Tunceli’de, yöre halkı arasında kutsal kabul edilen ve sarp kayalardan akan 40 su kaynağından oluşan Munzur Gözeleri’nin, ‘Doğal sit- nitelikli doğal koruma alanı’ statüsünden; ‘Doğal sit- sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ statüsüne düşürülmesi protesto edildi.
#TunceliResmi Gazete kararları 8 Ağustos 2024 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı Resmi Gazete'de bugünkü sayısında üniversiteleri yönetmelik değişiklikleri yer aldı. 7 Ekim 1920 günü kurulan ve 7 Şubat 1921 tarihinden itibaren çıkmaya başlayan Resmi Gazete kapsamında meclis ve cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan yasa, kararname, yönetmelik, genelge gibi kararlar halkla paylaşılıyor. Peki, bugün Resmi Gazete atama kararları neler? İşte, 8 Ağustos 2024 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılar.
#Resmi Gazete 8 AğustosMardin'de düzenlenen 'Deprem' konulu panelde konuşan Bilim Akademisi üyesi ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bu ülkede çakılan her çivinin gözetim ve denetimi sizin boynunuzun borcudur. Bize, 'Bu depremler ne zaman bitecek?' diye soruyorlar. Bazen teyzeler ellerini açarak dua ediyorlar. Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz. Dünya yaşamaz, ölü bir gezegen haline gelir. Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır" dedi.
#DepremDeprem hepimize her an gelebileceğini en acı şekilde öğretti. Büyük felaketin üzerinden tam bir yıl geçti. O günden bu yana yönetmelikler, yasalar değişti, ‘tek çözüm kentsel dönüşüm’ denilerek önemli adımlar atıldı. Gelin birlikte son bir yılda yapılanlara ve çözüm bekleyen sorunlara bakalım...
#Kentsel DönüşümDeprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depreminin yıldönümünde depremin en çok etkilediği Adıyaman’ı uyardı. Adıyaman'ın 6 Şubat'ta kendi depremini yaşamadığını vurgulayan Görür, "O deprem, bu kuşakta deprem olma periyodunu öne çekti. Yani 300-500 sene sonra deprem üretecekken, ekstra bir enerji yüklendiği için belki de 50 seneye çekti” dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürDeprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depreminin yıldönümünde depremin en çok etkilediği Adıyaman’ı uyardı. Adıyaman'ın 6 Şubat'ta kendi depremini yaşamadığını vurgulayan Görür, "O deprem, bu kuşakta deprem olma periyodunu öne çekti. Yani 300-500 sene sonra deprem üretecekken, ekstra bir enerji yüklendiği için belki de 50 seneye çekti” dedi.
#DepremDiplomayı kiralayarak gelir elde etmek birçok meslek grubunda görülüyor. Özellikle işyeri açmak için diplomaya veya usta belgesine sahip olma zorunluluğu olan sektörlerde ‘kiralık diplomalar’ fırsat haline geldi. Önceden üniversite için görülen bu durum artık liselere kadar indi. Verilen ilanlarda kiralık diploma fiyatları 800 lira ila 57 bin lira arasında değişiyor. Meslek odaları, “Diploma kiralama son dönemde arttı” uyarısında bulundu.
#DiplomaTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, "Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı" dedi.
#DepremYer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı 'Marmara Depremi ve Sanayide Deprem Etkisi' konulu panelde yaptığı konuşmada, "Bu ülkenin bilim insanları olarak Marmara'da 14 sene bütün uluslararası gemilerle, Fransız, İtalyan ve 2 Türk gemisiyle yapılan bütün araştırmaların Türk tarafının başkanı olarak söylüyorum Marmara tehdit altında, Marmara'da deprem olmak zorunda. Ne kadar gecikirse daha ağır geliyor demektir. Daha fazla hallaç pamuğu gibi atacak demektir. Deprem olacak” ifadelerini kullandı"
#DepremAdana'da yıkımı devam eden ağır hasarlı İnci Apartmanı'nın beton bağlama noktasında tepsi çıktı. Vatandaşların şok olduğu tepsiye İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, "İşçiler menemen yapıp unutunca birisi onu oraya koymuştur" dedi.
#AdanaAdana'da yıkımı devam eden ağır hasarlı İnci Apartmanı'nın beton bağlama noktasında tepsi çıktı. Vatandaşların şok olduğu tepsiye İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, "İşçiler menemen yapıp unutunca birisi onu oraya koymuştur" dedi.
#DepremKentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. 9 Kasım’da da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yasayla ilgili tartışmalarda sosyal medyada “Bu bir mülksüzleştirme planı” yorumunu yapan da var, “Bu yasayla sorun çözülür” diyen de... Yeni yasayı, nelerin değişeceğini ve olması gerekenleri uzmanlara sorduk, kafalardaki soru işaretlerine cevaplar aldık.
#Hazan Aköz IşıkBilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum. Zamanı tam bilmiyoruz ama en son deprem orada 1784 yılında demek ki zamanı dolmuş veya dolmak üzere. Ona dikkatli olmak lazım. Bir deprem de yine Tunceli’ye yakın Malatya fayı var. Malatya fayı da yani 2 bin 500 sene gibi tekerrür periyodu var. Bu son depremler bu fayları tetiklemiş olabilir. Ya da bunlara stres transfer etmiş olabilir. Onları zamanından önce deprem üretmeye zorlayabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum. Zamanı tam bilmiyoruz ama en son deprem orada 1784 yılında demek ki zamanı dolmuş veya dolmak üzere. Ona dikkatli olmak lazım. Bir deprem de yine Tunceli’ye yakın Malatya fayı var. Malatya fayı da yani 2 bin 500 sene gibi tekerrür periyodu var. Bu son depremler bu fayları tetiklemiş olabilir. Ya da bunlara stres transfer etmiş olabilir. Onları zamanından önce deprem üretmeye zorlayabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürGayrimenkul sektörünün en prestijli yarışması Sign of the City Awards (SotCA) için geri sayım başladı. Deprem felaketi nedeniyle yarışmaya başvuru tarihi 21 Temmuz’a kadar uzatıldı. Başvuru sonrasında projeler alanında uzman jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek ve 2023’ün yıldızları belirlenecek. Ödüller kasım ayında düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
#Sign Of The City Awardsİnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı, ‘deprem’ denildiğinde başkentte ilk akla gelen ve ‘Ankara’nın yumuşak karnı’ tanımlaması yapılan Demetevler için uyarı yaptı: “Bir an evvel bölgenin kentsel dönüşüme girerek daha güvenli hale getirilmesi gerek.”
#Bülent TatlıMilliyet’te Zafer Şahin ile Sabah’ta Mahmut Övür, Canan Kaftancıoğlu ile Ekrem İmamoğlu arasındaki kavgayı yazıyorlar. En son Zafer Şahin, İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’na mektup yazarak Kaftancıoğlu ile yüzleştirmek istediği kulisini paylaştı.
#Canan KaftancıoğluHayvan yetiştiriciliğinin maliyetlerini düşürmek için yılın her mevsiminde çiftçilere destek olan Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), bu defa yoğun yağışlar nedeniyle sel felâketinden etkilenen yerli üreticilere ücretsiz olarak kaba yem desteği vermeye başladı.
#Ankara Büyükşehir BelediyesiTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), 17 Ağustos Marmara depreminin 23. yıl dönümünde bir açıklama yaparak "Depremi Değil Ama Afeti Önlemek Mümkün" dedi. İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna olası 7.4 İstanbul depremi simülasyonunda 50 bin binanın hemen yıkılacağını belirtti.
#17 Ağustos 1999 Depremiİstanbul'da Beyazıt Meydanı yenileme projesi kapsamında yerlere döşenen taşlar, iddiaya göre hatalı olduğu için tıraşlama çalışması başladı. Çalışmalarla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ise açıklama yapılmadı. Meydanda yüksek ve alçak şekilde duran taşlar için TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, "Bu tip tasarımların tarihi dokuya uygun olması da yetmiyor. Engellilerin kullanımına, yaşlıların, sakatların, özel durumu olanların, bebekli insanların da yürümesine, çocukların rahat yürümesine de fayda sağlaması gerekiyor" dedi. 25 yıldır Beyazıt'ta esnaf olan Mehmet Dursun "İnsanlar yürürken yoruluyor, tekerlekli sandalyeler, bebek arabaları gitmiyor" derken, başka bir esnaf Kadir Korkut da "Bu taşların üzerinde yürürken beliniz ağrıyabilir. Özellikle belli bir yaşın üstündeki insanların burada yürümesi çok zor" ifadelerini kullandı.
#İstanbulİstanbul'da Beyazıt Meydanı yenileme projesi kapsamında yerlere döşenen taşlar, iddiaya göre hatalı olduğu için tıraşlama çalışması başladı. Çalışmalarla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ise açıklama yapılmadı. Meydanda yüksek ve alçak şekilde duran taşlar için TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, "Bu tip tasarımların tarihi dokuya uygun olması da yetmiyor. Engellilerin kullanımına, yaşlıların, sakatların, özel durumu olanların, bebekli insanların da yürümesine, çocukların rahat yürümesine de fayda sağlaması gerekiyor" dedi. 25 yıldır Beyazıt'ta esnaf olan Mehmet Dursun "İnsanlar yürürken yoruluyor, tekerlekli sandalyeler, bebek arabaları gitmiyor" derken, başka bir esnaf Kadir Korkut da "Bu taşların üzerinde yürürken beliniz ağrıyabilir. Özellikle belli bir yaşın üstündeki insanların burada yürümesi çok zor" ifadelerini kullandı.
#İstanbulTMMOB merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle haberlerde çıkması ve birçok kişinin kullanması nedeniyle açılımının merak edildiği kelimeler arasındadır. Bu bakımdan TMMOB kelimesinin açılımını öğrenebilir ve buna göre doğru anlamlarda kullanabilirsiniz. Sizin için TMMOB ne demek ve açılımı nedir? TMMOB neyin kısaltması detayları ile derledik.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyesi bir grup, 1977 yılında hayatını kaybedenleri Taksim Kazancı Yokuşu'nda karanfillerle andı. Grup, daha sonra Şişhane Parkı'na giderek 1 Mayıs 1989'da Şişhane Parkı'nda hayatını kaybeden Mehmet Akif Dalcı'yı andı.
#Kazancı Yokuşu