Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB), Türkiye’de izinsiz faaliyet gösteren yabancı okulların öğrencilerine, Türk eğitim sistemine dahil olabilmeleri için denklik kolaylığı sağladı. Bakanlık nakil için gerekli olan ‘denklik belgesinin’ 31 Ocak 2025’e kadar bir defaya mahsus verileceğine ilişkin karar aldı. MEB tarafından atılan bu adımla söz konusu öğrenciler için doğacak mağduriyetin önlenmesi amaçlandı.
#Milli Eğitim BakanlığıTürk Millî Eğitim Bakanlığı’nın vaziyeti iyi değil; ancak ne Bakanlığı ne memurları hatta ne de bakanları tek tek suçlamamız mümkün değil. Çünkü iki seneden fazla hiçbir Millî Eğitim Bakanı iş başında kalmadı. İnsanlar, çocuklarının aynı anda 2-3 dil öğrenmesini, spor yapmasını, iyi matematik ve Türkçe öğrenmesini istiyorlar. Bunları temin edemezseniz; yetişmemiş nesillerle ne demokrasiyi ne Türkiye’nin kalifiye sınıflarını yaratabilirsiniz.
#Türk Millî Eğitim BakanlığıEğitim, bir değer kazandırma süreci olarak tanımlanabilir. Değer, insanın hem kendisi hem de çevresiyle ilişkilerinde düşünce, duygu ve davranışlarını biçimlendiren bir olgu. Bireylere şahsiyet, yani kişilik, karakter, kimlik kazandırdığı gibi toplumsal yapının da önemli belirleyicisi. Davranış bilimciler ve sosyal psikologlar değerlerin bir yandan bireysel tutum ve davranışları, bilişsel süreçleri etkilediğini, diğer yandan toplumun kültürel kalıplarıyla etkileşimde bulunduğunu ve onları yansıttığını belirttiler. Onun için değer, bir kişi ya da bir topluluğun ideal kabul ettiği var olma ya da hareket etme tarzıdır.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkçe ve dil eğitiminde yenilikçi ve keşfedici yaklaşımların sunulması amacıyla ‘Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı’ düzenleniyor. Konferansla Türkçe ve dil eğitimine yönelik özgün ve etkili uygulamaların yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
#MEBAnadolu Üniversitesi, Köln Batı Avrupa İrtibat Bürosu öğrenci seçme sınav başvurularının 13 Mayıs 2024 tarihinden itibaren alınmaya başlandığı bildirildi. Başvuru kayıtlarının 24 Haziran 2024 tarihine kadar devam edeceği belirtilerek, seçme sınavının 6-7 Temmuz 2024 tarihlerinde gözetimli çevrimiçi (online) olarak yapılacağı duyuruldu.
#AVRUPADAN HABERMillî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan ‘Cumhuriyetin 100’uncü Yılında Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim’ isimli çalışmanın verilerine göre, cumhuriyetin ilk yıllarında 361 bin 514 olan öğrenci sayısı, 2023’te yaklaşık 53 kat artarak 19 milyon 126 bin 106’ya; 12 bin 266 olan öğretmen sayısı da yaklaşık 93 kat artışla 1 milyon 146 bin 177’ye yükseldi.
#Millî Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, son 20 yılda ülkemizde değişen eğitim yaklaşımını “The Universalization of Education in Türkiye and New Orientations” (Türkiye’de Eğitimin Evrenselleşmesi ve Yeni Yönelimler) adlı kitabında kaleme aldı. TRT World Research tarafından İngilizce yayımlanan kitap, Türkiye’de eğitimin 20 yıllık dönüşümünü ulusal ve uluslararası verilerle değerlendiren ve eğitimdeki yeni yönelimleri detaylıca inceleyen bir başucu kaynağı oluşturmak amacıyla yazıldı.
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitim sisteminde iki boyutlu olumlu bir iyileşme süreci yakalandığını belirterek, “Birincisi bu memleketin evlatlarının tamamını tüm kademelerde eğitimle buluşturduk. İkincisi bu dönem aynı zamanda 2000li yıllarda devreye sokulan toplumsal mühendisliğin hasarlarının giderildiği bir dönem oldu” dedi.
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 100'ün üzerinde ülkeden eğitim bakanlarının katılımıyla İngiltere’nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük eğitim bakanları toplantısı olarak kabul edilen Dünya Eğitim Forumu'nda Türkiye'nin eğitimdeki tecrübelerini paylaştı. Özer, Türkiye'deki öğrenci sayısının 150 ülkenin nüfusundan daha fazla olduğuna dikkati çekti.
#Mahmut ÖzerTürk Devletleri Teşkilatı 1’inci Öğretmen Değişim Programı, 6-12 Haziran tarihleri arasında Ankara ve İstanbul’da yapılacak. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Macaristan’dan öğretmenler, eğitim sistemlerini konuşmak üzere Türkiye’de buluşacak.
#MEBLise eğitimi üniversite eğitiminin öncesinde gelen bir aşamadır. Eğitimin en önemli aşamalarından bir tanesidir. Lisede verilen eğitim özellikle üniversitenin ve sonraki aşamaların esas temelini oluşturmaktadır. Sizin için lisenin ne demek olduğunu, lisenin türlerinin neler olduğunu, Türkiye'deki lise türlerini derledik.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğiyle açılan veya açılacak olan Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvurabileceğini bildirdi. Peki, pedagojik formasyon ne demek? Pedagojik formasyon için gerekli belgeler neler?
#Pedagojik Formasyonİlk kez 500 puanın üzerine çıktığımız TIMSS’in Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması Türkiye’nin yüzünü güldürdü. TIMSS Direktörü Dirk Hastedt, “Türkiye harika bir gelişim gösterdi. Türk öğrenci ve öğretmenler çok iyi durumdalar, gurur duymalılar” dedi.
#YAZARGünümüzde Türkçe Öğretmenliği bölümü genel olarak pek çok sayıda kişi tarafından talep görmektedir. Bu nedenle sizler için Türkçe Öğretmenliği bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#Türkçe Öğretmenliği Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Müzik öğretmenliği, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda gençlere, çocuklara ve yetişkinlere müzik eğitimi veren eğitimcidir. Müzik öğretmenliği nedir? Mezunları ne iş yapar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Müzik Öğretmenliği Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni, İslam ve din ile ilgili temel bilgileri vermeyi amaçlayan bir eğitimcidir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü nedir? Mezunları ne iş yapar? Gibi çok aranan soruların cevabını bu yazımızda sizler için derledik.
#Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü NedirMEB’in, ‘2020 Yılı Yatırım Programı’na göre mesleki ve teknik eğitim başlığındaki yatırım projelerine 909 milyon 500 bin lira kaynak aktarması öngörülüyor. Bakanlığın bu yıl mesleki eğitim alanında yapacağı yatırımlar arasında 61 ilde 4 bin 217 derslikli mesleki ve teknik Anadolu lisesi, 7 bin 480 öğrenci kapasiteli öğrenci pansiyonu, 31 spor salonu, 210 yataklı uygulama oteli bulunuyor.
#MebUzun süredir kaldırılacağı konuşulan pedagojik formasyon için en güncel açıklama Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan geldi. Bakan Selçuk, yaptığı açıklamada pedagojik formasyonun yakın zamanda kaldırılacağı, dolayısıyla formasyon alınmasının gerekli olmadığını vurguladı. İşte, pedagojik formasyon ile ilgili merak edilen bazı bilgiler
#Formasyon Kalktı Mı2012’de bir grup akademisyenle açılan kodlama- robotik teknoloji eğitimi veren Bilişim Garajı kanalıyla binlerce anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine yönelik içerik sağlayan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özdemir, uzun yıllardır kodlama üzerine çalışmalar yapıyor. Prof. Dr. Özdemir, “Kodlama artık sadece belli bir mesleği icra edenlerin sahip olması gereken teknik bir beceri değil, tüm çocuklara verilmesi gereken temel bir beceridir” diyor. Prof. Dr. Özdemir, “Türkiye en kısa zamanda bu sınav prangasından kurtulmazsa, bu dönemin ‘matbaası’nı da ıskalayacağız ve bu ıskalama çocuklarımıza çok pahalıya patlayacak” diyerek, pahalı robotik setlerin çok gerekli olmadığını, hatta sadece yarışmalarda kullanılan bu setlerin ders malzemesi olarak pazarlanıp, en kısa zamanda depolara kaldırıldığını söylüyor. Prof. Dr. Özdemir ile bilişim ve eğitim dünyasını konuştuk:
#KODLAMAMEB'in, eğitim fakülteleri dışındaki üniversite mezunlarının öğretmen olabilmeleri için pedagojik formasyon alması zorunluluğunun kaldırılması yönündeki kararlığı çok yerinde. Pedagojik formasyon eğitimi, zaten uygulamada pek çok hata barındırıyor. Çoğu yerde, öncelikle öğretim üyelerine ek bir gelir kaynağına dönen, öğretmen yetiştirme kalitesine önemli ölçüde zararlar veren bir uygulama. Öğretmen yetiştirmede en akıllı çözümün, okullarda oluşturulacak ‘Öğretim liderleri’ mekanizması olacağı inancındayım.
#Öğretmen