Türk Mühendisler haberleri sayfasında Türk Mühendisler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1692 Türk Mühendisler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
KULAKTAKİ vagus sinirini elektriksel olarak uyararak stres kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılan, Türk mühendisler tarafından geliştirilen özel kulaklık, Harvard Üniversitesi tarafından satın alındı. Cihaz, Harvard Tıp Fakültesi'ndeki doktor ve araştırmacılar tarafından infeksiyon alanında araştırma yapmak için kullanılacak.
#Vagus SiniriKoronavirüs salgını akciğerleri olumsuz yönde etkiliyor ve hastalar solunum desteğine ihtiyaç duyabiliyor. Bundan hareketle Türkiye’de ilk vakanın ortaya çıktığı dönem çalışmalarına başlayan Türk mühendisler, yüzde yüz yerli ‘Otomatik Suni Solunum Robotu’ geliştirdi. Bahçeşehir Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ve BAU İnovasyon ve Danışmanlık A.Ş. ortaklığıyla hayata geçirilen ‘BAUVENT-Otomatik Suni Solunum Robotu’ projesinde geliştirilen prototiplerin laboratuvar test süreçleri tamamlandı. Prof. Dr. Nafiz Arıca, seri üretime geçmek için gerekli başvuruların yapıldığını söyleyerek, “BAUVENT, yoğun bakım ünitelerinin olmadığı, sahra bölgelerinde, ambulanslarda ve yoğun bakım ünitesi dışındaki hastane odalarında rahatlıkla kullanılabilecek” dedi
#Türk MühendislerTÜRK mühendislerin yerli yazılımla Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kazandırdığı Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK), İdlib’de F-16’ların gözü kulağı oldu. Sınırdan 400 kilometre mesafeye kadar tarama yapabilen ve Barış Kartalı olarak da bilinen HİK uçağının elektronik sistemlerinin geliştirilmesinde yüzlerce mühendis görev aldı.
#GazetehaberleriHaberleşme ağı bileşenlerini milli kaynaklarla üreten ASELSAN, askeri standartlara da uygun bir Milli Yönlendirici geliştiriyor. Ürün ilk olarak yeni nesil Taktik Saha Muharebe Sistemi (TASMUS) bünyesinde kullanılacak ve sistemin ana anahtarlama ve yönlendirme birimini oluşturacak.
#Milli YönlendiriciTurkcell, Türk mühendislerle geliştirdiği ‘T40’ isimli ilk yerli akıllı cep telefonunu tanıttı. Telefonda Türkiye’ye özgü görsel olarak Selçuklu Yıldızı, nazar boncuğu, kilim deseni ve İznik çinisi yer alırken, zil seslerinde ise martı, darbuka ve çay karıştırma sesleri dikkat çekiyor.
#Turkcellİngiltere’de Türk havacılık mühendislerinin savaş uçakları için geliştirdiği yapay zeka teknolojisini, İngiliz basını övdü. Türk mühendisler Mevlüt Uzun ve Emre Saldıran, ileride gelişmiş savaş simülatörlerinde yer alabilecek it dalaşı yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor.
#AVRUPADAN HABERBurası ilk ünitesi tamamlanmak üzere olan Akkuyu Nükleer Santralı. Birinci ünitedeki santralın kalbi olarak adlandırılan ‘reaktör şaftı’na ve nükleer reaksiyonun başlamasıyla büyük miktarda enerjinin açığa çıkacağı merkez salona, ilk ve son kez Hürriyet Ankara Haber Müdürü Hacer Boyacıoğlu, fotomuhabiri Selahattin Sönmez, CNN Türk Kameramanı Barış Tan ile birlikte girdik. Reaktörün kalbi bizim ziyaretimizden kısa bir süre sonra kapanacak ve sonrasında bir asır boyunca açılmayacak.
#AkkuyuSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye, tüm kritik bileşenleri yerli olarak üretilen TÜRKSAT 6A ile birlikte kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olacak" dedi.
#Mehmet Fatih KacırTürkiye'nin ilk İstif sınıfı gemisi TCG İstanbul fırkateyninin yaklaşık 1 ay sonra göreve başlaması bekleniyor. İstanbul Tersanesi'nde TCG İstanbul Fırkateyni'nin üretim süreci, özellikleri ve hedefleri anlatılırken, Atatürk'ün yatı Savarona'nın restorasyon süreci hakkında da bilgiler verildi. Tersane komutanı Tuğamiral Recep Erdinç Yetkin , "Gelişmiş ve yetkin komuta kontrol sistemleriyle ve artan sensör ve silahlarıyla çok etkin bir vuruş gücüne sahip olacaktır. Yüzde 80 yerlilik oranı bulunmaktadır. Tek eksik noktamız olan ana tahrik sistemleri yani makineleri de büyük bir gayretle millileştirme, yerlileştirme yolunda devam ediyoruz" dedi.
#TCG İstanbulMilli Savaş Uçağı "KAAN" için geri sayım sürüyor. Türkiye'nin en önemli teknoloji projeleri arasında gösterilen muharip uçak, kısa süre içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirecek. KAAN stratejik taarruz imkanı sağlayacak.
#Milli Savaş Uçağıİstanbul’da yangın tehlikesi en yüksek olan yerlerden biri olan Adalar’da, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ek tedbirler alındı. Güneş enerjisiyle çalışan ‘Kozalak’ isimli cihaz ağaçların gövdelerine yerleştirilip, risk değerlerini ölçüyor. Yangın çıkmadan önce uyarı veren sistem, şu an Heybeliada’da kullanılıyor.
#İstanbulİstanbul’da yangın tehlikesi en yüksek olan yerlerden biri olan Adalar’da, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ek tedbirler alındı. Güneş enerjisiyle çalışan ‘Kozalak’ isimli cihaz ağaçların gövdelerine yerleştirilip, risk değerlerini ölçüyor. Yangın çıkmadan önce uyarı veren sistem, şu an Heybeliada’da kullanılıyor.
#OrmanAkkuyu Nükleer A.Ş. İnşaat Müdür Yardımcısı Dmitry Romanets, ilk güç ünitesinde genel inşaat çalışmalarının tamamlanmasına yaklaştıklarını ve yıl sonuna kadar devreye alma operasyonları aşamasına geçmeyi planladıklarını belirtti.
#Akkuyu NükleerAlmanya pazarındaki ilk yılının sonunda, 100 milyon Euro’luk hedefinin 2.5 katına ulaşan Trendyol, ülkede 3 yılda 1 milyar dolar hedefini de 3 katına çıkardı. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, “200’den fazla Türk markasını Almanya’yla buluşturduk. Şimdi de Arapça dil seçeneğimizle Körfez Bölgesi’ne giriyoruz” dedi.
#TrendyolSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Milli otomobilimiz Togg, artık ülkemizin yollarında. İnşallah kısa süre içinde uluslararası pazarda da yerini alacak. Milli otomobilimizi, 177 bin gibi rekor seviyede bir siparişle çok şükür milletimiz de sahiplendi" dedi.
#Mehmet Fatih KacırHelikopter, uçak, insansız hava aracı, kara, deniz araçları, roket, füze... Türk mühendisler geliştiriyor, Türk mühendisler üretiyor. Türkiye savunma sanayinde denildiğinde lider ülke konumunda. Hangi ürünler ön plana çıkıyor? Türk mühendisler hangi ürünleri geliştirdi? CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk fuarı gezdi ve önemli ürünlerin mühendisleriyle konuştu.
#Fulya ÖztürkAkkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) görev yapan genç Türk mühendislerden oluşan bir grup daha, Rusya’da bulunan Leningrad NGS-2’deki eğitimlerini tamamladı. Mahmut Ali Durukan, “Rusya’daki üniversite eğitimimiz boyunca temel bilgileri edindik ve şimdi de işletmedeki bir nükleer santralin çalışanlarıyla etkileşim içinde bulunma şansı yakaladık." dedi.
#AKKUYUOsmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamid tarafından başlatılan petrol haritası gerçek çıktı. II. Abdülhamid’in hazırladığı petrol haritası ile ilgili bilgi veren Şırnak Üniversitesi Maden Mühendisi Doç. Dr. Öykü Bilgin, "II. Abdülhamid tarafından o zamanlar 1889 yılında Akdeniz’de petrol gazı bulunduğu tespit edildikten sonra, II. Abdülhamid tekrar yeni çalışmalar başlatmış ve bu çalışmalar da yabancı ve Türk mühendisler görev almıştır. Bu çalışmalar sonucunda da bir harita oluşturulmuştur" dedi. Bilgin, "Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bizim ülkemizde bu rezervler ile ilgili çalışmaları halen yapmaktadır" dedi.
#ŞırnakAkıllı teknoloji ve elektrikli otomotivlerle yaşam yeniden dönüşüyor. Bu teknolojinin olmazsa olmazı kobalt, nikel gibi madenler Mardin’in 1000 metre rakımlı ilçesi Mazıdağı’ndaki Eti Bakır tesislerinde hem geleceğe hem de bölgedeki genç istihdama göz kırpıyor. Bugüne kadar 1.2 milyar dolarlık yatırım yapılan tesiste artıkları ekonomiye kazandırdıklarını belirten Genel Müdür Emre Kayışoğlu’nun hedefinde batarya tozunu da dönüştürmek var.
#Mardin HavalimanıTürk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından, yerli ve milli imkanlarla geliştirilerek Orman Genel Müdürlüğü'ne (OGM) teslim edilen ve 'Nefes' adı verilen T-70 yangın söndürme helikopterinin 2'ncisinin yapımı da tamamlandı. T-70'in başmühendisi Dr. Duygu Barın, "2'nci helikopteri de haziran ayı içerisinde Orman Genel Müdürlüğümüze teslim edeceğiz" dedi.
#HelikopterTürkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) ilk yakıtın teslim edilmesine kısa bir süre kaldı. Mersin’in Gülnar ilçesinde bulunan inşaat sahasında 27 Nisan’da yapılacak Nükleer Yakıt Teslim Töreni ile Akkuyu NGS artık bir nükleer tesis statüsüne kavuşacak.
#NGSAltınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ASAM Strateji Uzmanı Eray Güçlüer, CNN Türk ekranlarına Altay Tankı'nın özelliklerini anlattı. Güçlüer "Bu tankların vurulması, mayınla durdurulması mümkünün değil. Bu böyle kalmayacak, geliştirilecek. İnanılmaz bir gurur. Ülkemizin belki de jeopolitik güvenliği 10 kat artmış durumda" dedi.
#AltayAltınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ASAM Strateji Uzmanı Eray Güçlüer, CNN Türk ekranlarına Altay Tankı'nın özelliklerini anlattı. Güçlüer "Bu tankların vurulması, mayınla durdurulması mümkünün değil. Bu böyle kalmayacak, geliştirilecek. İnanılmaz bir gurur. Ülkemizin belki de jeopolitik güvenliği 10 kat artmış durumda" dedi.
#Yeni Altay TankıTürkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi E5000, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’deki toplu açılış töreninde verdiği komutla raylara indi. E5000 ile Türkiye yeni bir kabiliyet daha kazanırken bir alanda daha dışa bağımlılıktan kurtulmuş oldu.
#Yerli Anahat LokomotifiTürkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi E5000, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’deki toplu açılış töreninde verdiği komutla raylara indi. E5000 ile Türkiye yeni bir kabiliyet daha kazanırken bir alanda daha dışa bağımlılıktan kurtulmuş oldu. TÜRASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar, 100 yıllık bir hasretin sona erdiğini vurgulayarak “İlk milli elektrikli trenimizi üretmiş olduk. TÜBİTAK’ın özel gayretleriyle bu günlere eriştik” dedi.
#E5000TÜBİTAK tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen İMECE, 11 Nisan’da yani yarın uzaya fırlatılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İMECE’nin Türkiye’nin uzay yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade ederek “Savunma, afet yönetimi, çevre ve şehircilik, tarım ve orman alanlarında hizmet verecek İMECE, aynı zamanda Türk ordusunun uzaydaki gözü olacak.” dedi.
#Mustafa Varank