Türk yazılım ve bilişim sektörü, pazar gücünü artırmak için 25-27 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Konferansı’nda yer alacak.
#Mobilefest İletişim Teknolojileri FuarıHavayolu yolcuları bilet fiyatlarına sonradan eklenen el bagajı ağırlığı ya da koltuk seçiminden kaynaklanan fiyat artışlarından şikâyetçi. Genel olarak bilet için rezervasyon yapılırken net bir rakam görmek isteniliyor. Ama şirketler arasındaki standart farklılıkları sorun yaratıyor. Avrupa’da yeni bir düzenleme gündemde.
#TAV HavalimanlarıTeknoloji firmaları büyük rekabet içerisinde fark yaratabilmek adına çok sayıda deneme yapıyor. Bu denemelerin bir parçası olarak şu an sanat eseri gibi görünen çok sayıda teknolojik ürün bulunuyor. Öyle ki artık çerçevesini evdeki mobilyalara göre değiştirebileceğiniz, kapalıyken modern bir sanat eserine dönüşen televizyonlar bile var. Aynı şekilde hoparlörlerden buzdolabına birçok teknolojik ürün artık sanat eseri gibi tasarlanıyor.
#Teknoloji“Güç ve Paradoks: 21. Yüzyılda Büyük Stratejiyi Anlamak” temasıyla bu yıl 19-20 Ekim tarihlerinde sanal ortamda gerçekleştirilen TRT World Forum 2021 sona erdi. İki gün boyunca küresel sorunların alanında uzman kişiler tarafından masaya yatırıldığı forumda, 30’u aşkın ülkeden dünyaca önemli isimler, iklim ve küresel sağlık krizlerinden uluslararası ekonomik kalkınmaya, Avrasya'nın yükselişinden dijital yönetişime kadar dünya gündemini meşgul eden birçok konuyu özel oturumlarda ele aldı.
#TRTTürk şirketler, güçlü teknolojik atılım ve yatırımlarla, Türkiye’yi “yazılım devi” yapma yolunda çalışmalara devam ediyor. Türkiye’nin katma değerli teknoloji serüvenine yeni bir ivme kazandıracak bir iş birliğine imza atıldı. Bu iş birliğiyle Türkiye’nin sektörün öncü ülkeleri arasına girmesi hedefleniyor.
#TeknolojiDünya çapında büyük bir etkiye sahip olan ve bu yıl "Pandemi Sonrası Dünya’da Uluslararası Düzen ve Değişen Dinamikler" başlığı altında düzenlenen TRT World Forum 2020 sona erdi. Güncel konuların tartışıldığı forum, bu yıl sanal ortamda birçok ülkeden çok sayıda uluslarası isme ev sahipliği yaptı. Pandeminin yanı sıra dünya gündemine ilişkin diğer konuların da ele alındığı forumda çeşitli konularda oturumlar düzenlendi.
#TRTSunduğu kurumsal kaynak planlama çözümü caniasERP başta olmak üzere IoT, iş zekası uygulamaları, büyük veri ve bulut çözümleri ile hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada faaliyet gösteren Türk teknoloji firması IAS, pazarın en önemli ülkelerinden biri olan Güney Kore’deki operasyonunda önemli başarılara imza attı.
#Gazetehaberleriİçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüs önlemlerine ilişkin yayınlanan genelgeyle birlikte toplu taşımada ve marketlerde yeni düzenlemeler getirildi. Genelgeye göre otobüsler artık yolcu kapasitesinin %50’si kadar yolcu taşıyabilecekken marketler ise toplam metre kare sayısının %10’u kadar müşteriye aynı anda hizmet verebilecekler. Tam bu noktada yapay zeka otobüslerde ve marketlerde koronavirüs güvenliğini sağlamak için biçilmiş kaftan olacak.
#Yapay ZekaYazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board – TTB), yazılım testi konusunda uzmanlaşmak, kariyerini bu alanda inşa etmek isteyenler için önemli bir kaynağı Türkçeye kazandırdı. Yazılım testi alanında dünya çapında otorite olan ISTQB (International Software Testing Qualifications Board)’nin sertifikasyonlarında kullanılan Foundation Level Syllabus 2018, “Sertifikalı Test Uzmanı Temel Seviye Ders Programı Versiyon 2018” olarak Türkçeye çevrildi.
#YazılımSon 20 yılda Türkiye ve Macaristan arasındaki toplam ticaret hacmi yaklaşık 15 kat artış göstererek 2,5 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Siyasi ve ekonomik ilişkileri pekiştirmek adına bu sene 7 Kasım 2019’da düzenlenecek Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı bekleniyor.
#İhracatMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), milli işletim sistemi "yeni nesil Pardus"u okullarda yaygınlaştırmak üzere harekete geçti. Sistemi ilk etapta 60 bin etkileşimli tahtada uygulamaya alacak Bakanlık, ardından tüm okullardaki tahtalar ve bilgisayarlarda Pardus dönemini başlatacak.
#LinuxTrafik kuralları konusunda artık sadece insanlar değil arabalar da eğitiliyor. Muhtemelen bu eğitimlere, sadece sürücüsüz araçlar değil kendi başına hareket etme kabiliyeti kazandırılan tüm otonom cihazların ihtiyacı olabilir. Biz çağırınca gelecek, kendi kendine tur atacak araçlara henüz kavuşamamış olmamızın sebeplerinden biri de trafik güvenliği. Trafik güvenliğini maksimum düzeye getirmek içinse, sürücüsüz otomobillerin insan davranışlarını tahmin etme konusunda eğitilmesi planlanıyor.
#TeknolojiGünümüzde video kameralar ile hayatın her alanında karşılaşabiliyoruz. Her gün milyonlarca kamera milyonlarca görüntü kaydediyor ve depolanmasını sağlıyor. Elde edilen görüntülerden yararlanılması amacıyla geliştirilen yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojileri dünyada gün geçtikçe önemini arttırıyor. 2015 yılında kurulan Türk yazılım şirketi Ayvos da bu alandaki çalışmalarıyla dikkat çekiyor.
#Yapay ZekaMilyarlarca dolarlık ekonomiyle perakende dünyasına yeni bir yön veren e-ticaret için Türk girişimciler dünya çapında işler yapmaya başladı. Rakip e-ticaret platformlarda yer alan ürünlerin fiyatlarını anlık olarak kıyaslayan Prisync, 50’den fazla ülkede yer alıyor. Hatta global rakiplerini bile satın alıyor.
#GazetehaberleriYazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Türk ekonomisinin soft Power'ı (yumuşak güç) olarak bilinen yazılım sektörünün güncel kodlama dillerine hakim yazılım mühendisi bulmakta güçlük çektiğini belirterek, "Son dönemde önemli sayıda yazılımcı gencimiz yurt dışına gitti ve hala da gitmeye devam ediyor. Burada önemli bir kanama var, bunun bir an evvel durdurulabilmesi lazım." dedi.
#Kodlama