık vurgusunun, piyasa faizlerinde kayda değer bir geri çekilmeye yol açtığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
#İTOMerkez Bankası PPK özetinde Şubat ayı tüketici enflasyonu artışında ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği hizmet fiyatlarının yanı sıra Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi. Bu dönemde özellikle kırmızı et ve bağlantılı işlenmiş et ürünleri ile çiğ süt referans fiyat artışının yansımalarının izlendiği süt ve süt ürünleri fiyatlarında artış oranının belirgin olduğuna işaret edildi.
#Merkez BankasıTürkiye ekonomisi 2023 yılı 4. çeyreğinde yüzde 4 büyüdü. 2023 yılında ise Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüdü. Türkiye, AB ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke oldu. Gayri safi milli hasıla tarihte ilk kez 1 trilyon doları aşarak 1 trilyon 118 milyar 593 milyon dolara ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise büyüme rakamlarının OVP'nin üzerinde geldiğini belirterek yapısal reformlara devam edileceğini açıkladı.
#TürkiyeSektöründeki her fabrikanın en az 100 işçi eksiğiyle çalıştığını söyleyen TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Türkiye sanayisinin işçi ithalatına ihtiyacı var. Bize artık mühendis lazım değil, vasıfsız işçi lazım” ifadelerini kullandı. İş dünyasının tepe noktasındaki temsilciler de işçi sorununun her alanda sanayiciyi sıkıştırdığını, çözümün ise mesleki eğitimde reformdan geçtiğini vurguluyor.
#TUSİDDünya ekonomileri 2023 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakmaya hazırlanıyor. 2023 yılını uğurlamaya 10 gün kala 2024 yılında piyasaya ilişkin beklentiler de merak edilmeye başlandı. Borsadan dövize, altından kripto paraya kadar birçok alanda uzman isimler 2024 yılının öngörülebilen perspektifini çizdiler. Uzmanlar Türk Lirası’nın 2024’te güçlü olacağını, Borsa İstanbul yatırımcılarının sağlam hisselere yönelmesi gerektiğini belirtirken kripto varlığı olanlar için de tavsiyeler geldi. İşte 2024 yılında piyasalarda oluşması beklenen hava…
#BorsaTürkiye İstatistik Kurumu, yılın 3. çeyreğine ilişkin Türkiye ekonomisi büyüme rakamlarını açıkladı. Ekonomi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 oranında büyüme kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Uyguladığımız öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarımıza, enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş ve makro-finansal istikrar sağlanıncaya kadar devam edeceğiz" dedi.
#TürkiyeSavaşın etkileri de riskler de sürüyor. Unutmamak lazım hisselerdeki geri çekilmeler orta ve uzun dönemli portföy oluşumu için aynı zamanda bir fırsat da verebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta da Paris’te dış finans çevreleriyle görüştü. Önümüzdeki hafta ise yine bir Körfez Ülkeleri ziyareti olacağını açıkladı. Gelecek olası bir yatırım haberi sert düşmüş borsada olumlu fiyatlamaya konu olabilir.
#Mehmet ŞimşekEkonominin başrolünde bir süredir para politikasını belirleyen merkez bankaları var. Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranını 25 baz puan arttırmasından sonra bu hafta da gözler Türkiye, Amerika ve İngiltere merkez bankalarında olacak. Merkez bankaları bir tarafta enflasyon, diğer yanda zayıflayan ekonomiler nedeniyle ikilem içerisinde. Bu durum doğal olarak stagflasyon söylemlerini de beraberinde getiriyor.
#Avrupa Merkez BankasıTicaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayına ait dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıkladı. Bakan Bolat "İhracatımız Temmuz ayında yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmıştır" dedi.
#Ömer BolatCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen "Orta Vadeli Program Çerçevesinde Türkiye ve İstanbul Ekonomi Gündemi" başlıklı toplantıda iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi. Yılmaz "Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde doğru tanımlanmış ve sonuç odaklı reform adımlarına devam edeceğiz" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kabineyle ilk toplantısını gerçekleştirdi. Erdoğan, ekonomiden terörle mücadeleye kadar önemli mesajlar verdiği kabine sonrası açıklamasında “Siyasi tercihi ne olursa olsun 85 milyonun her bir ferdi kazanmıştır. Sonuçtan bağımsız olarak 85 milyon vatandaşıyla birlikte Türkiye’nin tamamını kucaklamaya devam edeceğiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSamsun Yatırım ve İhracat Zirvesi'nde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "2023 yılında 100 milyar doların üzerinde hizmet ihracatı rakamına ülke olarak ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun Türkiye'nin cari açığı konusunda önemli bir katkı sağlayacağından şüphe duymuyoruz" dedi.
#Mehmet Muş