29 Eylül Dünya Kalp Günü, her yıl 17.9 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kalp hastalıkları ve inmenin ana ölüm nedeni olduğuna dikkat çekmek amacıyla kutlanır. Kalp hastalıklarıyla ilgili sorularımızı Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin’e sorduk:
#Sponsorlu İçerikYaz aylarında tansiyon ve kalp rahatsızlığı bulunan bireylere yönelik uyarılarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, hipertansiyon hastalığının A’dan Z’ye tüm detaylarını ‘Hipertansiyon Korkulacak Bir Hastalık Değildir’ adlı kitabında topladı.
#Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin BozbaşSağlık geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de toplumların en büyük önem atfettiği alanların başında gelecek. Çünkü sağlık bireysel anlamda ikamesi olmayan bir olgu olmasının yanında, ülkelerin de ekonomisi, refahı ve gelişmişlik düzeyi açısından en belirleyici alanların başında geliyor. Bu nedenle ki her türlü gelişme ve ilerlemelere rağmen sağlık çalışanlarına ihtiyaç hiçbir zaman azalmıyor. Gerek Dünya Sağlık Örgütü’nün gerekse de Sağlık Bakanlığı’mızın yapmış olduğu gelecek projeksiyonları sağlık mesleklerine gelecekte de çok büyük ihtiyaç olacağını gösteriyor ve dolayısıyla sağlık alanını tercih edecek adayların iş bulma konusunda diğer sektörlere göre büyük avantajının olduğu görülüyor. Hatta iş bulamama ihtimalleri sıfıra yakın olduğu söylenebilir.
#Demiroğlu Bilim Üniversitesi‘Kalp Yetersizliği Haftası’nda, hastalığa dair çarpıcı bilgiler ortaya konuldu. Türkiye’de kalp yetersizliği hastası her 2 kişiden 1’i, 5 yıl içinde yaşamını yitiriyor. Ülkemizde kalp yetersizliği görülme yaşı ortalama 68 iken, gelişmiş ülkelerde ise 74.
#Kalp Yetersizliği HaftasıAğzından çıkan hemen her sözün polemik yarattığı Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay’ı iki yıllık pandemi sürecinde TV ya da gazetelerde pek görememiştik. ‘Bir döndü pir döndü’ derler ya, o hesap. Yeni kitabı ‘Karatay Sözü’nü okuyucusuyla buluşturan Prof. Dr. Karatay, Posta’dan Oya Çınar’ın sorularına yine çok konuşulacak cevaplar verdi. Diyor ki: “Pandemi dünya nüfusunu kontrol altına almak, veganlık da reklam amaçlı bir kandırmacadır. Yalnızca tahıl ya da yaprak yiyerek yaşayamaz insan. (Veganlar) Kısa ömürlü, hastalıklılar, kansızlar ve dirençleri kırık.” Öyle mi gerçekte? Sordum.
#Canan KaratayABD’li cerrahların, 7 saatlik bir operasyonla kalp rahatsızlığı olan bir hastaya domuz kalbi nakletmesi bilim dünyasında çığır açtı. Türk uzmanlar, ABD’de yapılan bu müthiş nakil operasyonunu Hürriyet’e değerlendirdi...
#Organ NakliTürk Kardiyoloji Derneği'nin yaptığı çalışma sonuçlarına göre, kalp krizi geçiren hastaların hastaneye başvuru oranında yüzde 47.1 azalma olduğunu belirten Kardiyoloji Uzm. Dr. Taylan Erdem Şahin, “Kalp krizi, ertelenebilecek ya da salgın korkusu ile ihmal edilebilecek bir durum değildir" dedi.
#KalpCovid-19 virüsü kalp kasına direkt zarar verebileceği gibi, akciğerlerde yaptığı hasar sonucu kalbe ani aşırı yüklenmeyle ciddi kardiyak problemlere yol açabilir. Ayrıca hem koroner hem de diğer damar sistemlerinde, viral enfeksiyon sürecinde oluşan reaksiyonlar (pıhtılaşma sistemi üzerindeki değişiklikler, aşırı bağışıklık yanıtı, sitokin fırtınası, şok tablosu) dolaylı yoldan kalbi ciddi olarak etkileyebilmekte ve ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir.
#KalpMalatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Erdal Aktürk'ün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığı bildirildi. Hastanenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ‘Başhekimimiz Prof. Dr. Erdal Aktürk'ün yapılan tetkikler sonucu Kovid-19 testi sonucu pozitif çıkmıştır. Tedavisini evde alan başhekimimizin şu an durumu iyidir. Başhekimimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz.’ ifadeleri kullanıldı. Peki, Prof. Dr. Erdal Aktürk kimdir, kaç yaşında?
#Prof. Dr. Erdal AktürkDoç. Dr. Mehmet Emin Kalkan, geçtiğimiz mayıs ayında hizmete açılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden başhekim olarak göreve başladı. Dr. Mehmet Emin Kalkan'ın hayatı, başhekimlik görevi devam ederken merak konusu oldu. Kardiyoloji alanındaki uzmanlığını 2003-2009 yılları arasında alan Kalkan'ın ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış çok sayıda bilimsel makalesi bulunuyor. Peki, Doç. Dr. Mehmet Emin Kalkan kimdir? İşte, Dr. Mehmet Emin Kalkan'ın biyografisi ve hayatıyla ilgili merak edilenler.
#Mehmet Emin KalkanTürk Kardiyoloji Derneği’nin kalp krizi geçiren hastalar üzerinde yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Hastaların önemli bir kısmı ambulans kullanmak yerine kendi olanakları ile hastaneye gidiyor veya getiriliyor. Bu durumda hasta doğru müdahaleyi yapacak hastaneye en kısa sürede ulaşamıyor, müdahale ambulansta başlayamıyor. Hasta hayati önemi olan altın dakikalarını kaybediyor.
#GazetehaberleriDemiroğlu Bilim Üniversitesi, 28 Mart 2006’da İstanbul Bilim Üniversitesi adıyla Prof.Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından sağlık alanında eğitim vermek üzere ülkemizde kurulan ilk tematik sağlık üniversitesi özelliğini taşıyor.
#Demiroğlu Bilim ÜniversitesiTÜRK Kardiyoloji Derneği geçtiğimiz hafta çok önemli bir uyarı yaptı ve bir hipertansiyon patlaması olduğunu açıkladı. Aslında sadece bizde değil, her ülkede adeta bir hipertansiyon patlaması var. Birinci nedeni “obezite” salgını. Obeziteye yol açan “insülin direnci”, damarların sadece iç yüzeyini döşeyen koruyucu “endotel” tabakasını değil, duvar yapısını da bozabiliyor. İçi pıhtı ve plaklarla dolup, duvarları sertleşip kalınlaşan damarların iç basıncı artıyor ve biz bu süreci “hipertansiyon” olarak tanımlıyoruz. Kanaatime göre kan basıncının her yaşta mutlaka 13/8’den yüksek olmaması lazım. Eskisinden faklı olarak günümüzde yaşa bağlı değişimler de “anormal” sayılıyor.
#YazarTürkiye’de her üç erişkinden biri hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastası. Ancak hastaların neredeyse yarısı bunun farkında bile değil. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, “Hasta olmasanız da mutlaka tansiyonunuzu ölçün ya da ölçtürün. Tansiyon değerinizi bilin” diyor.
#GazetehaberleriKALP sağlığına dikkat çekmek için, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Kalbin İçin Pedalla Grubu ve Türk Kardiyoloji Derneği tarafından, ’Geleneksel Bisiklet Turu’ etkinliği düzenlendi. ’Sağlıklı Nesiller İçin Bisikleti Önemsiyoruz’ temasıyla bu yıl 7’incisi düzenlenen bisiklet turu, Harbiye’de bulunan İstanbul Kongre Merkezi önünden Yenikapı Miting Alanı’na kadar sürdü.
#Kalp SağlığıTürkiye’de 800 bin kişi, çarpıntı, bayılma, halsizlik, yorgunluk ile kendisini gösteren aritminin (kalp atışında düzensizlik) en yaygın türü olan atriyal fibrilasyon hastası. Ancak çok sayıda hasta, 60 yaş üzeri her 4 kişiden birinde görülmesine rağmen teşhis edilemeyen hastalığından habersiz yaşıyor. Bu da inme ve ölüm riskini artırıyor.
#Kalpİzmir'de kalp ve damar cerrahisinde büyük başarılara imza atan Ege Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Türkoğlu hayatını kaybetti. 69 yaşındaki kalp ve damar cerrahı Türkoğlu, prostat kanseri nedeniyle tedavi görüyordu. Kalp ve Damar Hastalıkları Araştırma Merkezi'nin kurucusu Cüneyt Türkoğlu, Bostanlı Beşikçioğlu Camisi'nden son yolculuğuna uğurlandı.
#İzmirHipertansiyon tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı problemi. Görülme sıklığı son derece yüksek. Ülkemizde erişkin nüfusun %31,2'sinde hipertansiyon var; kadınlarda bu oran %36, erkeklerde ise %30. Yani her üç erişkinden biri hipertansif. Yaşla birlikte bu oran daha da artmakta, 70'li yaşlarda her üç kişiden ikisi hipertansif hale geliyor.
#TansiyonDünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yeni hedefi trans yağlar. Pasta, kurabiye, bisküvi, pizza, soslar, kızartmalar, şekerlemeler ve daha pek çok gıdada bulunan, farkında olarak veya olmayarak yüksek oranda tükettiğimiz endüstriyel olarak üretilen trans yağların her yıl 540 bin ölüme yol açtığı hesaplanıyor. WHO tam da bu nedenle 2023 yılına kadar endüstriyel trans yağların kullanımdan kaldırılmasını hedefliyor.
#Dünya Sağlık ÖrgütüUnlu mamullerden, hazır yiyeceklere, patates kızartmasından gofret ve çikolataya kadar çok geniş bir yelpazede kullanılan trans yağlar, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, trans yağların, koroner kalp hastalığı ve inme riskini artırmasının yanında, tip 2 diyabet, insülin direnci, metabolik sendrom, obezite ve kanser gibi birçok hastalığa neden olduğunu söylüyor. Peki, trans yağ nedir?
#Trans YağKalp sağlığının korunması kaliteli ve uzun bir yaşam için büyük önem taşıyor. Her gün kalple ilgili yeni çalışmalar yapılıyor, pek çok sağlık kuruluşu, pek çok uzman kalp sağlığı için uyarılarda bulunuyor. Ancak buna rağmen kulaktan kulağa yayılan bilgiler kalp sağlığıyla oynayabiliyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp sağlığıyla ilgili bilinmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Genel Sağlık